To by tłumaczyło jakość większości prac, które " przypadły do gustu głosującym". :-P
Wersja do druku
Nie widzę dlaczego oddawanie kilku głosów miałoby wykluczac to o czym piszesz. jedno nie wyklucza drugiego.
Czy do tej pory głosowania wyglądały inaczej? Bo to zdanie brzmi ta, jakby przedtem były głosowania OK, a teraz są złe. Przecież zasady sie nie zmieniły!
Co do podnoszenia poziomu umiejętności. Ten konkurs nie jest do tego wykorzystywany, a szkoda. Nikt nie pyta i nikt (np zwycięzca) nie opisuje swojego workflow. Nie piszą w czym wołali, jak ustawiali suwaki.
Może wprowadźmy obowiązek by zwycięzca MUSIAŁ opisać czego użył, jak ustawił?
To by było dydaktyczne, a nie sposób głosowania. Co kogo nauczy informacja, że większość lubi takie a nie inne zdjęcie (i zostało dane zdjęcie najsprawiedliwiej zwycięzcą)???
Tak robi wsporo osób. Zobacz, że głosy się nie sumują do 100% (x ilość możliwych do oddania głosów).
Dokładnie.
Myślę, myślę i .. nie będę myślał dalej, bo cokolwiek wymyślę to i tak nie ma jak tego zrealizować. Sensownie, praktycznie.
Idealisci są fajni, tylko gdyby tak zechcieli stąpać po ziemi.
Mamy taki skrypt, że 1 wątek = 1 ankieta. Nie da sie zrobić 3 ankiet w wątku. Czyli by zrealizować ten pomysł to do każdego zestawu zdjęć by były 3 watki. Chyba nie muszę pisać jak to jest mało wygodnie, nieczytelne dla głosujących i jakie to utrudnienie dla prowadzącego zabawę.
helmuth mam propozycje, zanim sypniesz następnymi pomysłami. Zainteresuj sie jakie opcje ma skrypt. Poruszaj się w obszarze narzędzi jakimi możemy dysponować. Sam prowadzisz zabawę. Jeśli skrypt nie ma takiej opcji to napisz wtyczkę lub pogadaj z kimś kto potrafi (grizz?) i się zorientuj jak bardzo się ktoś pali do tego.
Mam pomysł. Niech najwięcej głosów od danego użytkownika dostaje to zdjęcie, na które sie użytkownik najdłużej patrzył. Niech ktos napisze skrypt. Canon kiedyś zrobił sterowanie okiem, to niech tu ktoś zrobi głosowanie okiem, uwzględniając w tym licznik sekund.
To by było bardzo wygodne.
Odpowiedź w stylu "nie bo nie", tylko na tyle Cię stać? A może się uważasz za kogoś, kto nie musi uzasadniać rzeczowo swoich decyzji?
Nie będę się odnosił do wszystkiego co napisałeś. Skomentuję tylko dwa Twoje argumenty.
Nikt nie nauczy się obróbki przez kopiowanie cudzych ustawień. Można się jednak wiele nauczyć, oglądając prace lepszych.
Przy obecnym systemie oceniania rzadko kiedy więcej głosów oznacza pracę, na której można się wzorować (w jednym z poprzednich postów uzasadniłem dlaczego).
Dlatego zabawa nie spełnia funkcji dydaktycznych.
Kiedy wreszcie zrozumiesz, że to nie user jest dla admina i skryptu a odwrotnie?
Bez userów Twoje istnienie jako admina nie miałoby uzasadnienia. Skrypt byłby nic nie wart, gdyby nie było chętnych poruszać się na forum opartym na tym skrypcie.
Nie mów mi więc, że ja mam się interesować możliwościami skryptu. Jako user mam prawo mieć pomysły a administracja jest od tego, żeby próbować je zrealizować (w miarę możliwości skryptu i swoich). Tak bardzo dbasz o frekwencję a nie bierzesz pod uwagę tego, że userzy, którzy uznają, że forum nie spełnia ich oczekiwań, mogą poszukać forum które je spełni?
