Pozostaje mieć nadzieję, że wersja z mocowaniem 4/3 będzie współpracować z Olkami jak należy :roll:
Wersja do druku
Pozostaje mieć nadzieję, że wersja z mocowaniem 4/3 będzie współpracować z Olkami jak należy :roll:
Kurcze właśnie zanim AlleG posta napisał to się zastanawiałem.
Czy aby dostosować rybie oko Samyanga 8mm do 4/3 wystarczy przerobić bagnet ?
To jest obiektyw na APS-C i chyba trochę bardziej trza się narobić, żeby taki sam kąt widzenia uzyskać ?
olifant, obaj mieliśmy z 8mm problemy - Ty sprzedałeś obiektyw, a ja kupiłem Nikona :wink:
I tak mi się wydawało właśnie ...
Bagnet to ja se sam mogę zmienić :wink: Co prawda to oddali szkło od matrycy i wyjdzie jakieś 130 stopni.
Jak zrobią obiektyw z bagnetem 4/3 to i będzie to jedyna zmiana to kąt widzenia będzie i tak mniejszy od 180 stopni.
Lipton.
No chyba że się w tych dywagacjach mylę ... :mrgreen:
Przeglądając na stronach sprzedawców optyki obiektywy 500mm Falcon zauważyłem, że wersja z końcówką ED-P ma minimalną odległość ostrzenia 1,2m!! To jest moim zdaniem rewelacyjnie jak na obiektyw o ogniskowej 500mm. Podchodzę do tego trochę z niedowierzaniem. Czyżby wkradł się jakiś czeski błąd i na stronach z danymi technicznymi obiektywu zamiast 12m podali 1,2m? :) Każdy inny obiektyw tzn. bez literki "P" o tej samej ogniskowej tej firmy ma 50m, 10m, lub 5m.
Informacja na temat terminu wprowadzenia obiektywow Samyang z mocowaniem 4/3 zostala podana pod koniec roku 2009 na portalu Fotopolis. Czy sie sprawdzi, trzeba bedzie poczekac do przelomu marca/kwietnia br.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10155
...i na stronie Samyang http://samyang.pl/art,2,nowosci
Jak się ma sprawa z potwierdzeniem ostrości dla tych obiektywów? Chodzi mi głównie o Falcon 500mm ED F.8.0
pewnie już ktoś pisał o tym powyżej.... najwyżej sie powtórzę ;-)Cytat:
30.12.2009 Obiektywy Samyang w wersji do lustrzanek Olympus 4/3
Firma Samyang Optics poinformowała o wprowadzeniu na rynek obiektywów Samyang 8mm f3.5 fish-eye oraz Samyang 85mm f1.4 z mocowaniem do systemu Olympus 4/3. Uzupełnią one dotychczasową ofertę obejmującą mocowania dla Canona, Nikona, Sony oraz Pentaxa. Konstrukcja optyczna obu produktów nie ulegnie zmianie, dostosowany zostanie jedynie bagnet. Oba obiektywy dostępne będą w wersji z manualnym ustawieniem ostrości. W sprzedaży w Europie pojawią się za pośrednictwem generalnego dystrybutora produktów marki Samyang - firmy Delta. Oba obiektywy dostępne będą pod koniec marca 2010 roku wtedy też znane będą dokładne ceny.
Ja mam jednak pytanko o inny obiektyw tej firmy. Coraz bardziej interesuje mnie ten model Samyang 500mm f/8 ED MC. Widziałem test z Canonem i nawet źle nie wyszedł (biorąc pod uwagę cenę a jakość).... czy ktoś miał przyjemność podczepić ten obiektyw do Olka lub jakiś inny o dużych ogniskowych??
pozdrawiam