Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Piknie nam się to mikro 4/3 rozwija ale na jasnego i nie zabijającego ceną zooma wciąż czekam (takie mikro 14-54).
Może Tamron, można brać w ciemno, skoro AF jest na kontraście :) Na Olka bym nie liczył za bardzo z tą ceną, Panas - wg admina 43R - ma kosztować w oklicach $1100.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
BTW. Wszystkim narzekającym na 14-150@14 polecam nowy silnik CA autorstwa Adobe czyli nowy PSuj czy LR4. ZAUWAŻALNIE lepiej z automatu, jedynie jeden sampel, autorstwa Marek7001 wymagał jeszcze ręcznego dopieszczenia, ale to był extremalny (CA) sampel ;)
Czyli zajmowałeś się moim "ciężkim przypadkiem":grin:. Poczekamy, jeśli 12-120 wyjdzie i będzie ok. na szerokim to kto wie?
Na razie jestem za stałkami...doszła wczoraj 14/2.5...
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Czyli zajmowałeś się moim "ciężkim przypadkiem":grin:. Poczekamy, jeśli 12-120 wyjdzie i będzie ok. na szerokim to kto wie?
Na razie jestem za stałkami...doszła wczoraj 14/2.5...
Marku, jak już przepstrykasz, to podziel się opinią na temat 14/2,5.
Jakoś nie mogę się przekonać, genialny to ten obiektyw nie jest ale jasno i szeroko kusi a cena na ebay'u jest zachęcająca... O 12/2 nie chce nawet myśleć:|
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Różne wariacje nt. Oly megazuma, tym razem szeroki kąt to naprawdę szeroki kąt tj. 12-120mm f/4-5.6. Niestety znowu nie ma nic za darmo, czyli cieemno, ale jak 12mm będzie lepsze niż 14mm w 14-150 to będzie hicior.
Ja bym od razu zaproponował zooma 9-350 mm ze stałym światłem 8 - najlepiej przyspawanego na stałe do body o wielkości i funkcjonalności najmniejszego Pena. To nie będzie hicior, to będzie Armagedon dla konkurencji.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Marku, jak już przepstrykasz, to podziel się opinią na temat 14/2,5.
Jakoś nie mogę się przekonać, genialny to ten obiektyw nie jest ale jasno i szeroko kusi a cena na ebay'u jest zachęcająca... O 12/2 nie chce nawet myśleć:|
Tak na szybko, moje ściany płaczu około 9:00:wink: Tu poległ 14-150 w CA i ostrości a dały radę 14-42 i 14/2.5...
Nie ma szans na 12-120 z f/5,6 na końcu. Taki obiektyw zamordowałby sprzedaż m.ZD 12-50. Poza tym niewiele firm jest skłonnych rozpieszczać użytkowników zoomami o dużym zakresie ogniskowych zaczynającym się od 24 mm ekw. Nie sądzę, aby Olek się wyłamał z tego trendu.
angielskie orzechy/nuts chyba w niektórych znaczeniach można na polski przetłumaczyć mniej więcej jako "jaja" w sensie niedrobiowym.
NIe wiem czy informacja o robieniu sobie jaj jest dobrą wróżbą
Dziś w plotach na Opacznych wspomina się o całym plutonie nowych patentów Olka na zoomy, wszystkie ze światłem... 4-5,6. Z tego by wynikało, że mamy już super jasny zoom w systemie, a zwie się on 12-50. :twisted:
Na pierwszy rzut oka offtop, ale czy na pewno?
Techniczny bełkot w środku
http://www.neowin.net/news/16-megapi...rom-omnivision
Tylko 12 bitowa głębia kolorów :-P
Marnie, Panie, marnie.
Zresztą firma dostarcza chipy do iPhona, więc to raczej nie ten segment rynku, który nas interesuje.