Myślałem że już sprawa jest zamknięta i nie ma co wracać do niej :). Bezpieczniej było by zostać przy rozdawaniu punktów za uczestnictwo (Tylko kogo to bardziej krzywdzi?). Bawić się i radować, bo szkoda czasu na elaboraty tutaj skoro i tak prawie nikogo to nie interesuje :).
Ale wilk został już wywołany z lasu....
Owszem zasady głosowania są takie same. Ale uczestnicząc w nich można dojść do przekonania , że nie koniecznie są idealne :)
Piszesz że poprawka nie jest wykorzystywana do podnoszenia umiejętności ... Zgadza się, masz 100 procentową rację. A zastanawiałeś się czemu tak jest? Jakie ja mam narzędzia albo możliwości aby to robić? Jedyne co mógłbym to wypowiedzieć się w wątku w czasie głosowania na temat ewidentnych błędów w konkursowych pracach.
Ale to jest zabronione. Po za tym ja nie jestem guru w tym temacie. To Ty jesteś profi i biegły w te klocki, i to od Ciebie należałoby oczekiwać cennych uwag.:)
A tak się składa że nie widziałem abyś skorzystał z tej możliwości ... nawet po głosowaniu. Choćby w ostatniej poprawce :).
Ale dajmy spokój tej edukacji ;). Chodziło w tym tylko o to, aby zmusić uczestników do załączania plików xmp.
Doskonale wiemy,że jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć to musi tego chcieć. Wymagana jest do tego cierpliwość, determinacja i umiejętność słuchania innych. Nawet jeśli są to niemiłe uwagi.
Nie wynaleziono jeszcze takiej łopatki, którą można komuś coś do główki nałożyć :).
Może faktycznie zostańmy przy rozdawaniu punktów za uczestnictwo (Tylko kogo to bardziej krzywdzi?). Bawmy się i radujmy, bo szkoda czasu na elaboraty tutaj skoro i tak prawie nikogo to nie interesuje :).
Najlepszego
Cóż tu więcej dodać.
Jak pisał Jacek_Z, trzeba by założyć trzy wątki z pracami i Ankietami do głosowania. Przykładowo:
wątek 1: popRAWka 2/2020 Głosowanie za 3 punkty
wątek 2: popRAWka 2/2020 Głosowanie za 2 punkty
wątek 3: popRAWka 2/2020 Głosowanie za 1 punkt
Właściwie to nie punkty, tylko w pierwszej Ankiecie głos miałby "siłę" 3 głosów, w drugim wątku i Ankiecie głos liczony razy 2 i w trzecim wątku Ankiecie głos liczony tak jak zwykle. Później należałoby zsumować głosy z 3 Ankiet dla każdej pracy i przypisać odpowiednio punkty za zajęte miejsce. Pomijam już tu utrudnienie dla prowadzącego (więcej liczenia, więcej wątków, sporo więcej czasu), ale właśnie o czytelność takiego rozwiązania dla głosujących.
Naprawdę drodzy popRAWkowicze, chcecie takiego sposobu głosowania ?
Nie, nie dlatego.
Naprawdę wierzysz w to co piszesz??? Nauka przez oglądanie??? No to sobie wejdźmy na 500px.com albo 35photo.pro i będziemy geniuszami.
Gdzie pisałem o kopiowaniu? Dopowiadasz sobie coś, czego nie miałem na myśli. Pisząc o workflow wyraźnie dałem to do zrozumienia.
Po co ludzie płacą pieniądze za warsztaty obróbki? Wystarczy patrzeć na gotowe efekty? I musisz im pokazać palcem, które zdjęcie jest najlepsze? A jak ktoś ma swój inny styl? Wszyscy maja robić równo, wg tego co wygrało? To ty chcesz by kopiowano najlepsze (???), choć .. nie wiadomo jak zrobić taką kopię, bo ... nikt tego nie pisze!
