Takiej ceny należało się spodziewać. Z zoomem miał kosztować ok. 6.000 zł, a 35-tka jest nieco droższa od tego zooma, więc 6.500 zł by się zgadzało.
Wersja do druku
Ale ja mówię o zoomie w kicie, a nie osobno. Wartość zooma w zestawie to jakieś 400 $.
Przedstawiciel Fujifilm Polska napisał na forum Fuji, że cena będzie wypadkową cen w Europie i aktualnego kursu walut. Nie będzie żadnego dodatkowego polskiego haraczu. Ale sklepy mogą ustalić taką marżę, jaka im się podoba - nikt im nie zabroni.
Oj to nie do końca tak - Fuji na pewno ustali cenę dla klienta końcowego i z tego co czytałem to w przypadku XPro1 można było zamawiać bezpośrednio u Fuji. Problem jest z tym aktualnym kursem walut - muszą wziąć pod uwagę ryzyko wachania kursów. Gdyby wzieli srednią z 3 ostatnich miesięcy to byłoby coś koło 4,15, a maksymalny kurs był coś koło 4,22. Ja obstawiam, że przelicznik bedzie 4,5 - czyli bardzo wysoki.
Nie kumam. Przecież w cenie sugerowanej przez producenta na dany rynek jest już marża dla końcowego sprzedawcy. Chyba ,że Fuji Polska wszystko olewa i nie negocjuje cen do polskich realiów. Na zasadzie czy będzie sprzedaż czy tez nie my i tak na koniec miesiąca swoje pensyjki weźmiemy. Poznałem to z autopsji po moich bojach z Panasonic Polska (dział Foto).
A polskie sklepy foto (poza wielkimi sieciami) zachowują się jak psy ogrodnika.
Bez paniki. Przed wypuszczeniem na rynek X10 pytałem przedstawiciela Fuji, jaka będzie cena w Polsce. Otrzymałem informację, że 2.500 zł i kilka dni później dokładnie za tyle samo kupiłem go w Media Markcie, który wcale nie jest najtańszym sklepem. X100 też kosztował tyle samo, co w całej Europie. X-Pro1 chyba też, chociaż tutaj cen nie śledziłem. Po co więc pisać czarne scenariusze i martwić się na zapas? Pożyjemy, zobaczymy...
I później kosztuja przez dłuższy czas tyle co na poczatku mimo ,że wszedzie idą w dół :p
Zobacz po ile są u nas na dzisiaj Lumix 14-42 PZ X ( W Berlinie w końcu listopada 2011 były na nasze w granicach 1.250 zł mimo wysokiego wtedy kursu €) :p
Cena spadła dość szybko, z tego co pamiętam.
Ale to jest Panasonic, a on u nas rządzi się innymi prawami. Panas chyba nie ma żadnej oficjalnej dystrybucji aparatów w Polsce, tylko jakaś mała partyzantka niezależnych importerów go wyręcza.
Spadła ale w sieci. Jak np w sieci X100 był za 3.600-3.700 to w MM na Szwajcarskiej stał w gablotce po 4,500 zł.
Ma , ma i to na East Europe, tylko dziwnie się składa , że nie ma autoryzowanej sprzedaży detalicznej. Wiec przysłowiowy Wacek jedzie za Odrę, kupuje w detalu , dokłada za jazdę i swoja marżę i dlatego mamy takie ceny. Nie wspomnę o praktykach rozdzielania kompletów czy tez sprzedaży sprzętu powystawowego czy też odnowionego jako nowego.
Mnie się wydawało, że ten sklep jest autoryzowany, ba nawet nazywa się salonem...:
http://www.panasonic.gliwice.pl/nas-pm-6.html
Mydło i powidło. Aparaty cyfrowe to jedna z 23 "branż". Tylko stara 20 letnia nazwa wprowadza w błąd. Taki "autoryzowany" ,że musi dorabiać sprzedając na allegro.
A wracajac do tematu - zostanę przy moim OM-D mimo , że X-E1 taki fajny i lepszy od Olka, chociaz nikt z forum nie miał go jeszcze w rękach.
Nie wiem jak to jest z autoryzacją ale ten sklep jest wymieniony na polskiej stronie Panasonica jako miejsce gdzie można nabyć sprzęt foto. Przy okazji handlują sprzętem A/V, a właściwie mam wrażenie że foto jest przy okazji ;). Jak dla mnie to wystarczająca "autoryzacja" żeby tam kupować. Mam nawet wrażenie że www.panasonic.mikolow.pl ma z nimi coś wspólnego, może to nawet jeden właściciel. Kupiłem tam 100-300, nie mam zastrzeżeń. A co do "dorabiania" na allegro - to jakaś ujma? Wiele sklepów sprzedaje na allegro. Nie widzę w tym nic zdrożnego.
---------- Post dodany o 13:43 ---------- Poprzedni post był o 13:40 ----------
Ano tak, porównując z salonami Canona, Nikona czy nawet Olympusa to jednak spora różnica ;)
A dla zwolenników wysmakowanej formy zakupów polecam salon Leica, tam to się kupuje ;)
Tutaj nikt chyba jeszcze nie napisal, ze jest lepszy od OMD??
Fuji ma po prostu inna koncepcje na rozwoj swojego systemu - jednym to odpowiada a innym nie.
Odnosnie serwisu i dystrybucji ...? - mysle, ze nie warto zamartwiac sie na przyszlosc.
