No ale jak to mozliwe ze obiektyw powoduje wadliwa prace AF? Nie rozumiem tego.
Przeciez AF jest zalezny od sensora umieszczonego a body, to on sprawdza i porownuje obrazy.
Czy to wadliwe ostrzenie nie wystepuje rownierz z innymi soczewkami?
Wersja do druku
No ale jak to mozliwe ze obiektyw powoduje wadliwa prace AF? Nie rozumiem tego.
Przeciez AF jest zalezny od sensora umieszczonego a body, to on sprawdza i porownuje obrazy.
Czy to wadliwe ostrzenie nie wystepuje rownierz z innymi soczewkami?
Exif pokazuje że ostrzone manualnie i wykorzystany punkt środkowy, dlatego prosiłem o jedno zdjęcie z wykorzystaniem AF (tylko).
Wiele osób posiada ten obiektyw i po raz pierwszy czytam o takim przypadku.
Może faktycznie felerny egzemplarz, ale na wszelki wypadek pokaż coś na AF.
Cześć
W wolnej chwili, spróbuję zrobić "pseudotesty" na moim sprzęcie, napiszę Wam jakie efekty, jak dotąd nie zaobserwowałem takiej wady, druga sprawa - do 200mm na razie z własnego doświadczenia wiem, że rzadko będę używał, ciągle oscyluje przy 300mm a i to trochę za mało ;)
pzdr
Jeszcze raz przypominam ze nie bylo ostrzenia manualnego. Co najwyzej mix auto + manual bez dotykania pierscienia. Mialem dzis zrobic testy bateryjne akle za duzo piw i za malo baterii.
5 zł dla tego co znajdzie ostrzenie za obiekt na tym obiektywie.
OK. Jakos dalem rade i zrobilem ten test bateryjny. Potwierdza on wczesniejsze zalozenia ze 300 mm ujdzie ale 70-200 nie. Bateryjki ustawione od siebie o 3 cm. Aparat 130 cm od bateryjek. Ogniskowe w exifie. Autofokus (daje ręke uciąć).
Jak dlugo trwa wymiana na lepszy model w Olympus Polska? Ewentualnie kalibracja...
squbel... na 40-150 wszystko bylo OK.
Kris_1... ostrzenie bylo auto. Moglem w niektorych przykladach ustawic auto+manual ale napewno nie krecilem pierscieniem. Wynika to z tego jak pisalem wczesniej ze ustawilem tak (i mam tak teraz) zeby poprawiac autofokus. Nie opisuje przypadku żeby psuć komuś święta tylko szukam pomocy.
Acha, test bateryjny...
Ostrzylem na Wonder baterie.
ja w swoim 70-300 nie zauważyłem żadnego BF/FF - nie wpadajmy w paranoję - szkiełko jest zacne - Zuiko w końcu :]
na wszystkich jest OK poza ostatnią - tu ewidentnie złapałeś jedną wczesniej w ostrość - powtórz parę razy te same ustawienia żeby potwierdzić wątpliwości. Jeśli się powtórzą to do serwisu i mailem wyslij im te fotki