Myślę ze z duzej fabryki.
Wersja do druku
Myślę ze z duzej fabryki.
Macie może informację z jakich kopalni jest wydobywany krzem do matryc Nikona i czy to te same kopalnie co u Sony?
Możecie dać link do google earth? :grin:
Epicure: Który aparat ma 230k pikseli trójkolorowych? czyli rozdzielczość 415x553 ?
To co jest w specyfikacjach jest akurat świetnie określone, tyle, że ostatnio zamiast pixels pisze się dots, powinno "subpixels" dokładnie jeśli mamy być ściśli. Skoro piszesz, że różnica nie jest tak duża to oczekuję przykładów. Tak się akurat składa że mam aparat z 230k i mam taki z 920k i różnica jest taka, jak między zwykłym telewizorem a fullHD :P
Fatman: oczywiście masz rację - jeszcze d90, zupełnie o nim zapomniałem.
Czekam na zdjęcia tych matryc, ale samych - bez filtrów itd (bo chodzi o matrycę i jej wyprowadzenia).
Dziwne, że najpierw piszesz, że skoro w specyfikacji tak podają, to tak jest, ale skoro podają zdjęcia matryc to już takie nie są. FYI - sprawdzałem i A700 i D300 oraz A900 i D3x mają te same wyprowadzenie - co do nóżki.
Prawie każdy z dostępnych na rynku.
Heh, jakich przykładów? No policz sobie, jaka jest różnica. A czy ona jest duża, czy mała, to już sobie oceń sam według własnych kryteriów.
Mylisz pojęcia. To tak, jakbyś miał jeden samochód, który wyciąga 100 km/h i drugi, który osiąga 50 mph i twierdził, że ten pierwszy jest 2 razy szybszy. Szybszy jest, ale nie aż tyle, ile myślisz.
Próbuję Ci wytłumaczyć, że X pikseli to nie to samo, co X punktów na wyświetlaczu. Piksel jest traktowany jako 3 punkty o różnych kolorach, odpowiadające jednemu pikselowi na zdjęciu.
o własnie -wyprowadzenia (te "druciki" odchodzące od wafla :-) -to było inne, z tego co pamiętam to w specyfikacji podana była inna liczba całkowita pikseli) -postaram się, szukałem już na forum Nikona, niestety szczęścia nie miałem............. a że jestem uwikłany w dosyć męczącą robotę to...........Cytat:
Zamieszczone przez domi
Co podają w specyfikacji ? W specyfikacji Nikona podają, że ma tą samą matrycę co Sony ? Pokaż gdzie, bo nie wierzę. Może nie doczytałeś o co się w tym wątku cały czas spieram. Matryce do Nikona produkuje Sony. Zaprojektował je jednak Nikon. I mam na myśli całe układy (a nie sam wafel) w: D300, D3, D700, D3x. W stosunku do D90 nie mam żadnych informacji, nie czytałem, nie interesowało mnie to.Cytat:
Zamieszczone przez domi
no skoro ja mam coś udowadniać, to Ty też się postaraj i daj linki gdzie to sprawdzałeś.Cytat:
Zamieszczone przez domi
tylko niech to nie będą linki do zdjęć tego typu dobra ?
http://photoclubalpha.com/wordpress/...d300sensor.jpg
bo to materiały reklamowe i tyle
dowodem będzie płyta główna aparatu z widocznym sensorem.............
Nie wiem do czego zmierza ta dyskusja, ale śmiem wątpić w to ze pojawi się update FW do A900 które spowoduje ze rawy będą mieć nagle 14 bitów (niech chociaż jpegi naprawia).
tak swoją drogą ciekaw jestem czy te 14bit coś daja w przypadku D3x -bo jeśli chodzi o D3 to róznice są niewielkie i raczej dyskusyjne, jeśli chodzi o lepszą jakość w 14bit vs 12bit....
Tak, to jest Rafale korektorze jak się chce być delikatnym. Zamiast napisać kłamiesz, konfabulujesz mi się zachciało :cool:
I ta nie pewność nie pozwoliła Ci ugryźć? Wojtku nie trzeba było się powstrzymywać :lol:
Nie przeszkadzaj. Ja się przynajmniej w ortografii podciągnę :-P
Uważam, że jesteś co najmniej niegrzeczny a na pewno niesprawiedliwy.
Nie lubię "byków" z zupełnie prozaicznych powodów, jestem wzrokowcem i czytanie takowych powoduje, że sam zaczynam je robić, zresztą napisałem o tym już dawno, jeszcze w innym wcieleniu:
https://forum.olympusclub.pl/showpos...0&postcount=32
Chodziło o inny rodzaj błędu, raczej niechlujstwo w pisaniu ale zwykłe "orty" też potrafią mi namieszać...
Dlatego też gdy widzę błędnie napisany wyraz, zwyczajnie zwracam uwagę autorowi. Tu doszedłem do wniosku, że z Twojej strony to zwykła literówka bo na codzień piszesz poprawnie i dałem sobie spokój.
I tyle.
Twoja uwaga o "ugryzieniu" jest tu co najmniej nieelegancka.
Z mojej strony EOT.