Sony Xperia PRO-I.
Fajny telefon z wbudowanym aparatem ta sama matryca co RX1....
Wersja do druku
Przeczytałem w spec, że sensor (2 sensory) jest 1 cal, 20 Mpx, ale Sony PRO-1 wykorzystuje tylko 12 Mpx z tego sensora, reszta jest bezużyteczna. Czy tak jest faktycznie?
TJ
Owszem, trochę żartowałem, ale Tobie też chyba się zbiera na żarty pisząc o rozdzielczości 108 mpx w smartfonach.... Naprawdę te liczby mają dla Ciebie znaczenie? Uważasz że 100+ mpx z malutkiej matrycy da lepszy obraz niż 12mpx z 1 calowej? (@Tadeusz Jankowski - tak, to prawda, nie cała matryca jest wykorzystana, tak mały obiektyw jaki mieści się w telefonie nie pokryje całości).
Co do ceny - nie mnie mnie wnikać, ja kupiłem, i byłem zadowolony ze zdjęć, chociaż nie ukrywam że sprzedałem bo... jednak wolę mój Iphone 13 Pro Max. Ostatnie 4 lata używam sprzętu od Apple.
Nie dlatego że jestem jakimś fanbojem Apple i iphone jest najepszy telefon na świecie, ale jest to dobry telefon, robi bardziej niż przyzwoite zdjęcia, a IOS lepiej mi się integruje z komputerem, tabletem, laptopem, i resztą urządzeń od Apple.
W Androidzie mam długoletnie doświadczenia flagowcami typu Samsung Galaxy Note, oraz odpowiednikami od Huawei, Google Pixel, i Motorola.
Tak czy owak - zmierzam do tego że kupno smartfona pod robienie zdjęć to jest jakieś rozwiązanie, ale nie takiego za 1500 złotych.
Warto jednak kupić coś z wyższej półki w końcu mamy dwa urządzenia w jednym, a należy pamiętać o tym że w tanich telefonach oszczędza się właśnie na takich rzeczach część fotograficzna czyli matryce / obiektywy.
Polecam zakup czegoś z 3 obiektywami (UWA, standard, telefoto), takim telefonem można fotografować w celach pamiątkowych praktycznie w każdej sytuacji.
Zatem porównajmy:
https://www.gsmarena.com/sony_xperia...3p7.php#image9
https://www.gsmarena.com/honor_50-re...p5.php#image18
Mnie osobiście przeszkadza ta nierzeczywista jakość/złożoność obrazu fotografii obliczeniowej. Dla fotografii codziennej te108Mpix dołoży nawet m43 jak wydrukujemy zdjęcia pocztówkowe. No i cena1600zł zamiast 5000-15000zł dla nowego.
I jeszcze jedno porównanie:
https://www.gsmarena.com/piccmp.php3...idPhone2=10052
Porównaj -odczytaj napisy na mapce w lewej górnej ćwiartce na drugim i trzecim obrazku.
Ale w Sony PRO-I cały bajer jest taki że on domyślnie robi zdjęcia w RAW, i te JPG które tu pokazujesz nijak się mają do tych wyostrzonych / przesłodzonych zdjęć zaprezentowanych na gsm arena.
Jest to jedna z przyczyn dla których zostałem przy iPhone - nie chce mi się obrabiać RAW'ów z telefonu, wolę jak telefon na automacie daje sam z siebie naturalny efekt.
Gdybym kupował telefon specjalnie pod robienie zdjęć, to fotografująć Sony PRO-I w RAW z pewnoścą uzyskałbym dużo lepsze efekty w post procesie.
Wiem o czym piszesz ale porównaj to co wpisałem w aktualizacji czyli: I jeszcze jedno porównanie:
https://www.gsmarena.com/piccmp.php3...idPhone2=10052
Porównaj -odczytaj napisy na mapce w lewej górnej ćwiartce na drugim i trzecim obrazku.
albo obrazek z review
https://www.gsmarena.com/motorola_mo...p5.php#image11
p.s. Naprawdę rawy są jakieś duże i jakościowo lepsze.? W poprzednim porównaniu ze 108mpix tablice są czytelne na autach.To ogromny atut - kto napadł na bank -o ci :-P
Ale te zdjęcia są cokolwiek mało reprezentatywne.
Z moich doświadczeń wynika że prawdziwe różnice w zdjęciach robionych telefonami widać kiedy robi się zdjęcia w trudnych warunkach (pomieszczenia, kontrastowe sceny, pod słońce, itp.).
Tego typu zdjęcia testowe, tablice, i tak dalej - wszędzie wyglądają podobnie.
Kupując telefon do robienia zdjęć, ma się oczekiwania (albo ja mam w każdym razie) że ma dać fajną pamiątkę, a nie pomagać policji w śledztwie do odczytu tablic rejestracyjnych, no i bynajmniej nie ocenia się go po testach laboratoryjnych :-)
Bardziej dla mnie liczą się np. kolory albo naturalność.
Więc autorowi wątku polecam aby kupił taki telefon, który da mu przynajmniej taki fotki jak te (wrzucam na szybko z mojego telefonu jakieś losowe zdjęcia):
Załącznik 244577Załącznik 244578Załącznik 244579Załącznik 244580Załącznik 244581Załącznik 244583
To są akurat zdjęcia z iPhone ale jest wiele telefonów na rynku które dają podobny efekt.
Kolory ładne. Ale pozostaje kwestia ceny czy pytający będzie gotów wydać większą kwotę. Bo zaczynamy cenowo wchodzić w pułap aparatu. Co zresztą proponowałem wcześniej, bo w którymś momencie smartfon może zacząć drażnić swoimi wadami.
I tu trafiasz w sedno sprawy. Jest to kwestia wymagań i wyboru. Moim zdaniem telefon ma jednak sens dla wielu osób, sam również używam pomimo posiadania wielu aparatów, z wygodny po prostu.
Meritum mojego przekazu: nie da się kupić tanio, dobrze, i do tego dwóch urządzeń w jednym. Dobry smartfon z dobrym aparatem MUSI kosztować więcej niż sam tani aparat.
W kupująć smartofna za 1500zł mamy telefon za 1300zł i aparat za 200zł... kupująć smartfona za 3000zł mamy telefon za 2000zł i aparat za 1000zł.
To pewne uproszczenie, ale pokazuje o co mi chodzi.
W każdym razie - nie wiem jakie są obecnie ceny - ale z Apple rozejrzał bym się za Iphone 11pro, lub 12 pro. Używałem obydwu zdjęcia były naprawdę bardzo przyzwoite.
Ważne żeby były 3 aparaty z tyłu bo to się naprawdę przydaje.
Z tego co widzę na Alledrogo iphone 11pro kosztuje 2500zł (nowy). Naprawdę warto dopłacić. Albo kupić coś w androidze za podobną cenę.
PS. W celu demonstracji - zdjęcia z 11 Pro i 12 Pro.
Załącznik 244584Załącznik 244585