Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jarema
jasne tele ważna rzecz
Nie w m4/3 :twisted:.
Z tele nie jest chyba tak źle.
Zapowiedziany był jakiś obiektyw lustrzany koło 400 mm, co prawda ciężko go nazwać jasnym, ale zawsze to krok w dobrym kierunku :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Z tele nie jest chyba tak źle.
Zapowiedziany był jakiś obiektyw lustrzany koło 400 mm, co prawda ciężko go nazwać jasnym, ale zawsze to krok w dobrym kierunku :)
Żartujesz? Masz na myśli Kenko 400/8 ? Nazwał bym to raczej wynalazkiem, już lepiej poszukać ruskiego lustra 500mm ze światłem 5,6. A najczęściej potrzebne tele to tak do 600mm w przeliczeniu na nasze, przydał by się jakiś 200/2,8.
Mimo wszystko jakiś lustrzany bym sobie kupił, dla samego efektu bokehu obwarzanka :)
Nie pamiętam teraz czy to miało światło 8 czy jaśniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Czekam na 150/2.8 i ewentualnie jeszcze 200/2.8 nie pogardzę.
Zdajesz sobie sprawę, że 150 to był tylko patent, szkła makro a w 2012 chyba nie ma co liczyć na anons nowych szkieł, chociaż chciałbym się mylić :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Mimo wszystko jakiś lustrzany bym sobie kupił, dla samego efektu bokehu obwarzanka :)
Nie pamiętam teraz czy to miało światło 8 czy jaśniej.
Taki efekt mozna bardzo latwo i szybko uzyskac na kazdym obiektywie.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Zdajesz sobie sprawę, że 150 to był tylko patent, szkła makro a w 2012 chyba nie ma co liczyć na anons nowych szkieł, chociaż chciałbym się mylić :)
Że to patent to pamiętam.
Mimo wszystko mam nadzieję, że tak za rok mamy szansę na jego premierę.
Ja wiem, że różny bokeh można symulować, ale co oryginalny lustrzany, to oryginalny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ja wiem, że różny bokeh można symulować, ale co oryginalny lustrzany, to oryginalny :)
Nie pisalem o emulowaniu, tylko o prawdziwym bokehu z kazdego szkla.
pozdro
Wcześniej nie słyszałem o tym, chyba, że mówisz o odpowiednio przyciętej przesłonie.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wcześniej nie słyszałem o tym, chyba, że mówisz o odpowiednio przyciętej przesłonie.
Zrob sobie eksperyment.
Zakup byle jaki filtr UV, najtanszy coby sie w koszta nie wpedzac, wez np. 5 groszowke (wielkosc zalezna od tego co chcesz uzyskac i od szerokosci filtra), naklej toto na srodku tego filtra.
Zakrec taki filtr na szkle i sproboj popstrykac, efekt moze zadziwic:)
pozdro