-
Odp: Przejście z FF do m43
epicure - ale mówimy o wyczynie czy o wakacyjnej wycieczce?
tak, wiem, są ludzie którzy kupują śpiwór dwa razy droższy tylko dlatego że jest o 50 gram lżejszy. A potem i tak wiozą ten śpiwór na półce w kamperze... Ale kręci ich ta bliskość z "technologią kosmiczną" ultralekkich skręcanych włókien....
a co do stałki - to jak mi się nie chce brać na wycieczkę kloca z gripem (E-M5) to zabieram X100s i też przywożę fajne zdjęcia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Uwielbiam ten argument. "Jeśli TIR jest za duży do odwożenia dzieci do przedszkola, to kup se rower z krzesełkiem, mięczaku!" :-D
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty epicure. :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
nie lepszy byłby jakiś obiektyw w stylu 24-105/4,0, a może nawet jakaś mała lekka stałka?
Teraz to ty przeginasz. Przy tak fajnych zestawach turystycznych m43 jak 14-150, 100-300 i 20/1.7, polecanie tego podstarzałego Bazyla z kataraktą jest przegięciem.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ja już mu nie daję punktów - kupił Fudżi, ale tym razem zrobiłem wyjątek i dodałem mu od siebie za ciebie.
;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
epicure - ale mówimy o wyczynie czy o wakacyjnej wycieczce?
Właśnie chodzi o to, żeby zwykła wycieczka nie stała się wyczynem. Może dźwiganie kloca nie jest wyczynem szczególnie nadwerężającym, ale też nie ma w nim niczego chwalebnego. Oczywiście jak już ktoś ma lustrzankę, to niech ją nosi - wcale nie zachęcam do tego, aby nagle wszyscy je sprzedali i pobiegli do sklepu po bezlusterkowce. Czasem człowiek zmuszony jest do robienia rzeczy "na około" i "pod górę", ale nie ma powodu, żeby się tym chełpić. Ja wiem, dysonans postzakupowy, psychologia i te sprawy... Rozumiem, ale będę wytykał.
-
Jestem ciekaw czy ta migracja jest tylko w jedna stronę ? Czy w ostatnim czasie ktoś sie przesiadał z m43 na FF ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Jestem ciekaw czy ta migracja jest tylko w jedna stronę ? Czy w ostatnim czasie ktoś sie przesiadał z m43 na FF ?
Takie informacje to będą raczej na forach C, N i S ....
PS
Ale myślę, że lepiej nie ryzykować i nie porzucać m43 na rzecz FF ... jeśli człowiek ma się stoczyć do poziomu qubic'a :wink: po takiej zmianie sprzętu.
To raz.
A dwa, to gdybym miał w każdym poście, po dokonaniu zmiany, udowadniać, że dobrze zrobiłem bo f=1,4 w m43 to tak właściwie f=4 w FF, to chyba lepiej by było gdybym się wcześniej sam powiesił :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Takie informacje to będą raczej na forach C, N i S ....
Ja zrobiłem migrację tylko z pominięciem litery m - z jednego kloca na drugiego ;)
-
Ja nie migruje. Rozszerzam tylko obszar działania ;-)
-
Migracje będą w każdą możliwą stroną. Nasilać się będą po każdej premierze nowego wypasionego aparatu.
-
Ależ to jest oczywista oczywistość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Migracje będą w każdą możliwą stroną. Nasilać się będą po każdej premierze nowego wypasionego aparatu.
A robią teraz jakieś nowe aparaty, które nie są wypasione? :roll: Marketing robi teraz wszystkim wodę z mózgu. Co do aparatu imho ważne żeby sprawiał radość z używania. Nie uważam jednak aby sama waga była wystarczającym argumentem do wyboru systemu, choć osobiście rozumiem tych, dla których jest ona ważna, sam się do nich zaliczam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Ja zrobiłem migrację tylko z pominięciem litery m - z jednego kloca na drugiego ;)
To podobnie jak ja , tylko że poprzedniego kloca się nie pozbyłem ale nadal używam.
