Mam 12-40, wiem o pierścieniu, ale te fotki akurat robiłem 45/1.8.
Co znaczy - niezależne? Warte są wysyłania im aparatu czy lepiej odesłać do sklepu i "niech się martwią" ?Cytat:
W Polsce tylko niezależnie, a Olympusa w Czechach i Hiszpanii
Wersja do druku
Mam 12-40, wiem o pierścieniu, ale te fotki akurat robiłem 45/1.8.
Co znaczy - niezależne? Warte są wysyłania im aparatu czy lepiej odesłać do sklepu i "niech się martwią" ?Cytat:
W Polsce tylko niezależnie, a Olympusa w Czechach i Hiszpanii
do sklepu nie ma sensu - oni i tak wyślą do serwisu Olka. Tylko pośrednik i dodatkowy czas. Słałbym do producenta i tyle. 2 tygodnie i będzie z powrotem. Tylko pamiętając przygody z serwisem dobrze obfotografowałbym aparat przed spakowaniem.
Jeżeli na MF jest okej i potrafisz dobrze ustawisz ostrość a AF wariuje na przynajmniej 2 różnych obiektywach to ja bym słał. Spróbuj z fotografowaniem linijki z ustawionym centralnym (najmniejszym) punktem AF.
Jeszcze tak z głupia frant się zapytam - matryca czysta? Żadnych paproszków, smug itp?
To wygląda tak, że puszka ostrzy dobrze, szybko, celnie. Jak tylko docisnę spust i pojawia się zdjęcie to widać na gotowej focie, że ostrość już jest gdzie indziej. Nie wiem, może to ma też związek z odległością ostrzenia od obiektu? Gdyby coś było z aparatem to czy ostrość nie powinna być spieprzona niezależnie od odległości do obiektu? Wszystkie zdjęcia powinny być chyba złe? Dobrze myślę?Cytat:
Jak ostrzysz przez monitor są te same problemy?
Czyli gdzie? Do Japonii?Cytat:
Słałbym do producenta i tyle.
A jak ten punkt zmniejszyć? W E-M5 I miałem ustawiony taki malutki punkcik do ostrzenia. Był z tym jakiś myk pamiętam, w trybie manualnym na "lupie" pomniejszyłem go prawie do punktu. W E-M5 II ten myk nie działaCytat:
Spróbuj z fotografowaniem linijki z ustawionym centralnym (najmniejszym) punktem AF
OLYMPUS POLSKA SERWIS APARATÓW FOTOGRAFICZNYCH
Tel. +48 22 366 00 66
Infolinia techniczna 00800 6710 8300
infolinia serwisowa 00800 6710 8400
Tam się dowiesz jak wysłać do serwisu
:) Nie, do serwisu producenta oczywiście. Zgłoszenie przez stronę Olympusa i kurierem do nich :)
Nie pamiętam dokładnie, zdaje się strzałka w lewo (wybór punktu AF), potem info i potem chyba strzałki góra/dół albo kółka. Jednymi się zmienia wybór detekcji twarzy (wł, wył, priorytet oka itp) a innymi wielkość pola AF. W pewnym momencie przełącza się na siatkę z mniejszymi punktami.Cytat:
A jak ten punkt zmniejszyć? W E-M5 I miałem ustawiony taki malutki punkcik do ostrzenia. Był z tym jakiś myk pamiętam, w trybie manualnym na "lupie" pomniejszyłem go prawie do punktu. W E-M5 II ten myk nie działa
U mnie po update coś się porobiło ze stabilizacją. Nie trzyma dłuższych ogniskowych w pionie. ZD40-150 przy 150mm i czasach 1/200 mam w 100% poruszone zdjęcia. Może to po update puszki coś się skopało jak u mnie.
A da się wrócić do starszego firmware'u? Pewnie nieCytat:
Może to po update puszki coś się skopało jak u mnie.
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cam...tes/index.html
Uwaga:
Po wykonaniu aktualizacji w aparacie nie można przywrócić wcześniejszej wersji firmware'u.
Czyli raczej nie.
erol, ja zrobiłbym tak: instrukcja > kontakt z kimś kto ma taki aparat > serwis. Tak na odległość trudno jest ustalić przyczynę niesprawności.