Napisałem nie bo nie? Uzasadniłem. Nie zrozumiałeś? Trudno, przeczytaj jeszcze raz. Obojetnie co kto napisze w kwestiach administracyjnych to ja sie do tego odnoszę, nie uciekam z odpowiedziami. Cały czas odnoszę się rzeczowo, za to ty bujasz w obłokach. Przykład bujania ja ci dałem, pisząc o głosowaniu przez czas patrzenia na zdjęcie.
Czy jesli ktoś sobie cos takiego wymysli, to admin ma stawać na rzęsach i to zrobić? Bo user sobie tak wymyslił, a user musi to dostać, bo forum jest dla niego, a nie dla admina? Z ostatnim fragmentem się zgadzam i to chyba jedyne z czym się zgadzam. Dostałeś informacje, że skrypt nie ma takich opcji, bo chętnie bym przypisał rangi do głosów. Ale 100 razy wracasz do swoich postulatów (mam na myśli inny wątek). Olewałeś za to uwagi związane z bzdurą techniczną, zapisem o skanowaniu w retronaprawie. Musi byc po Twojemu, nie uznajesz innych opcji, nie interesują cie możliwości skryptu. Przyjmij realia do wiadomości.
Gadasz jak rozkapryszony dzieciak. Sorry.
W takcie głosowania nie, by nie wpływac na wynik. Ale po to niech ten co go to interesuje niech zapyta. Sęk w tym, że nie bardzo wiadomo jak postawic pytanie, poza generalnym. jak to zrobiłeś? Dlatego dobrze by było, gdyby autor zwycięskiej pracy sam powiedział co zrobił.
Nie jestem guru od wołania RAWów. Generalnie fotografuję w RAW+JPG, starannie konfigurując body. Często używm jpg z body, a przy dużych wydrukach daję RAWa grafikom. Nigdy nie wziąłem udziału (mam na mysli wysłanie obrobionego RAWa). Głosuję, czasami.
Dajmy spokój edukacji. Nikt tutaj nie jest nią zainteresowany. Wiem o czym piszę.
Nawet napisanie jednego zdania o ocenianej pracy bywało nierzadko moim nadmiernym oczekiwaniem.
To jest tylko zabawa dla której nikt nie będzie zmieniał kodu.
Bawmy się więc póki są chętni do zabawy. Nie stawiajmy nazbyt wysokich progów.
Ależ to musi być dysonans widzieć, że wygrywa praca, która nie jest spójną z własnymi wartościami i wyuczoną, szeroko pojętą estetyką.
Najpewniej każdy by chciał, żeby jego głos miał realny wpływ na całość głosowania, ale to utopia, która nie ma nic wspólnego z współżyciem w społeczności.
Więcej luzu potrzeba w tym napiętym świecie [emoji6]
"Uwielbiam" kiedy ktoś wypowiada sie za ogół. Skąd przekonanie, że nikt?
Edukacja nie tylko polega na prowdzeniu za rękę. Porównanie rawa z pracami pokazującymi jak można je obrobić to też edukacja. Jeżeli jeszcze wyróżnione będą te najlepsze, ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z obróbką widzi czego mu brakuje. Jeżeli chce się dowiedzieć więćej- wie kogo spytać. To też edukacja.
Skąd wiedziałem że się odezwiesz .... :) Absolutnie nie czepiam się Twojej pracy, a już tym bardziej że wygrała. Nie oceniaj mnie tak nisko.
Chodzi o szerszy kontekst, jakim jest HDR. Nie na darmo utarło się powiedzenie prawdziwy HDR. Znajdź 10 min czasu, zrób sobie kawę i spokojnie z uwagą przyjrzyj się pracom z ostatniej poprawki. Oczywiście nie na smartfonie czy tablecie :mrgreen: Ile prac jest "skażonych" wspomnianą HDR-owością?
Zauważasz to, czy może tego nie widzisz i problemem jest poziom percepcji osobniczej. Dla Ciebie obraz taki może być akceptowalny , a dla innych nie koniecznie. Wręcz jest możliwym, że to co Ty akceptujesz dla innych jest drażniące,
Więc może dlatego piszę ten tekst, aby Ci uświadomić, że nie wyzłośliwiam się z zazdrości że wygrałeś, albo czepiam się Ciebie bo cię nie lubię.
