:twisted: (^$%^%*) - szkoda.
Pozostaje jeszcze darmowy Zoner.
Wersja do druku
Why, kurde czemu? Przeczytaj, co napisałem niżej. Możesz wszystkie te wtyczki podpiąć jako External Editor :p
Zawsze można zrobić upgrade do najnowszej wersji. Ja w zeszłym miesiącu dostałem propozycję upgrade'u wersji Pro 7 do Ultimate 9 z licencją na dwa stanowiska za 59$.
Tak, jako External Editors wtyczki działają, tylko ten jedyny mankament - ale da się z tym żyć :grin:
Patrzyłem na propozycje upgrade'u - trochę szkoda tych 59$, zwłaszcza że program kupiłem w styczniu 2015. Chyba jednak pozostanę przy opcji External Editors.
Dzięki za pomoc :grin:
Dziękuję wszystkim za instrukcję do podłączenia NIK do Zonera.
Gdzie mogę ustawić TIFF 16 bit w Zonerze?
---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------
NIK to jedno wielkie WOW, super. Jestem w szoku. Czy są sposoby, żeby w Zonerze załączyć ciąg filtrów? Czyli najpierw podostrzenie, następnie np. odszumienie itd.
Nie ma takiej możliwości aby jednocześnie używać wtyczki do odszumiania i wyostrzania. Po zastosowaniu jednej, otworzyć trzeba zdjęcie w drugiej.
Najlepiej jak najpierw w Zonerze otworzysz plik RAW dokonasz podstawowych korekt i przejdziesz do Edytora wybierając tam przykładową wtyczkę NIK Collection. Wtedy nie musisz się "martwić" o te bity.
Konwersja z 8 do 16bit może się przydać gdy masz tylko plik JPG, ale nie wiem czy Zoner akurat taką robi (porządkowałem dysk i usunąłem Zonera). Można wtedy ewentualnie taki plik JPG otworzyć w Zonerze i zapisać go jako 16-bitowego TIF-a . Następnie otworzyć go w Zonerze i obrabiać za pomocą tych wtyczek.
Edit.
Oczywiście pliki JPG także można obrabiać, ale jak to będzie taka powiedzmy bardziej intensywna obróbka to jakość może na tym stracić.
Sugerowana kolejność obróbki używając NIK:
https://support.google.com/nikcollec.../3000890?hl=en
Co ciekawe sugerują zaczynać od podostrzenia.
The recommended workflow for the Nik Collection is as follows:
1. If desired, apply Raw Presharpener using Sharpener Pro 3.
2. Apply noise reduction using Dfine 2.
3. Control color and light using Viveza 2.
4. Apply filter enhancements using Color Efex Pro 4.
5. Convert to black and white using Silver Efex Pro 2.
6. Apply output sharpening using Sharpener Pro 3.
Note: Analog Efex Pro 2 can be utilized at any point after Dfine 2. HDR Efex Pro 2 is best used immediately after Dfine 2.
---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post był o 21:03 ----------
Gdy zrobię w sposób przez Ciebie opisany obrabiam NIKiem RAWa?
Stara szkoła mówi, że na samaym początku obróbki należy usunąć szum aby nie degradował obrazu. NIK daje natomiast dwa programy wyostrzające i ten presharpener należy zastosować na samym początku.
cyt. za Google support:
"The recommended workflow for the Nik Collection is as follows:
1. If desired, apply Raw Presharpener using Sharpener Pro 3.
2. Apply noise reduction using Dfine 2.
3. Control color and light using Viveza 2.
4. Apply filter enhancements using Color Efex Pro 4.
5. Convert to black and white using Silver Efex Pro 2.
6. Apply output sharpening using Sharpener Pro 3.
Note: Analog Efex Pro 2 can be utilized at any point after Dfine 2. HDR Efex Pro 2 is best used immediately after Dfine 2."
Tak, obrabiasz Rawa, jpgi słabe wychodzą, trzeba bardzo uważać. Tify całkiem fajnie się tym obrabia.
Sugerują zaczynać i zakończyć podostrzeniem. Tam są dwa rodzaje, dwie wtyczki, do wyostrzania.
Nie. NIK nie ma takiej możliwości aby obrabiać RAW. W Lightroom będąc na etapie wywoływania RAW-a chcąc skorzystać z wtyczki NIK program zapisuje to zdjęcie w wybranym formacie. Wybieram wtedy 16-bitowy TIFF i dopiero taki plik jest otwierany przez wtyczkę. Zonera jak pisałem już nie mam i dokładnie już nie powiem, ale będąc w Edytorze to już nie jest RAW.
Na zakończenie obróbki w Edytorze, wybierasz z Menu: File > Save as.
