http://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal/Cytat:
Zamieszczone przez ksb
Wersja do druku
http://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal/Cytat:
Zamieszczone przez ksb
THXCytat:
Zamieszczone przez rocco
a ja napiszę bombę.... :roll:
zawsze uważałem że nie mam syfów w środku. Ostatnio z racji zejścia z czasem do 1/60 sęk w pełnym słońcu, przysłona wyszła mi f/22. Narobiłem fotek i...jaki zonk - plamy na fotkach. Ewidentny syf, pozostaje pytanie czy to na matrycy, filtrze, czy może szkłach?
Nawet nie wiem jak to sprawdzić? Nie zaglądam i nie dmucham do środka bo się nie znam, poza tym nigdy nie używam takich wartości przysłony ( góra 11 a i to rzadko ) ale zacząłem się zastanawiać co jest nie tak?
Może jakieś podpowiedzi?
Np. jak sprawdzić, gdzie te plamki są umiejscowione?
Droga eliminacji.Zrob fote bez filtra,z innym obiektywem.Jesli sie powtorza to matryca,jesli znikna po zmianie obiektywu to winny obiektyw.Zachowaj te same parametryprzy foceniu.Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Zwykle paprochy na matrycy łowi się robiąc fotkę białej powierzchni na f22. Są dwie możliwości - syf na obiektywie, ale to nierealne, bo on nie wychodzi na zdjęciach, lub właśnie paproszki na matrycy. Trzeba dmuchnąć jednak :)
Wielu foci z syfem na matrycy niezależnie jakiej marki ma sprzęt ;) i sobie z tego nie zdaje sprawy. Niewielu przymyka tak bardzo by paprochy się ujawniły.Cytat:
eh, chyba za dużo roboty jak na takiego lenia jak ja....Cytat:
Zamieszczone przez lucca
ponieważ w maju mi się kończy gwarancja a guma wymieniona w zeszłym roku zaczyna mieć małego bąbla, to sobie oddam do serwisu, niech się bawią...
to syfek na matrycy, polecam szpatulke z allegro nasaczona czyms tamCytat:
i 50ml spirytusu lubelskiego ze spozywczaka :)
poniewaz ten plyn ktorym nasaczone sa szpatulki z allegro zostawia smugi (kupowalem to kilka razy i za kazdym razem to samo), ja maczalem to w spirytusie i idelanie wyczyscilem bez smug paroma posunieciami :) a tez mialem ale na f22 denerwujaca drobinke w 510
a co do fot, to mysle ze nie ma sensu uzywania przeslon f22 szczegolnie w olku
na 5d to jeszcze rozumiem
ja na oku i nikonie nie uzywam juz przyslon wiekszych jak f9
glebia jest naprawde duza, szczegolnie przy obiektywach szerokokatynych
a ostrosc zaczyna spadac po f8, przy f22 jest najgorzej
a jesli potrzebuje dlugi czas, to zakladam po prostu sciemniajacy filtr szary i foce na f8
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz na tej stronie. Na przykład dla Olympusa po 25 czyszczeniach na stronie w małym okienku widać paprochy natomiast po kliknięciu na nie i wyświetleniu zdjęcia w dużym rozmiarze nie widać już paprochów. O co z tym chodzi ?Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Witam !
Na plrfc jest wątek o czyszczeniu.
Jeden z canonierów wkłada aparat do bagażnika i jedzie ulicą Puławską (w-wa).
Podobno działa lepiej niż ich fabryczna czyszczałka. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pzdr