Wracając do HDRów. Czy mają one w sobie pierwiastek nienaturalności, sztuczności. Nie przypominają wysoko kontrastowych grafik? Nie wyglądają jak przeostrzone? Powiesił byś takie foto w domu w wielkości metr na dwa?
A może tylko ja tak widzę? I problem jest po mojej stronie? :)
I chodziło tylko i wyłącznie o ten aspekt.
I gdy już uściśliłem i wyjaśniłem o co mniej więcej mi chodzi.
Powiedz czy praca która "załapuje" się na pudło nie jest wzorcem czy wyznacznikiem dla zaczynających przygodę z obróbką, albo mniej w tym wprawnych kolegów?
Czy jeśli ta praca łamie kanony, zawiera błędy w edycji. Nie myl z, jak to napisałeś, własnymi wartościami i wyuczoną, szeroko pojętą estetyką. To czy ta praca
dla kolegi, który się ślini :) aby wreszcie wygrać poprawkę, ma wpływ na sposób obróbki? Czy może wpłynąć na powielanie błędów?
Wiesz czego mi brakuje? Aby ktoś kto ma pojęcie, czasami powiedział co jego zdaniem skaszaniłem w obróbce. I nie ważne czy przed czy po głosowaniu. :)
Pewnie zastanawiasz się czemu to piszę. Z czystego egoizmu :mrgreen:
Marzy mi się, że nasz serwis, czyli nasza wspólna przestrzeń w której razem przebywamy jest pełna po brzegi :) pięknych i fajnie "zrobionych" fotografii. :)
Marzy mi się , aby w poprawce brało udział o wiele więcej uczestników niż obecnie , i aby była większa konkurencja motywująca do nauki. :)
A i jeszcze jedno... wygrywaj ile razy zdołasz. Nie będę Ci tego zazdrościł. :)
Ja mam inny priorytet :)
I tu jest psina pogrzebana. Przed nie wolno, a po, to już klasyczna musztarda po obiedzie i nikomu nie chce się dyskutować. Jestem za dyskusją przed. Jeśli cywilizowana dyskusja o walorach technicznych i estetycznych nadesłanych prac wpłynie jakoś na wyniki głosowania, to może nawet lepiej :)
Ależ drogi paparapa, ja nie pisałem personalnie a już w ogóle nie miałem na myśli swojej pracy, to takie ogólne przemyślenie po czytaniu tego wątku. Ot cała tajemnica wpisu [emoji846]
Zdołałem nawet napisać elaborat na telefonie wczoraj, ale sobie podarowałem i poszedł do kosza [emoji846]
Jako że jestem w pracy odniosę się tylko do tej hdrowosci póki co. Problemem jest Twoje jej postrzeganie, popatrz szerzej, są ludzie którym się to podoba.
Nadal nie piszę o swojej pracy, ba, nawet mi to przez sekundę do głowy nie wpadło. [emoji846]
Zenek Martyniuk też się podoba i jest nawet gwiazdą TVP, jak ktoś tego nie akceptuje, to ma problem z postrzeganiem... ;)
Ja za ogół?
Skądże...
Mam jednak pewne doświadczenie, z rawów apezeta i FM-a.
Przedstawiam moje wnioski z lat forumowej działalności... Proszę mi tu niczego nie imputować.
Ci którzy wiedzą co i jak najczęściej nie mają czasu by się tłumaczyć, ci którzy nie wiedzą najczęściej nie pytają.
Ale możesz przecież założyć edukacyjny wątek obróbkowy jeśli znajdziesz na niego czas i pomysły i zainteresowanych. Uprawnień masz zadość.
Chętnie pokibicuję, także chętnie stwierdzę za dajmy na to pół roku, że się myliłem...
Jak ktoś tego nie akceptuje, to jego sprawa, ale może to np tolerować i próbować zrozumieć że są tacy, którzy słuchają.
