Odp: Sony RX1 - kompakt FF
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Oki, pokaż mi w praktyce. Wykadruj tak drugi obrazek (90mm), żeby mi wyszedł pierwszy (300mm).
Dokładnie tak, geometria kadru się nie złoży.
"Geometria" będzie taka sama, jeśli zachowa się tą samą odległość. Zmieni się rozdzielczość zdjęcia i GO.
Oj tam, oj tam - lepszy "cyfrowy zoom" z pełnej klatki niż nawet najlepszy kadr z byle pstrykadła... :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Oki, pokaż mi w praktyce. Wykadruj tak drugi obrazek (90mm), żeby mi wyszedł pierwszy (300mm). ...
Bez sensu. Te zdjęcia nie były robione z jednego miejsca. Czym się różni kadrowanie z FF od robienia zdjęć Olkiem? Jeśli dajesz sobie radę z przeliczaniem ogniskowej Olka, to tak samo przeliczysz ją kadrując z FF :)
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
W temacie jakości pozamiatane, tylko cena trochę wysoka :(
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
W temacie jakości pozamiatane, tylko cena trochę wysoka :(
Dobre rzeczy nie mogą być tanie :wink:
Jeśli na bazie takiej puszki i takich obiektywów Sony zrobi NEXa FF to może być bardzo ciekawie.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Bez sensu. Te zdjęcia nie były robione z jednego miejsca.
Oczywiście, że z sensem. W kadrowaniu chodzi o to, żeby główny temat został odpowiednio przedstawiony na zdjęciu, a nie żeby fotografować "z jednego miejsca".
Na tych zdjęciach główny motyw jest takiej samej wielkości (w domyśle - jak chciał go przedstawić autor zdjęcia).
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Jeśli na bazie takiej puszki i takich obiektywów Sony zrobi NEXa FF to może być bardzo ciekawie.
I baaardzo drogo.