Pokaże się okno z pytaniem o nazwę i typ zapisanego pliku (lista rozwijana), wybierasz tif i Zapisz
Otwiera się okno z porównaniem zdjęcia przed i po zapisie. Klikasz Depth color, z listy rozwijanej wybierasz Truecolor (24 lub 48bit, da koloru nie ma 16bit) i klikasz Apply. W ten sposób zapisujesz tifa.
Od tego własnie zawsze starałem się uciec: "sugerowana kolejność obróbki". Przypomniałem sobie nagle dlaczego zrezygnowałem z Nika jeszcze na etapie LR 2. Zwłaszcza, że kolejność obróbki zahacza o funkcje, które powinny być w jednym programie, a nie 4 kolejnych.
Ale generalnie nie jestem przeciwny filtrom ;).
Ja tam tej sugerowanej kolejności nie biorę wcale do głowy. Podstawowa obróbka u mnie w LR. Jak będę korzystał z tych wtyczek to raczej z jednej góra dwu dla danego zdjęcia.
Pisałem wcześniej, że korzystam z tych wtyczek, więc dopiszę, że nie jest to program w których głównie obrabiam zdjęcia. To tylko dodatki i korzystam w takim zakresie jaki mi pasuje. Czasem więcej, czasem mniej. Nie bardzo widzę obróbkę tylko w tym programie. Tam nie ma możliwości stosowania masek, zaznaczania tego co chce się osiągnąć. Każda operacja odnosi się do całego zdjęcia a to nie jest korzystne w każdym zdjęciu.
Program bardzo polecam, ale korzystać trzeba z umiarem.
Można też dokonywać lokalnych korekt (jak np. jasność, kontrast, nasycenie, struktura, cienie, barwa ) tylko na fragmencie zdjęcia przy pomocy tych tzw. punktów kontrolnych np. w wtyczce Viveza2. W Color Efex Pro 4 można punktami kontrolnymi maskować zastosowany efekt na danym fragmencie (czy wielu fragmentach) zdjęcia.
U mnie nr 1 jest Lightroom i w nim głównie obrabiam zdjęcia a dodatkowo posiłkuję się programami PSE, Fotor i PrefectEfects ON1 który jest genialny - często firma udostępnia darmo starsze wersje i warto!! go pobrać.
Z NIK miałem tylko Viveza bo wszystkie wtyczki były płatne.
Z ciekawości, jeśli obrabiasz w LR to do czego wykorzystujesz pozostałe programy?
Co prawda nie robię tego w LR ale w PS. To bardzo podobne programy.
PS służy mi do pracy nad zdjęciem. W nim mam te wtyczki. Z tych wtyczek ( nie wszystkich) przygotowuję sobie kopię danego zdjęcia (mam to pod akcjami i trwa to kilka sekund).
Zrobię sobie 5 rożnych fotografii plus fotografie podstawową, którą wywołuję w ACR (w którymś z wątków to pokazałem) i z nich korzystam nakładając zdjęcia na siebie regulując kryciem, stosując różnego rodzaju maski, odsłaniając te partie zdjęcia które mnie interesują za pomocą pędzla, filtra gradientowego (możliwości są wielkie)
Jak jest potrzeba to wracam do której z wtyczek i jeszcze coś poprawiam. Ogranicza mnie moja wyobraźnia.
Tak poskładane zdjęcia "dopieszczam" w PS i zapisuję do formatu jpeg.
---------- Post dodany o 08:19 ---------- Poprzedni post był o 08:16 ----------
Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałem że tak można
LR to moja baza do jego katalogu importuję pliki prosto z karty w nim przeglądam zdjęcia i w nim są porządkowane po obróbce. Dlatego po otwarciu zdjęcia zawsze próbuję w nim je edytować i często to mi wystarcza.
Jeśli chcę coś więcej zrobić ze zdjęciem to używam pozostałych i tak:
-PerfectEffects ON1 jest genialnym programem w którym mogę nie tylko zastosować jakiś efekt ale też po prostu wykonać pseudo HDR, poprawić kontrast, dodać lokalnie gradient czy wykonać jakąś operację typu maska. Bardzo polecam go wypróbować.
-PSE jak i PS nie bardzo ogarniam ale i mało z niego korzystam - głównie używam do usunięcia jakiś większych niechcianych elementów, czasem warstwa.
-Fotor to mały b. pomocny program którego używam głównie do prostej obróbki i eksportu JPG jak nie zależy mi na rezultacie - zwykle za jego pomocą przygotowuje pdf z fotografowanych dokumentów, zdjęcia na aukcje. Fotor daje też ciekawą konwersję zdjęcia do B&W, umożliwia wykonanie kolaży, ramek, wklejeniu tekstu.
W uzupełnieniu instalacji i użycia Nik Collection.
https://magazine.zonerama.com/unlimi...ik-collection/
LR znam dobrze a na pewno lepiej niż większość programów i dlatego staram się w nim zakończyć obróbkę - łącznie z ikonkami ponad panelem basic.