Tym czasem prosi się o ustawienie głosowania tak, aby Martyniuk nie miał szansy zaistnieć, wg własnego ego, własnego jedynie słusznego, burzonego kanonu [emoji846] o to mi chodzi.
Może źle się wyraziłem przez co nie zostałem do końca zrozumiany.
Ja to rozumiem i zdaję sobie sprawę z tego faktu, ale my obecnie jesteśmy w dziale "fotografia" a nie grafika. Ten efekt został wykreowany przez kiepskie oprogramowanie i jeszcze bardziej kiepskie posługiwanie się nim.
Nie stanowi on mz żadnej wartości w fotografii "klasycznej".
I mimo wszystko jest to pewnego rodzaju "wynaturzenie" obrazu fotograficznego.
Czy dodanie w nadmiarze przyprawy do potrawy polepszy jej smak? Wątpię...
Absolutnie nie jestem zwolennikiem konserwatyzmu i jakiegoś szalonego "hermetyzmu" w fotografii, ale akurat poprawkę pozostawiłbym dla fotografii "naturalnej" bez udziwnień.
Pierwotnie konkurs chyba polegał na "sprawdzeniu " biegłości obrabianych RAWow. Czyli właśnie technikalia.
W tym wariancie patrząc na prace wiedziałem kto panuje nad materią a kto nie. Weryfikacja w aspekcie technicznym jest w miarę prosta.
Obecnie nie mam pojęcia czy delikfent zrobił pracę świadomie czy "tak mu wyszło" . A jak już jest jakiś kosmita, to już nic nie wiadomo :).
Dołóż do tego babole techniczne i co z tego wychodzi?
Wielka niewiadoma, z często wątpliwymi wartościami estetycznymi.
Tak w skrócie .... :)
Jeśli ktoś chce poszaleć mamy inne konkursy.
Ps.
Nie wyrzucaj elaboratów, mogą być wartościowe :).
Klasyczne programy do HDR robią ze zdjęcia fuj - no bo inaczej tego nie można nazwać. Protokoły Mantiuk czy Debovac podbijają kontrast, wyostrzają a nawet przeostrzają (to pewnie o to chodziło w dyskusji powyżej) - a także przekolorowują.
Dobry HDR to taki na którym nie widać że to HDR - cienie mamy rozjaśnione ale bez szumu (programy HDR szum podnoszą i to bardzo) światłą są nie przepalone.
Kiedyś, kiedyś - Radek Przybył (były admin) zarzucił takie zdjęcie z pytaniem czy to HDR ? Byłem święcie przekonany że tak, a okazało się że to dobrze zrobione i prawidłowo naświetlone pojedyncze zdjęcie. Ale wtedy byłem młody i głupi :)
Gdy odkryjemy możliwości - fascynacja HDR-em trwa pewnie kilka miesięcy a potem nam przechodzi. Choć był tu na forum jeden fajny człowiek, któremu to do dziś pozostało.
Podsumowując: dla mnie dobry HDR to taki że nie można poznać czy to foto czy to sklejka.
Całkowicie się z tym zgadzam. To jest jedyna szansa na podnoszenie poziomu prac. Oczywiście jak napisałeś w sposób cywilizowany i grzeczny. Po za tym mamy moderatorów :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
"Święte" słowa panie .... :)
No to wtedy jest kwestia inna, zastrzega się w zabawie, że foto ma być wywołane w kanonie klasycznym, że nie dopuszcza się konwencji piktorialnej ani żadnej kreatywnej a wołanie ma mieć charakter stricte mechaniczny, za to wesołe prace się odrzuca. Problem z głowy.
Tylko wtedy to będzie zabawa dla 5 osób, w cudzysłowie.
Pomijam fakt, że te 5 zdjęć będzie się różniło od siebie mikro szczegółami w zależności od wiedzy i umiejętnosci.
