-
Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
"SONDA" to był najlepszy program popularno naukowy jaki w życiu widziałem. Aż dziw że nikt nie stara się tego wskrzesić...
W żadnej naszej TV nie przejdzie, bo budżet za duży, a oglądalność za mała byłaby. Ludzie wolą ekscytować się programami z celebrytami a'la Jola R. z prowadzącym półgłupkiem (a właściwie ćwieć) Powiatowym. No i Kraśko te marne 50tys. musi mieć. Nie wspominając o ..... itp ... itd.
-
owszem była> wszystkie aż do tej z model E-410, E-3 E-30 : już e-330 odstawała od starszych ale to co jest teraz to nie na moje nerwy patrz na "E-5 Pierwsze próby"
W takim e-300 mogłem sobie pozwolć na niedoświetlani, prześwietlanie - w E-5 to prawie niemożliwe.
-
Tyle jest teraz kanałów popularnonaukowych, że ludziom w czasach Sondy się to nawet w pale nie mieściło. Dzisiaj taka wskrzeszona Sonda nie oferowałaby nic, co już i tak można oglądać w każdej kablówce przez 24 h na dobę, aż do puszczenia pawia.
-
nie mam TV to nie wiem... czy się od tego puszcza pawia, ale jak gościnnie oglądałem NG i wszystkie jego mutacje to programu o podobnej formule przez cały tydzień nie znalazłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
W takim e-300 mogłem sobie pozwolć na niedoświetlani, prześwietlanie - w E-5 to prawie niemożliwe.
Od dawna czekam na jakieś przykłady, które mogłyby to potwierdzić i jeszcze nikt ich nie przedstawił.
-
Wy tu sobie gadu gadu :grin: a tu pojawił się kolejny "fakt" - nowy olek podobno strzela z prędkością 9 klatek na sekundę
pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Wy tu sobie gadu gadu :grin: a tu pojawił się kolejny "fakt" - nowy olek podobno strzela z prędkością 9 klatek na sekundę
pozdr
Możliwe, pewnie w małych JPEG-ach .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Możliwe, pewnie w małych JPEG-ach .
Pesymista ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Wracając do głównego tematu - czy mi się zdaje, czy kolega Janko "między wierszami" przeciął legendę swego zdjęcia ? Nie jest to fotka z tajnego egzemplarza nowego Olka.
Już ją przeciąłem wcześniej :)
(to złożenie czterech ujęć z epl1+helios)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Poza ostrością, a może nawet przed ostrością w oczy rzuca się neutralność barw oddawana przez 35-100, zero jakiegokolwiek zafarbu
Dzizas, następna legenda...
Pokaż mi współczesny obiektyw wprowadzający jakikolwiek zafarb :)
Mylisz wysoki kontrast będący skutkiem wysokiej jakości szkła z zafarbem. Dzięki temu kontrastowi i brakom rozproszenia światła wewnątrz obiektywu kolory są fajniejsze, bardziej żywe. Przy silnych światłach nie ma poświaty, charakterystycznej dla tanich, a złożonych szkieł. Ale tam nie ma żadnego narzucania barwy własnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
"SONDA" to był najlepszy program popularno naukowy jaki w życiu widziałem. Aż dziw że nikt nie stara się tego wskrzesić...
Następna legenda. O ile forma była miła (spokojna, elegancka rzecz można by dziś), tak merytorycznie dziś to pachnie myszką. Obejrzałem kilka odcinków ostatnio, troszkę to zabawne już i merytorycznie nieszczelne. Hołd za wkład w edukację, ale to już było i dziś wymagałoby mocnej rewizji pod każdym względem. Inna sprawa, że nie ma rynku na takie programy, przeciętny widz wymaga dziś innej formy, nieprzeciętny nie ogląda telewizji i znajdzie sobie wszystko w sieci.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Od dawna czekam na jakieś przykłady, które mogłyby to potwierdzić i jeszcze nikt ich nie przedstawił.
Bo i to jest legendą :)
Światłomierze w lustrach sprzed lat kilku robiły co chciały, to raz. Dwa - kiedy już były bardziej przewidywalne ogólnie obniżono 0dB (to poziom przepaleń) do wartości, która wskutek dokładniejszego światłomierza rzadziej była przekraczana. No i zapasu brakło, ale ten zapas wykorzystywali fotografowie, którym wciąż się wydaje, że cyfrowy zapis obrazu jest symetryczny - jak w analogowym świecie (tzn. że jest jakieś optimum jakości w środku, a odchyłki w obie strony przynoszą coraz gorsze wyniki, gdy w cyfrze najlepiej trzymać się progu przepaleń, a im niżej tym zakłóceń więcej).