Jak mi czegoś brakuje... fota nie ma pazura (wg mnie LR to z reguły program do neutralnej obróbki) to sięgam po inne programy i kombinuję dalej.
Lokalne gradienty to w Prefect Effect gradienty na zasadzie warstwy które pozwalają na odseparowanie/wycięcie tła od głównego motywu a maska to cała gama rozmaitych motywów z teksturą włącznie - wybieram sobie jej intensywność.
Jak wspomniałem nie znam PS za dobrze bo nie muszę a większość w.w. programów załatwiłem z netu - w większości są to programy angielskojęzyczne do nich mam odpowiednie poradniki i posługuję się trochę ogólnym slangiem nie zawsze poprawnym.
Interesują mnie inne możliwości obróbki. Ale zauważyłem, że gdy tylko wychodzę poza RAW, czyli z LR, muszę być pewny, że będzie to jedynie ostateczny sznyt dla obrazu i nie będę musiał wracać do LR.
ON1 Effects 10 FREE do wzięcia tu: https://www.on1.com/apps/effects10free/
Po raz kolejny, ale moze ktoś jeszcze szuka - Franzis HDR Project 2: http://www.topsoftbargains.com/w/fra...t-coupon-code/
Program do przenoszenia danych o lokalizacji GPS miedzy exifami zdjęć - http://sharewareonsale.com/s/smart-gps-sync-giveaway-coupon-sale
COLOR Projects Premium za darmo przez jeszcze 6 dni.
Skrótowy opis programu: klik . Można powiedzieć, że podobny do Perfect Effects 9, czy ON1 Effects 10
Co do tego programu COLOR Projects Premium jedna rzecz mi nie działa, bądź działa źle. Chodzi o podgląd zdjęcia w skali 1:1.
Po najechaniu myszką na przycisk oznaczony czerwoną strzałką :
Załącznik 173369
pokazuje się informacja jak rozumiem, że zostanie wyświetlone zdjęcie w oryginalnej rozdzielczości, ale tak po kliknięciu się niestety nie dzieje. Suwakiem można powiększyć, ale pojawia się wówczas pikseloza. Drugi przycisk po prawej stronie tego suwaka działa prawidłowo (dopasowuje zdjęcie do okna w programie). Ciekawy jestem czy tylko u mnie tak jest, czy to jakiś błąd programu. Szkoda bo programik fajny z dużą ilością ustawień, ale jak nie działa podgląd 1:1 to dla mnie jest dyskwalifikujące...
Co do tego podglądu w ustawieniach można go trochę zmienić/powiększyć :
Załącznik 173398
Domyślnie ten podglad był ustawiony na 1Mpix, max można ustawić jak na obrazku powyżej 2,5 Mpix.
Przy takim ustawieniu powiększenie jest już większe i tak wygląda przy 100% :
Załącznik 173399
Nie jest to oczywiście skala 1:1, ale już lepiej. Widać twórcy programu nie uznali za konieczne aby był w nim podgląd w skali 1:1. Chodziło pewnie też o szybsze przetwarzanie zdjęcia na zmniejszonym podglądzie. Może rzeczywiście akurat w tym programie taka wielkość podglądu wystarcza.
Propozycja Wyszomira "do przenoszenia danych o lokalizacji GPS miedzy exifami zdjęć", przypomniała mi program Geosetter http://www.geosetter.de/en/ , pozwalający edytować dane exif (moim zdaniem łatwo i przyjemnie). Spolszczenie uzyskujemy poprzez menu Help/Check for Update/Check For Updated Languages. Bezpłatne wersje ZonerPro 16 i 17, też umożliwiają przenoszenie danych GPS w exifach zdjęć.
Może komuś się przyda: BLACK & WHITE Projects 3 Elements.
Franzis Color Projects Professional - http://www.topsoftbargains.com/w/fra...t-coupon-code/ - oferta ważna jeszcze 60 godzin.
Standardowe pytanie w takim przypadku czy sprawdzałeś w folderze spam, najlepiej wchodząc bezpośrednio na portal gdzie masz pocztę. Coś tam kojarzę, że musiałem nieco odczekać na klucz aktywacyjny.
Witam !
Tak samo wczesniej rejestrowalem: BLACK WHITE projects 3 elements (64-Bit) i procedura rejestracji przebiegla prawidlowo a w katalogach SPAM i innych
szukalem listu z kodami aktywacyjnymi.
W tym przypadku mam u nich na moim koncie rejestracyjnym informacje ze program jest do pobrania i ze wszystko jest ok.
Natomiast nic do mnie nie przyszlo a minelo wiecej niz pare godzin.
Pozdrawiam