Tu sobie poczytaj, może pomoże
To tylko pluginy.
Wersja do druku
Tu sobie poczytaj, może pomoże
To tylko pluginy.
Ale czy przy użyciu NIK jako osobnych programów, czy w każdym z nich zdjęcie trzeba otwierać osobno do obróbki, czy można otworzyć wszystkie naraz i one "jakoś widza " to obrabiane zdjęcie i możne je stosować jednocześnie? Załóżmy że chce odszumić, obrobić kolorystykę i wyostrzyć....czyli tak na oko Color Efex Pro+Viveza 2+Dfine 2+Sharpener Pro 3
Chodzi oczywiście o kwestię kompresji jpg przy każdym zamykaniu.
Każdy moduł to osobny "proces". Nie jest to kombajn na zasadzie wszystko w jednym.
Masz pomysł, jak otworzyć zdjęcie?
Załącznik 170039
Pozostaje otworzyć zdjęcie za pomocą menu kontekstowego oraz opcji "otwórz za pomocą"... sprawdziłem i działa.
Czyli, jeśli otworzę z menu kontekstowego, to będę mógł również używać modułu hdr? Jako wtyczka hdr nie działa z PSE. Sorry, że pytam, ale piszę z innego kompa i nie mam jak sprawdzić.
Moduł HDR działa w pełni samodzielnie i możesz do niego wczytać JPG za pomocą "otwórz" z poziomu menu programu (wtyczki).
Najlepszym rozwiazaniem będzie chyba dodanie tych wtyczek do Zonera, bo używasz ten program z tego co wiem. Po ściągnięciu oprócz plików .exe, są także te z rozszerzeniem .8bf i te należy skopiować tam gdzie Zoner przechowuje wtyczki. (na zrzucie ekranu to po kolei w Edytorze klikasz: Efekty / Moduły wtyczek / Ustawienia i tam będzie podana ścieżka do katalogu z wtyczkami). Najlepiej utworzyć tam nowy folder z nazwą : Nik Collection i do niego skopiować odpowiednie pliki .8bf.
Załącznik 170043
Pewnie prościej, tylko po takim dodaniu wygląda tu u mnie w ZPS PRO 15 tak:
Załącznik 170045
Program dodał wszystkie wtyczki jakie znalazł z rozszerzeniem .8bf w podanej lokalizacji. Są tam po dwie wersje tej samej wtyczki (32 i 64 bit) i akurat w wersji 15 Zonera (pomimo iż jest też programem 64-bitowym, Windows 7 także 64 bit) te .8bf 64 bitowe mi nie działają. Więc po co mają być na liście ? No ale pewnie w wersji ZPS 17 PRO jest OK ?
Widze, ze zaznajamiasz sie z naszym forumowym malkontentem :mrgreen:
Nie ma takiej rzeczy na tym swiecie, ktora by mu nie przeszkadzala :mrgreen:
A wie ktos jak w Vivez'ie albo Dfine otworzyc plik...?
Jak rozumiem wtyczki masz już zainstalowane. Przechodzisz do folderu /Nik Collection/ tam gdzie je zainstalowałeś. Domyślnie (ja akurat zmieniałem lokalizację przy instalacji) będzie to pewnie jak napisał jck: "C:\Program Files\Google\Nik Collection" Jego zawartość wygląda tak:
Załącznik 170052
Teraz klikasz na pierwszy z nich 2 razy, będzie to:
Załącznik 170053
Plik: Analog Efex Pro 2.8bf to plik, który należy skopiować do lokalizacji gdzie Zoner ma wtyczki. Jeśli w ogóle nie masz wtyczek .8bf to utwórz sobie nowy folder z nazwą powiedzmy Nik Collection, lokalizacja jego jest właściwie obojętna. Do tego nowego folderu analogicznie skopiuj pliki .8bf z pozostałych folderów.
Trochę tylko inaczej w przypadku folderu Dfine 2. Ten cały folder skopiuj do tego nowo utworzonego folderu Nik Collection, a później usuń z niego niepotrzebny folder: Dfine 2 (64-Bit) i plik: Dfine2.exe
Następnie odpalasz Zonera aby dodać te nowe wtyczki (wskazujesz mu ten nowy folder, który utworzyłeś z wtyczkami .8bf) . W jaki sposób wskazać też już pisałem, a także jck : Settings>Preferences...>Plug-ins>Add...