I jeszcze na dodatek jakiś czas temu wzbogaciłem sobie zestaw o aps-c a za jakiś czas pojawi się też m4/3.
Gdybym miał teraz wybrać który z formatów miałby pozostać u mnie jako jedyny miałbym poważną zagwozdkę bo znając ich słabe i mocne strony (systemów jako całości też) nie potrafię wskazać najlepszego.
Można powtórzyć oklepany frazes "zależy do czego" ale to prawda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
A robią teraz jakieś nowe aparaty, które nie są wypasione?
Miałeś kiedyś E-PM1/2 w ręku? :mrgreen:
-
Może się mylę, ale ergonomia chyba w przypadku nowego zestawu będzie zupełnie inna. Aparat będzie mógł być elementem bagażu podręcznego a nie bagażem podręcznym. Z moim BMI może nie jest najlepiej, tym bardziej bez sensu targać dodatkowo wielkie pudło z wielką tubą. Statyw, jeżeli korzystasz też musi być solidniejszy. Kasa za słoiki też inna. Na moje potrzeby ten zestaw będzie 120% wystarczający.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
A robią teraz jakieś nowe aparaty, które nie są wypasione? :roll:
Tak, Fuji robi Instaksy. Straszna bieda, odgrzewany kotlet w plastikowym tandetnym opakowaniu. Ale, o dziwno, ponoć się sprzedaje :)
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
Marketing robi teraz wszystkim wodę z mózgu.
Zawsze robił. I nie wszystkim, tylko tym, którzy się dają :)
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
Co do aparatu imho ważne żeby sprawiał radość z używania. Nie uważam jednak aby sama waga była wystarczającym argumentem do wyboru systemu, choć osobiście rozumiem tych, dla których jest ona ważna, sam się do nich zaliczam.
Nikt nie mówi, że to jedyny argument, bo ich jest więcej. Ale może być to właśnie ten argument, który przechyli szalę. Poza tym często waga i rozmiar to rzecz, której nie bierze się pod uwagę przy zakupie, a docenia się ją dopiero w trakcie użytkowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Na pewno tak. Zresztą na APS-C pewnie też pewnie było niemało migracji. U mnie wystąpiła remigracja częściowa :-)
O ile E-M10+12-40 z powodzeniem zastąpił 5D+24-105 na wycieczkach, to jednak 45mm 1.8 ciągle u mnie przegrywa z 85mm 1.8 i właśnie z 12-40 2.8, coś rzadko go zapinam, rzadziej też sięgam po 17mm.
Mam już trzecie podejście do tego szkła i nie mogę się coś przekonać. Poważnie zastanawiam się też nad wymianą FL-600R na 430EX2.
Ale to już taka specyfika mojej fotografii że jak potrzebuję lampy to właściwie nie ma znaczenia czy zabiorę kloca czy mikrusa.
W ogóle to przecież tylko narzędzia, jeśli komuś lepiej się fotografuje FF to niech tak robi, jak ktoś woli m43 to proszę bardzo, chodzi chyba o to żeby dobrać sobie najlepsze czy najwygodniejsze :-)
Lustrzanka ma w pewnych aspektach przewagę nad m43 czy innymi nexami, a kiedy indziej lepszy jest bezlusterkowiec :-D
-
epicture co do Fuji to się nie zgodzę, robiłem zdjęcia Fuji Instax 210, świetna zabawka, na rodzinne wyjazdy rewelacja - zwłaszcza z dziećmi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
W ogóle to przecież tylko narzędzia, jeśli komuś lepiej się fotografuje FF to niech tak robi, jak ktoś woli m43 to proszę bardzo, chodzi chyba o to żeby dobrać sobie najlepsze czy najwygodniejsze :-)
Lustrzanka ma w pewnych aspektach przewagę nad m43 czy innymi nexami, a kiedy indziej lepszy jest bezlusterkowiec :-D
Wygoda to jedno a przeznaczenie drugie. Fufu z wielkim optycznym wizjerem jest łatwiejsze, przyjemniejsze i wygodniejsze w użytkowaniu ale nie można tego zabrać wszędzie jak bezlusterkowca. Fufu daje też świetne efekty przy fotografowaniu ludzi. Ostrzenie fazowe jest też szybsze gdy jest ciemno ale nie tak celne jak po kontraście. Lustrzanka aps-c jest bezkonkurencyjna w temacie długoogniskowych tele.
