Odp: OLYMPUS E-520 warto kupić ?
Następnym razem na sesję z krową weź wizażystkę.
---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post był o 22:30 ----------
OK, krótki poradnik:
1) ustaw tryb M na kółku aparatu, to najtrudniejszy tryb
2) weź swój super ZD 40-150 i ustaw go na pełne zbliżenie czyli 150mm
3) ustaw przysłonę na najbardziej otwartą jaką się da czyli pewnie F/4 czy jakoś tak
4) wyjdź z tym aparatem na spotkanie z krową, kotem czy modelką i pstryknij
5) na wyświetlaczu pojawi się zdjęcie, ustaw tryb wyświetlania przepałów (highlights czy jakos tak)
6) zmniejszaj czas tak długo aż przepały znikną, jak zdjęcie jest za ciemne to zwiększaj
w ten sposób nauczysz się:
- jak sie ustawia przysłonę i czas w trybie M
- jak się robi fajne zdjęcia
mejbi
aaaa i zapytaj Bodzipa o telefon do tego złomarza co ongiś latarnie zajumał - krowie łańcuch ciąży :)
a na poważnie - sfotografowanie tak kontrastowego obiektu nie jest łatwe...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a na poważnie - sfotografowanie tak kontrastowego obiektu nie jest łatwe...
E tam.Powaznie??
A ma ktoś takie poradniki do robienia zdjęć w pomieszczeniu/domu ?
U mnie jakoś nieciekawie wychodzą, a widziałam wiele fajnych w domu, nawet przy świetle.
Kilka przykładów:
super kolorki
hej, hej Klaudio
przedostatnie śliczne i... zepsułaś. Chwyciłaś się tego kontrastu jak kot sera - przepał na buzi, nosku i pod okiem.
===edit===
talerzyki krzywe
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
hej, hej Klaudio
przedostatnie śliczne i... zepsułaś. Chwyciłaś się tego kontrastu jak kot sera - przepał na buzi, nosku i pod okiem.
===edit===
talerzyki krzywe
Nie nie nie, to nie moje dzieła. Dałam dla przykładu zdjęcia, które fajnie wyszły i są robione w pomieszczeniu, a u mnie takie nie wychodzą. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
A ma ktoś takie poradniki do robienia zdjęć w pomieszczeniu/domu ?
U mnie jakoś nieciekawie wychodzą, a widziałam wiele fajnych w domu, nawet przy świetle.
Pytaj na forum,czytaj to co już zostało napisane.Lepszych poradników nie znajdziesz nigdzie.
Ty pytasz ,inni odpowiadają ,Ty postępujesz wg odpowiedzi.I to jest to.
Co do pytania o zdjęcia w pomieszczeniu ,to te z reguły najlepsze wychodzą jak to napisałaś nawet przy świetle,dodam przy dobrze dobranym,zastanym,ustawionym świetle.Bez niego trudno o dobre zdjęcie.
Ps:A te co wstawilas to az takie dobre to nie sa,duzo w nich jest do poprawienia,ale jak Ci sie podobaja to...fajnie.
Klaudia zasada jest prosta. Albo światło daje Ci słoneczko albo musisz przynieść swoje światło.
Masz porównanie ta sama modelka, ta sama sesja (E-30 z ZD-50):
http://darkelf.pixu.com/photo/70721 - okno (gdy było jeszcze jasno)
http://darkelf.pixu.com/photo/70724 - dwie najtańsze lampki błyskowe rzucone gdzieś z boku (gdy było juz ciemno, sesja w grudniu)
Proponuje we wnętrzach mieć okno (i żadnych żarówek czy innego syfu).
Ogólnie bez zrozumienia jak pada światło wiele nie stworzysz, a żeby to zrozumieć nie trzeba mieć nawet aparatu tylko umieć patrzeć.
W pomieszczeniu wychodzą mi duże szumy na zdjęciu. Ustawiałam ISO. Na najmniejszym zdjęcie wychodzi poruszone, na największym są widoczne szumy.
Bądź mądry, pisz wiersze.
Bo jest za ciemno.
Ustaw ISO 100 i sama ustawiaj czas, wtedy nie wyjdzie ani zaszumione ani poruszone.
Jak używasz auto to się nie dziw że nie wiadomo co wychodzi. Napisałem Ci wyżej by używać M.