Może i nieco skomplikowane sie wydaje, ale chyba sobie poradzisz z operacjami kopiuj - wklej i utworzeniem nowego folderu.
Możesz też od razu wskazać tak jak pisał jck folder: /Nik Collection/ tam gdzie jest zainstalowany. Na pewno prościej i szybciej, ale z tym drugim wyglądem, wtyczkami nie obsługiwanymi. Poza wyglądem w niczym nie przeszkadza.
Dziekuje ci dobry czlowieku :)
Właśnie tak robię
Załącznik 170055Załącznik 170056Załącznik 170057
Nie ma tam możliwości skopiowania pliku tylko wskazanie folderu, w którym jest ten plik.
W efekcie, widać ten filtr ale jest przy nim krzyżyk na czerwonym tle i filtr się nie uruchamia.
Wyjaśnij jak. Krok po kroku.
Wskazałeś akurat wersję 64 bitową wtyczki, których Zoner nie obsługuje. Na pewno nie pisałem abyś tak zrobił.
Teraz w Zonerze usuń tą lokalizację i wskaż jeszcze raz ale nadrzędny folder Nik Collection :
Załącznik 170058
Będziesz miał wyglad jak w poście #694 z wtyczkami obsługiwanymi i wtyczkami nieobsługiwanymi (64-bitowymi, oznaczonymi czerwono, na które po prostu nie będziesz klikał).
Moja "metoda" polegała na skopiowaniu do jednego (nowo utworzonego) folderu tylko wtyczki obsługiwane i dopiero taki folder wskazać w Zonerze, ale widać nie potrafiłem tego jasno powiedzieć:). Wówczas miałbyś wygląd jak w poście #692.
Piotrek widzę, że się zakolegowaliście
- nie masz nadmiaru czasu na zrobienie know how odnośnie tego cuda ;) :?:
coś w stylu Bodzipowego do Hugina ;)
PS generalnie trochę podpuszczam - bo póki co tylko ściągnęłam go sobie ;)
A czy z ACDSee będą te wtyczki działały?
Powiem więcej, działają. Przy kilku podczas uruchamiania pojawia się komunikat "Cannot initialize OLE", ale nie zauważyłem jakichś problemów w działaniu. Jedynie wtyczka "Viveza 2" wygląda na niedziałającą, bo po zatwierdzeniu efektów we wtyczce, dostajemy skopany obrazek wynikowy w ACDSee. Nie wiem czy to kwestia współpracy samej wtyczki, czy wersji 64bit. Nie chciało mi się tak głęboko grzebać.
Pewno zależy, którą wersję masz. W Ultimate wybierasz Tools->Options->Edit Mode i do listy "Adobe Photoshop Plugin Paths" dodajesz foldery, w których znajdują się pliki z wtyczkami.
Te wtyczki są dobre, co ja piszę - wspaniałe i bardzo ułatwiają pracę ze zdjęciami. Sam używam je od dawna. Warto je mieć, jeżeli przykładamy dużą uwagę do jakości zdjęcia. Jest tylko jedno ale.
Najlepsze efekty uzyskuje się, gdy zdjęcie jest wywoływane z cyfrowego negatywu (tzw. RAW) i zapisywane z rozszerzeniem, które nie kompresuje zdjęcia (np. TIFF).
Zdjęcie zapisane do formatu jpeg traci dużo informacji i stosowanie tych wtyczek już nie jest tak efektywne.
Dodałbym TIFF i to 16-bitowy. Zdjęcie obrabiane w 8 bitach (czy to TIFF czy JPG) również traci na jakości, choć TIFF oczywiście mniej.
Od wersji 9. Sorry.
---------- Post dodany o 10:48 ---------- Poprzedni post był o 10:38 ----------
Masz jeszcze inną możliwość. Każdy z tych pluginów (co już wcześniej wspomniano) jest dostępny jako samodzielny program do uruchomienia. W tym momencie, możesz skorzystać z listy "External Editors" w wersji ACDSee Pro 8 i tam sobie wskazać poszczególne pluginy jako osobne edytory. Tylko przy takiej konfiguracji trzeba pamiętać, że po kliknięciu "Zapisz" w oknie pluginu, nadpisany zostanie obrazek otwarty w ACDSee bez możliwości cofnięcia zmiany wprowadzonych pluginem. To chyba jedyny mankament w stosunku do uruchamiania tego jako pełnoprawny plugin.
ON1 Effects 10 FREE https://www.on1.com/apps/effects10free/
opis : klik