Nikon ma taki sobie serwis ale jakos sprzedaz jemu nie spada;)
Mobi
Lepszy rydz niz nic. :p Ale taki jeden sklep to monopol.:):) Gdzie Urząd Antymonopolowy :) :p
Tak wprost to nie, ale czytając niektóre posty osób które jeszcze niedawno zachwycały się OM-D i planowały jego zakup a teraz skłaniaja sie do Fuji mozna odnieść takie wrażenie:)
A na forum FujiClub grobowa cisza :):):):)
A gdzie chętni, żeby otworzyć drugi taki sklep? ;)
A ja nadal zachwycam się zarówno OMD jak i X-E1. Leica też mi się podoba ale ja to nawet do salonu Apple mam stres wejść ;-)
Ty jesteś pozytywnym wyjątkiem :)
Wiesz, Panasonic (firma) ma rozległy asortyment to i sklep też. Akurat ten sklep uważam za całkiem "spoko". Kupowałem u nich, elastyczni co do cen, oferta właściwie pełna, obsługa kompetentna...
Sprzedaż na Allegro ujmą nie jest , to raczej wybieg marketingowy żeby "zaistnieć w sieci". Wydaje mi się że oni się po prostu nie pozycjonują w porównywarkach (być może nie wszyscy mają świadomość że porównywarki to spory biznes i dosyć kosztowny dla sklepów) a jakoś w sieci zaistnieć trzeba.
Wiesz, chyba byłoby co najmniej nierozsądne, gdybyś całkiem niezły korpus wymieniał po pół roku na być może trochę lepszy. Ale zauważ że jest tu wiele osób które jedzie jeszcze na pierwszych bezlusterkowcach czy wręcz dopiero się zastanawia nad wejściem w taki system.
Moim zdaniem OMD fajny jest ale X-E1 też ma w sobie coś ciekawego. Na "papierze" kusi lepszymi parametrami... W praniu (m.in. testy optyki u Optycznych) już nie zawsze jest tak cudownie...
Nie uwzglednia tego w wypadku zadnego aparatu - i nie widzialem jeszcze testu ktory by to pokazywal. Dlatego prawdziwym testem ISO bedzie dla mnie test w ktorym porowna sie kilka aparatow w identycznych warunkach i wtedy bedzie mozna piac nad wysokim ISO - albo i nie
Każdy test robiony na jpegach prostu z puchy to pokaże, bo iso kalibrowane jest pod jpegi. Test na rawach wołanych w dołączonym do aparatu sofcie tak samo, bo taki soft podciąga ekspozycję automatycznie. To samo robi Lightroom.
Zrób któregoś dnia mały eksperyment: wywołaj jakiegoś rawa z OM-D w Lightroomie lub Olympus Viewerze i porównaj do tego samego rawa wywołanego DCRawem. Będzie niespodzianka :)
Pierwsza wideo recenzja:
http://www.youtube.com/watch?v=LZF03_awcww
Mam pytanie do znawców tematu. Biorąc pod uwage matryce X-E1 i OMD czy można w jakiś prosty sposób obliczyć jaki jest odpowiednik na przykład obiektywu z jasnością 2.8 w formacie X dla formatu m4/3?
Jasność pozostaje taka sama, nie ma tutaj żadnych odpowiedników. Co najwyżej można policzyć, dla jakich przysłon oba systemy uzyskają taką samą GO. Jeśli dla APS-C będzie to f/2,8, to w m4/3 powinno być około f/2,2.
Światła przy przysłonie f=2.8 w 4/3, APS-C i FF pada tyle samo, ale wielkość pikseli matrycy ma wpływ na ilość absorbowanego światła.
Wersja dokładna: pada tyle samo na jednostkę powierzchni matrycy, a nie na matrycę, a wielkość pikseli ma wpływ na ilość absorbowanego światła przez piksel, a nie przez matrycę.
---------- Post dodany o 16:14 ---------- Poprzedni post był o 16:09 ----------
Można podzielić jasność i ogniskową przez 1,33 (czyli przez stosunek przekątnych). Jeśli chodzi o GO, to zależność ekwiwalentu od odległosci nie jest liniowa, ale poza makro jest to dobre przybliżenie. Do ekspozycji oczywiście przysłony nie przeliczasz, za to do dyfrakcji 1,33 daje dokładny wynik :).
Krótkie porównanie X-E1 z NEX-6:
http://www.thephoblographer.com/2012...and-seascapes/
Edit:
oj.. Mój błąd- to nie X-E1 a X-PRO1
Dołoże, j.w.
High ISO Comparison: Fujifilm X Pro 1 and Sony NEX 6
http://www.thephoblographer.com/2012...nd-sony-nex-6/
Biorąc pod uwagę przepały z NEX-a to raczej potwierdza się teza, że ISO w Fuji jest zawyżone.
Jeszcze trzeba by porównać ekspozycję w jpegach.
Dla zainteresowanych trochę więcej zdjeć z 18-55 w znanym nam wątku:
http://www.fujix-forum.com/index.php...347#entry66347
Z odpowiedzi flysurfera wynika, że OIS jest dobry ale chyba daleko mu do tego z OMD. A AF przynajmniej w tej wersji, która ma jest przyzwoity ale raczej nie zachwyca. Starałem się czytać też to co jest miedzy linijkami :-)
Recenzja, a raczj pierwsze wrażenia.
http://www.luminous-landscape.com/re...1_review.shtml