A żeby nie być gołosłownym, niech odezwie się ktoś z D70, którego światłomierz najczęściej niedopalał z ev.
-
nigdy nie prosiłeś > pierwsze lepsze bez kombinowania -suwak w prawo...
e300 ISO200 świetlówki
orginał
podciągnięte EXPOSURE i balans bieli na auto
aaa zresztą -powstrzymam się od komentarza dp poprzednich wypowiedzi.
pa.
-
No dobra, ale wyraźnie napisałem, że chodzi mi o porównanie. Czyli dwa chociażby zbliżone zdjęcia, na których można zobaczyć różnicę. Bo ta fotka jeszcze nie dowodzi, że nie da się tego zrobić jakimkolwiek nowszym Olympusem.
-
kurfa!... nie mam słów
weź se do ręki e1,300,500,400 ,idź na balkon -postaw doniczkę i se porównuj -ja to mam za sobą a wnioski se wydestylowałem.
Grochem o ścianę rzucać nie będę.
END OF STORY
-
-
Ty to potrafisz przekonać...
-
Trochę to szkiełko jakieś takie przekręcone i w dodatku inne od poprzedniego. Tak "se" zauważyłem ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Nie chcę PSuć zabawy ale obawiam się, że tfórca ;-) tego dzieła, nie widział nawet tych Penów, które są już na rynku od dłuższego czasu. Nie można tak zamocować, ani nawet dołożyć do body 20/1.7 Panasa (to szkło jest powyżej, jak na zdjęciu) - bagnet nie puści, na górze powinna być czerwona kropka, tu jest do góry "nogami", tak się nie da...
-
Szkło to lipa, ale sama puszka wygląda wiarygodnie.
-
A gdzie się podział napis "E-cośtam"? Był obok kółka nastaw.
Robi się stylizowane E-4xx ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Trochę już widać:grin:
Tak... to możemy sobie każdy w domu potworzyć. zobaczymy za 2 tygodnie, ponoć ta premiera juz? 8. lutego. A co będzie, gdy okaże się ,że to żąrt?
To ma być okrągła rocznica OM-a - tyle jest faktu, reszta, to tylko pogłoski.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
puszka wygląda wiarygodnie.
Szczególnie fenomen zazębiających się trybów ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Nie chcę PSuć zabawy ale obawiam się, że tfórca ;-) tego dzieła, nie widział nawet tych Penów, które są już na rynku od dłuższego czasu. Nie można tak zamocować, ani nawet dołożyć do body 20/1.7 Panasa (to szkło jest powyżej, jak na zdjęciu) - bagnet nie puści, na górze powinna być czerwona kropka, tu jest do góry "nogami", tak się nie da...
Rzeczywiście, zePSute. Szkiełko doklejone (z mniejszej rozdzielczości) i te chropowate powierzchnie od frontu nieudolnie skopiowane.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nic tam się nie zazębia.
moze krzywy zgryz ma ;-)
-
Ten kto to złożył nie miałby szans w popRAWce ;).
-
Alez Wy sie pierdolami zajmujecie.Ide do piwnicy piwo se przyniese
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
nigdy nie prosiłeś > pierwsze lepsze bez kombinowania -suwak w prawo...
No ale pokazałeś zdjęcie niedoświetlone, wprowadziłeś korektę i jest doświetlone. Tak przecież można ze zdjęciem z dowolnego aparatu :)
Ale dobra, nie chce mi się dalej o tym gadać.
-
a jakie miałem pokazać -kamienice_ w pochmurny dzień ze statywu na heliosie f8 w idealnych warunkach?
-
Jest jeden element przemawiający za tym, że OM-D to będzie Pen w większej obudowie – cena. Skoro z kitem 12-50 mm ma to kosztować ok. 1000 euro, to historie o super dynamice, super wizjerze, super szesnastu mega pikselach i super uszczelnianej przejściówce na super obiektywy standardu cztery trzecie wydają się mało wiarygodne.