Za to 4/3 mz jest absolutnie bezkonkurencyjne w uzyskaniu dostatecznie dużej głębi ostrości w macro oraz równej jakości obrazu bez zbytniego przymykania przysłony i żyłowania iso w szerokich kadrach.
Kto fotografuje przedmioty do katalogów zapewne jest w stanie docenić możliwości jakie daje mała matryca w objęciu głębią ostrości tematu zdjęcia. Mowa oczywiście o pracach budżetowych, nie każdy klient jest w stanie wyłożyć dwie stówy za zdjęcie z dużego formatu z obiektywem na miechu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
loniu74
Kasa za słoiki też inna.
To akurat jest argument dyskusyjny - za nowe, małe i modne płaci się frycowe ;)
No i rynek wtórny też ma trochę inną wielkość ...
-
Dzisiaj przyjechało do mnie maleństwo wraz z ze wszystkimi dodatkami. Jestem zachwycony - oczywiście na razie tylko wizualnie. Teraz czeka mnie rozkmielenie obsługi. Z obiektywem 12-40 / f.2.8 i gripem trzyma się świetnie. Pierwsze wrażenie 5 na 5. Zobaczymy jak będzie szło focenie...
-
Wsadzę swoje dwa grosze: nad morzem przez dwa tygodnie miałem z pewnych względów 5DII z różnymi szkiełkami, a dziś mogłem w końcu wybrać sobie zabawki, więc zabrałem em10 z 14-150. Niech mi ktoś wytłumaczy: dlaczego ten dość przeciętny superzoom daje ostrzejsze zdjęcia od tego Canona z czymkolwiek? :)
-
Cytat:
dlaczego ten dość przeciętny superzoom daje ostrzejsze zdjęcia od tego Canona z czymkolwiek?
Bo em-10 mocno wyostrza jotpegi:wink:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Niech mi ktoś wytłumaczy: dlaczego ten dość przeciętny superzoom daje ostrzejsze zdjęcia od tego Canona z czymkolwiek? :)
Musisz mieć zepsute obiektywy albo mówisz o brzegach kadru :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Musisz mieć zepsute obiektywy albo mówisz o brzegach kadru :-)
O brzegach, brzegach brzegów i brzegach tych brzegów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Niech mi ktoś wytłumaczy: dlaczego ten dość przeciętny superzoom daje ostrzejsze zdjęcia od tego Canona z czymkolwiek? :)
Proszę bardzo: W zdjęciach z Canona masz "magię fufu" a zdjęcia z Olka to "zwykłe" zdjęcia. :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Proszę bardzo: W zdjęciach z Canona masz "magię fufu" a zdjęcia z Olka to "zwykłe" zdjęcia. :lol:
Dajcie mu ktoś plusa, bo mi system nie pozwala :mrgreen:
-
Plus przyznany. Obśmiałem się przy czytaniu dość mocno. Muszę sobie to zapamiętać.
