-
Osobiście posiadam od ponad 2 lat kompaktowego Olympusa dokładnie C55zoom i jestem zaskoczony...ale mile. Jakość zdjęć jak dla mnie bardzo dobra, możliwość zmiany i dostosowania bardzo wielu parametrów. Myślę że nie ma co narzekać od razu na cały segment kompaktowych aparatów tylko po prostu dojść do sedna problemu i tyle. Możliwe że to wada pojedynczego egzemplarza a tu od razu że wszystko pada...
-
nie, napisales, ze firma nie potrafi utrzymac sie w peletonie producentow kompaktow, wiec automatycznie oznacza to, ze zaczyna ten rynek tracic, a pozniej dodales, ze uzytkownicy malpek w ilosci 9 malpiarzy na 1 lusterkowca kupuja pozniej lustra tej samej firmy. nie trzeba byc sherlockiem, zeby wywnioskowac, ze jesli nie beda kupowali malpek olka, to pozniej nie beda kupowali lusterek olka, a jak nie beda kupowali lusterek i malpek olka to co olek bedzie sprzedawal? podpowiem ci-mikroskopy i dyktafony. firma nie upadnie :)
na poparcie swojej tezy podales nawet przyklad swojego kolegi, ktory obrazil sie na system i na ciebie.... dodales tez, ze to nie pierwszy przypadek....
teraz sprobuj mnie (i innych) przekonac, ze miales cos innego na mysli.... :razz:
pzdr
-
Przepraszam, nie mam tutaj , "pod ręką" zdjęć, umieszczę je jutro.
Taka mała zajawka:
Samsung:
http://img104.imageshack.us/my.php?i...4032255ga7.jpg
I Olympus:
http://img252.imageshack.us/my.php?i...2130003sr1.jpg
Oba aparaty ustawione na jednakową rozdzielczość, 640x480, na jutro postaram się dać coś z oddali.
Każdy przyzna, że samsung wykonał bardziej dynamiczną, ekspresyjną fotografię, jeżeli zaczniemy ją powiększać przekonamy się, że w pewnym momencie tam, gdzie samsung jeszcze szczegóły uwidocznił wyraźnie, olympus zaczął swoje harce...
To tylko półtorej metra od przedmiotu fotografowanego. Wiem, że za to niecałe 400zł nie powinno się oczekiwać wiele, ale konkurencja-o czym miałem okazję się przekonać testując jakiś tani model panasonica-oferuje lepszą jakość...
-
Ja muszę przyznać że większej różnicy tu nie widzę, po za tym że Samsung błysnął mocniej fleszem.
A tak poza tym to jeśli na co dzień robisz zdjęcia w tej rozdzielczości to cudów nie oczekuj.
-
Poiększaj je , w pewnym momecie dostrzeżesz ostre załamania krawędzi, podczas gdy na obrazie z samsunga tego nie ma.
Mówisz że nie jest źle? Dam zdjęcia z oddali, wtedy będziesz zdziwiony że może byćt ak źle...
Rejestracja samochodu z odległości 40 w zdjęciu z samsunga jest czytelna, podczas gdy olympus ułożył konstrukcję z przypadkowo dobranych klocków lego...
Tu dałem małą rozdzielczość, chodzi o transfer, nie chcę nadwyręzać niczyjej cierpliwości...
-
Ja wiem że Olki są OK, trzeba jeszcze przekonać do tego kolegę od FE-210 :)
Sądząc po fotkach z zapodanego przeze mnie testu Olkowi brakuje nieco ostrości, szczególnie w porównaniu z Nikonem powyżej (fotografia pani w biurze oraz kwiatów). Ciekaw jestem jaki poziom ostrości jest w egzemplarzu nowego kolegi.
Wiem że poniekąd użytkownicy zbyt wiele oczekują od tego typu aparatów > pewnie niewielu trzymało choć raz w życiu statyw w ręku, ale po to kupuje się małpkę żeby nie przejmować się migawką, przesłoną czy poziomem ISO. Auto/portret/krajobraz i ma grać. A tego w teście powyżej nie widać.
Druga sprawa o której chciałbym napisać to fakt, że owszem, wspomnianym SP-510 UZ da się zrobić dobre zdjęcia, ale często trzeba go poprawiać w ustawieniach, dodatkowo w trybach auto/tematycznych lubi sobie poszumieć. A koledze chodziło maksymalnie o wyłącznik ON/OFF, "bliżej/dalej" oraz o srebrny przycisk migawki. Cóż, może go to przerosło, JEGO wina :)
Co do finansów Olka, pewnie nie ma się o co martwić, chciałbym 1 piksel z matrycy rocznego dochodu tej firmy (może być nawet martwy :) )
Nie gnębić mnie za peleton, simply: FE-210 ostrzejszy, SP-510 mądrzejszy w auto. I nic nie gadam :)
PS. Chyba zapodam sobie małpkę Olka, żeby nie było żem wróg :razz:
-
Powoli wymiękam :roll:
Ten obraz jest tak mały że nie da się go powiększyć bez utraty jakości :!:
Ten problem rozwiąże zwiększenie rozdzielczości zdjęć.
Te załamania krawędzi to po prostu domyślne powiększanie pikseli.
-
Dam jutro, naprawdę mało zachwycające.
Administrator portalu nie obrazi się za stosunkowo duże pliki?
.
-
Elektrit > rzeczywiście różnica niepowodująca wpomnianej tragedii. Na zdjęciu z którego aparatu kolor karoserii jest bardziej podobny do naturalnego ? Co do zdjęcia rejestracji > cz przypadkiem przy oświetleniu flashem nie robi się ona calkowicie biała ? Na telezakupach Gulczas wałkował ten temat z antyradarem w sprayu, może to ten efekt :) Zapodaj zdjęcia przy świetle dziennym, w większej rozdzielczości, może coś więcej będzie widać.
-
FE 210 to niestety małpka o powiedzmy jako takim obrazowaniu, ale poniżej średniej. Czy zdjęcia można takim aparatem zrobić zadowalające, moim zdaniem tak, ale tylko zadowalające. Podaję link, gdzie mozna porównac fotki z różnych aparatów i oceny: http://www.cameras.co.uk/html/digita...ra-reviews.cfm Po analizie tych danych to bezdyskusyjnie opłaca sie zakupić coś z Canona, a Olympus. no cóż - jako taki. Wnioski i ocenę wystaw sam. Ile kroć jestem w MM to ze zgrozą patrzę jak lud kupuje-wybiera aparaty po wyglądzie. Z Twoim aparatem musi być coś nie tak. Pozdrawiam.