Ja to wszystko rozumiem, sam mam swoje podejście i jakiś poziom estetyki, są rzeczy, które mnie kłują w oczy, tylko czy w związku z tym mam poszerzac barierę pomiędzy tymi pracami? Kwestia zastanowienia się dlaczego taka praca wygrywa, czy to aby na pewno zawsze jest tylko przypadek, błąd statystyczny?
Czasami bardzo mała ilość głosujących wprowadza taka anomalie, nie ma rozwiązania idealnego, ale nie można generalizować.
No i mamy konflikt . Jedni są za dyskusją przed głosowaniem na temat poszczególnych prac, inni przeciw. Ja należę do tych co są przeciw. Kiedyś o tym już pisaliśmy, co wynikło z dyskusji o fotografii. Dopóki nic na jej temat nie pisano otrzymywała głosy. Jak pojawiły się uwagi (niekoniecznie poprawne, albo co się komu nie podoba) to liczba głosów drastycznie spadła. Tak można wpływać na głosowanie i dlatego nie podoba mi się takie podejście.
Czy można się czegoś nauczyć z tej zabawy?...Można, ja się w ten sposób uczę. Mam RAW-a i widzę co można z nim zrobić i co inni zrobili lepiej. To też nauka jak się ma program i wie jak można błędy poprawić. Jak się nie wie to zawsze można zapytać.
Co do zdjęć HDR to w moich zdjęciach, nie tylko tych z popRAWki jest cząstka HDR. Czasem mnie poniesie i przesadzę, ale uważam, że po to mamy programy, by z nich korzystać.
Tone mapping nie zastępuje HDR ale dużo może.
ps.
głosujcie na mnie i na Henia1 Załącznik 218048
Po tej lekturze wyżej to na myśl przychodzi mi tylko jedno
https://ec05.waw2.cache.orange.pl/in...M195YIM-V2.mp4
:mrgreen:
Chciałbym przypomnieć, że w popRAWce mamy 3 rodzaje edycji. To o czym piszesz odpowiadałoby Edycji: "Czy umiemy lepiej". Osoba, która daje RAW do popRAWki ma prawo wyboru rodzaju edycji.
Z regulaminu:
- Czy umiemy lepiej -> to najbardziej popRAWkowa edycja i jednocześnie najbardziej ograniczająca pole manewru. Tu zadaniem naszym jest, opierając się głównie na wywoływarce, poprawienie wszelkich błędów technicznych na zdjęciu. Skupiamy się głównie na poprawkach ograniczając do minimum swoje "wizje" kadru. Zachowanie zawartości kadru min. 75%. Poprzez określenie wywoływarka rozumiemy program stricte przeznaczony do tego celu jak np. Lightroom, Adobe Camera RAW, DxO OpticsPro, Capture One, RawTherapee, Darktable, Corel AfterShot itp.
W edycji Czy umiemy lepiej -> niedozwolona jest konwersja do B&W, sepii, itp. Nie dodajemy winiety. Nie dodajemy szumu. Jak wyżej napisano skupiamy się na poprawkach, czyli takich rzeczach jak: balans bieli, prostowanie zdjęcia, szum, ostrość, kontrast, ekspozycja, nasycenie koloru, korekcja wad obiektywu (dystorsja, aberracje chromatyczne, perspektywa, winieta, flary, bliki). Dozwolone jest usuwanie tylko bardzo drobnych elementów w kadrze takich jak: plamki od zabrudzonej matrycy, w portrecie niedoskonałości skóry, itp. Poza wywoływarka RAW w edytorze zdjęć typu PS, Gimp itp. dopuszcza się zmniejszenie zdjęcia, wyostrzenie oraz usuwanie wspomnianych drobnych elementów kadru.
Jeśli osoba wysyłająca RAW nie określi rodzaju Edycji (lub innych obostrzeń w ramach danej edycji, przykładowo aby prace były tylko w kolorze) robi to prowadzący.Taka edycja (wybrana prze ze mnie) odbyła się bodajże raz: klik , fakt, z niższą frekwencją bo było 9 uczestników.