-
Jeszcze lepiej może być w telefonie ostrość na całej plaży aż po horyzont :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Jeszcze lepiej może być w telefonie ostrość na całej plaży aż po horyzont :wink:
... było żółto, jest czerwono ... ale wciąż jakby namydlono :wink:
-
Uuu... jakiś smutek dał mi minusa za naśmiewanie się z fufu... Szkoda, że nie wiedział, iż minusy mam w... fufu ;)
-
A ja napiszę tak. Śmieszą mnie jedni i drudzy, obsmiechujący sie nawzajem :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Wsadzę swoje dwa grosze: nad morzem przez dwa tygodnie miałem z pewnych względów 5DII z różnymi szkiełkami, a dziś mogłem w końcu wybrać sobie zabawki, więc zabrałem em10 z 14-150. Niech mi ktoś wytłumaczy: dlaczego ten dość przeciętny superzoom daje ostrzejsze zdjęcia od tego Canona z czymkolwiek? :)
Nie znasz się, to jest "mistycznaplastykaobrazupełnejklatki" ;-)
-
Obawiam się, że w fenomenie pełnej klatki często nie o fizyczne cechy cechy sprzętu bądź obrazu idzie. Tu chodzi raczej o symbol - znaczenie przypisane marzeniami, aspiracjami, poczuciem przynależności do tych lepszych, bardziej wtajemniczonych. Krytyka może więc zaboleć i w tym sensie minusowe punkty są jak najbardziej uzasadnione ;-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Obawiam się, że w fenomenie pełnej klatki często nie o fizyczne cechy cechy sprzętu bądź obrazu idzie. Tu chodzi raczej o symbol - znaczenie przypisane marzeniami, aspiracjami, poczuciem przynależności do tych lepszych, bardziej wtajemniczonych. Krytyka może więc zaboleć i w tym sensie minusowe punkty są jak najbardziej uzasadnione ;-).
Jedni widzą fenomen pełnej klatki, inni widzą fenomen małej klatki. Śmieszne jest poczucie wyższości u każdej ze stron :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jedni widzą fenomen pełnej klatki, inni widzą fenomen małej klatki. Śmieszne jest poczucie wyższości u każdej ze stron :)
Ja widzę robotę, każą robić pełną - robię pełną. Każą niepełną - oki - byle płacili :)
No dobra, wolę niepełną, niepełna mniej waży, a ja jestem leń z natury.
Ale żonie się fufu podoba, właśnie obrabia rawy. Powiedziałem jej, że jak se będzie nosić, to możemy brać zawsze :)
-
Fenomen pełnej klatki jest tak samo ważny dla tych, którzy są jej zwolennikami, jak i dla tych, którzy z nim wojują. To jak z diabłem: niby jest zły, ale trzeba podsycać jego mit, żeby zaznaczyć, że jest się po tej dobrej stronie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Fenomen pełnej klatki jest tak samo ważny dla tych, którzy są jej zwolennikami, jak i dla tych, którzy z nim wojują. To jak z diabłem: niby jest zły, ale trzeba podsycać jego mit, żeby zaznaczyć, że jest się po tej dobrej stronie :)
Gdyby jeszcze wczoraj ktoś mi powiedział, że dam Ci plusa... :D :D :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W zamierzchłych czasach "Talibowie" dużych formatów nazwali ten najmniejszy prześmiewczą i zgryźliwą nazwą "mały obrazek". Obecni "Talibowie" podnieśli jego rangę do "pełnej klatki". Dziwne koło zatoczyła historia upychając mały obrazek do pełnej klatki :)
-
W określeniu "mały obrazek" nie ma nic prześmiewczego - wszak faktycznie jest mały jak na standardy obowiązujące w czasach, w których powstał, co wcale nie czyni go śmiesznym. Współczesny notebook też jest mniejszy niż komputery sprzed kilkudziesięciu lat, mieszące się w szafie, a nikt się z tego nie śmieje. W określeniu "pełna klatka" z kolei też nie ma nic niewłaściwego, bo początkowo producenci serwowali aparaty z matrycami o wymiarach niepełnych w stosunku do tych, pod jakie projektowano bagnety. Nic więc dziwnego, że implementację pierwotnego dla danego systemu formatu nazwano pełną klatką. I tak już zostało... Zastąpienie kątów widzenia ekwiwalentami ogniskowych to też bzdura, ale przyjęła się i każdy rozumie o co chodzi, więc nie ma sensu z tym walczyć.