a czy to nie jest przypadkiem problem ze skalowaniem zdjęcia? niektóre programy przy wyświetlaniu poniżej 100% wyostrzają za mocno podgląd
Wersja do druku
a czy to nie jest przypadkiem problem ze skalowaniem zdjęcia? niektóre programy przy wyświetlaniu poniżej 100% wyostrzają za mocno podgląd
Witam.
Mam 510 i u mnie taki efekt nie występuje. Filtr szumów właczony, większość zdjęc robię w RAW przy róznym ISO. Najczęsciej są to zdjęcia nocne.
Rzeczywiście przy obróbce RAW potrzeba duuużo pamięci.
Na dolnym zdjęciu które pokazał wodzio to nie jest szum, tylko jakieś zakłocenie. Szum pokazał by się na całej fotce a tu tylko pasek zakłóceń.
Ustawianie w aparacie poziomu odszumiania (brak, słabo, etc.) dotyczy tylko przetwarzania jpg. RAW-a nic nie rusza :D
Ze znanych mi softów do wołania RAW'a - tylko Olympus Master czyta znacznik jak w aparacie było ustawione. Trochę to dziwne, bo ustawienia dotyczą tylko jpg a nie RAW i na szczęście można to zmienić w procesie "wywoływania" (ale trzeba o tym pamiętać).
Najlepiej jednak zobaczyć RAW (byle jaki) z którym wodzio ma problem.
Mi się wydaje, że to jakiś problem z interpolacją. Zdjęcie, które widać, jest miniaturką oryginału.
miałem podobnie - spróbuj otworzyć w Lightroomie w najnowszej wersji jest w pełni kompatybilny z rawami z E-510 lub w Oly Master - w innych programach rawy są po prostu źle dekodowane ze względu na brak znajomości profilu do E-510 i pewnie też E-3.
pzdr
Nie mam takiego problemu.
Włącz redukcje szumów na mocną i problem zniknie ...
PS. No cóż podobno Olki szumią ...
et tam gadacie... mam to samo w om 4.04 w e-410. to problem ze skalowaniem zdjecia chyba.... w każdym razie to wina softu a nie aparatu. W Xnview wszystko wyglada ok
To efekt nieprawidłowego wyświetlania fotki w okienku. Jak się zrobi powiększenie obrazu to wszystko wraca do normy. To nie efekt złego wywołania tylko złego wyświetlania zdjęcia w dużym pomniejszeniu. To samo mam u siebie. Powiększam obraz żeby widzieć właściwe efekty stosowanych zmian przy wywoływaniu raw.
Funkcje, które można uruchomić z poziomu komputera przy późniejszej obróbce mam z reguły wyłączone w aparacie które, więc "Filtr szumów", "Red. Szumu" jest wyłączona.
Firmware w aparacie również zaktualizowane - wersja dla Body 1.2, dla LENS 1.0.
Jeśli chodzi o pamięć, i procesor to najgorszy sprzęt miał 1,8 GHz i 512MB ramu, najlepszy był na 2GB Ramu i procesor Dual 2.0. Problem na każdym występował.
Sagarmatha
ISO jakie wykorzystywałem było MAX400...
Kris_1
Moje dolne zdjęcie jest celowo nie do końca zaszumione – są to zrzuty ekranu. Zaszumienie pokazywało się takimi małymi kwadracikami z lewej strony do prawej i schodziło na dół. Dla lepszego zobrazowania problemu uchwyciłem moment, w którym doszło do połowy zdjęcia, chwile bym poczekał i tak jak górna połowa wyglądał by i dół.
Ciekawa sprawa, że robiąc zdjęcie w JPG, i wrzucając je później do GIMPA efekt się znowu powtarza – zdjęcie nie nadaje się do niczego. Inny przykład – zdjęcie w JPG i program Noiseware v2.0… jeden wielki szum. Nie dotyczy to tylko RAW, ale i JPG
Tutaj wrzuciełem plik RAW, ten z obrazka:
Zdjęcie w RAW
Jutro dodam jeszcze pare fotek
Otworzyłem rawa u siebie w OM 2 i też jest taki efekt, ale nie powiedział bym ze to szum tylko bardziej wyostrzanie przez program, po otwarciu w camera raw tego nie ma.