Więc jest nawet przygotowana specjalna edycja. Czego chcieć więcej, jedyne co, to trzeba się dokopać do "pudła" i zastrzec kierownikowi :) :)
Wilk syty i owca cała :)
Inną ciekawą kwestią jest, dlaczego tak rzadko jest wybierana :)
Najczęściej przyznaje, ja wybieram rodzaj edycji tylko dlatego, że wysyłający nie korzystają z tego prawa. Dlaczego, tak rzadko wybieram ten rodzaj edycji, ano nie chcę za bardzo ograniczać "twórczą inwencję" autorów prac:smile:. Nie każde zdjęcie moim zdaniem również "pasuje" do tego rodzaju edycji. Tu bardziej widziałbym przykładowo portret, czy coś w rodzaju tej podlinkowanej edycji. Trzecia sprawa, należy się wówczas także liczyć, że więcej prac będzie do siebie podobnych co nie jest dobrze odbierane, czy wręcz krytykowane. "Na co tu głosować, jak wszystkie prace podobne", podobne głosy się pojawiały od przeciwników głosowania w tym konkursie. Nudy jednym słowem:wink:, "co innego fotografia, miesiąca, roku, Oly Rulez, tam jest wybór"
Nie szukajmy dziury w całym. :cry:
Bawmy się dalej. :mrgreen:
PS.
Głosujcie na mnie i Bogdana. :mrgreen:
Pomyliła Ci się szansa zaistnienia z promocją.
Szansę zaistnienia ma każdy, kto zdecyduje się wziąć udział. Promocją jest nagradzanie (przyznawanie punktów) najlepszych/najpopularniejszych prac.
Szkoda, że obecny system przyznawania puntów pozwala promować niekoniecznie najlepsze prace.
Daj spokój!
Masz jeszcze złudzenia, że komukolwiek zależy na poziomie? Chodzi o zabawę dla mas, coś jak Sylwester Marzeń pod Tatrami.
Bawmy się więc i pozwólmy kierownictwu trwać w poczuciu zapewnienia dobrej rozrywki userom.
W zasadzie to wszystko mi się pomyliło, wręcz napiszę, że macie świętą rację, amen amen i amen.
Bez odbioru [emoji23]
Pytanie, czy po tej dyskusji znajdzie się ktoś, kto wyśle swoją pracę na konkurs poprawkowy. :cry:
Choć jak mówią : Do odważnych świat należy. :mrgreen:
Nie ma żadnej gwarancji, że inny system przyznawania punktów jakoś diametralnie spowoduje, że będą promowane tylko "najlepsze" prace.
Proste pytanie, mamy (między innymi w stawce 10 prac) dwie prace na podobnym poziomie technicznym, jedna w kolorze, druga w B&W, która jest "lepsza" ?
Mam do dyspozycji jeden głos (po zmianach by nie promować "gorszych prac"), na którą powinienem zagłosować i dlaczego ?
Nie widzę tu specjalnie różnicy.
Moje "poczucie/nie poczucie" ma tu najmniejsze znaczenie. Nic na siłę... Helmuth jeśli chcesz wprowadzić zmiany z korzyścią dla tej zabawy naprawdę nie ma problemu. Przyspawany do stołka nie jestem:smile:. Nie ma żadnego problemu z zmianą prowadzącego. Może faktycznie potrzeba kogoś z świeżym/innym spojrzeniem na ten konkurs. Krytykuje się zawsze łatwiej, trochę trudniej jest będą po "drugiej stronie", mając takie, a nie inne realia na forum dotyczące chociażby skryptu i na co pozwala. Jakby co będę trzymał kciuki za powodzenie. Jaka więc męska decyzja ? Podejmiesz się wyzwania, aby wprowadzić korzystne według Ciebie zmiany.
PS.
Do zmian, które były proponowane i są w realiach forum do wprowadzenia (3 Ankiety, bądź tylko jeden głos), nie jestem przekonany (nie podobają mi się - pisałem dlaczego), dlatego uważam iż powinny nastąpić wraz z zmianą prowadzącego.