Może oczywiście okazać się, że:
- cena będzie tylko za body albo będzie jakiś inny tani kit np. z Pena i część rewelacji technicznych się potwierdzi;
- cena z kitem 12-50 będzie sporo wyższa ale WIĘKSZOŚĆ rewelacji technicznych się potwierdzi;
- cena za body będzie dużo wyższa a w środku i tak będzie tylko podrasowany Pen :twisted:
-
Haha. Ma tryb ART na pokrętle trybów. To rzeczywiście profipuszka. Ale może będzie ładny. Choć nowych fuji nie przebije.
Tak zawsze lubiłem tę firmę..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
po lewej 12 po prawej 16 megapikseli. Obie SONY -ta szesnaście NOWSZA, na tym samym obiektywie i tych samych warunkach.
Mieszasz niezorientowanym... Napisalem Ci dlaczego - tu, zeby nie powiekszac off-top'u:
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post786025
-
To, ze OM-D będzie m43 wiadomo było od początku, inaczej nie ma sensu.
Natomiast zwiększenie popularności serii OM-D może niewątpliwie przysporzyć dobra (czyli dużo lepsza niż w PEN) obsługa szkieł 4/3.
ZD14-54, nawet z przelotką, nie będzie dużo większe niż nowe mZD12-50.
Czyli zakładając, że OM-D nie idzie w miniaturyzację, to obiektywy 4/3 powinny być ergonomicznie używalne na nowych korpusach.
-
A co to za problem zrobić wymienny bagnet w korpusie - wkręcany? Tak żeby nie wystawał jak ma to miejsce w przypadku adapterów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
C+
A co to za problem zrobić wymienny bagnet w korpusie - wkręcany? Tak żeby nie wystawał jak ma to miejsce w przypadku adapterów.
Tak żeby nie wystawał?
Odległość bagnetu 4/3 od matrycy to ściśle określona wartość więc czy będzie wkręcany czy przyszywany to raczej zawsze będzie wystawał.
Mylę się?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Tak żeby nie wystawał?
Odległość bagnetu 4/3 od matrycy to ściśle określona wartość więc czy będzie wkręcany czy przyszywany to raczej zawsze będzie wystawał.
Mylę się?
To zależy w zestawie mogłyby być 2 opcje bagnetu 4/3 i m43.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Mylę się?
Jakby się uprzeć, to przy odpowiednio grubym body, matryca mogłaby jeździć tył-przód, zależnie od doczepionego bagnetu. Nawet AF możnaby w ten sposób zrobić dla szkieł manualnych :)
-
Piszcie do OLKA może jeszcze zdążą zasadzić ten patent ! :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Jakby się uprzeć, to przy odpowiednio grubym body, matryca mogłaby jeździć tył-przód, zależnie od doczepionego bagnetu. Nawet AF możnaby w ten sposób zrobić dla szkieł manualnych :)
No to jest genialny pomysl! Z AF-em gorzej ale wystarczyloby np. recznie w miare do ostrego dokrecic, a aparat sam by matryca doostrzyl jak trzeba :)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Tak, jasne. Przechyl aparat w tył i potrząśnij - masz 4/3, przechyl w przód i trochę poskacz - masz m4/3. ;)
Nie po to każdy eliminuje drogą mechanikę i gdzie się da stosuje tanią elektronikę, żeby robić skomplikowany system "odjazdowej" matrycy. :)
A te obrazki aparatu wyglądają na totalnego fake'a. Przecież on podobno ma się nie nazywać OM-D. OM-D to ma być nowa linia (czy raczej nazwa całej nowej linii), aparat będzie miał jakąś inną nazwę (podobnie jak jedno z body z linii PEN nazywa się E-P3). Wyczytane na rumorsach.
-
To juz bylo w jakims analogowym Ricohu czy Yashice. Plaszczyzna filmu sie przesuwala i automatycznie ustawiana byla ostrosc.
-
Sam AF do manualnych szkieł został już dawno temu zrobiony, co prawda przez Pentaxa: http://www.bdimitrov.de/kmp/teleconverters/F1.7X.html
Mam, sprawdziłem, działa. :)
---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post był o 23:51 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
To juz bylo w jakims analogowym Ricohu czy Yashice. Plaszczyzna filmu sie przesuwala i automatycznie ustawiana byla ostrosc.
Contax AX. Rozwiązanie Pentaxa działa jednak z cyfrą, z K5 jak rakieta. :)