rezerwuję basen:mrgreen:
śliczne ujęcia
Wersja do druku
rezerwuję basen:mrgreen:
śliczne ujęcia
Sioooostro!!! basen!!! :mrgreen:
Minaret meczetu Kutubijja ( Meczet Księgarzy XIIw.) w labiryncie uliczek mediny jest dobrym punktem orientacyjnym na plac Dżemaa el Fna w Marrakeszu. Za dnia opustoszały, w nocy ożywa dzięki kuglarzom, bajarzom, zaklinaczom węży otoczonych wianuszkami widzów i oczywiście kieszonkowcom :grin: Cały plac wypełniony kramami z przysmakami kuchni marokańskiej, od ślimaków po kozie głowy.
Czekamy na Ramadan.Moze masz wieczorny czas?
Te oliwki to mi się kojarzą z rosyjską kolacją przy miednicy :mrgreen:
Marrakesz - grobowce Saadytów (XV w) z mauzoleum wybudowanym w andaluzyjskim stylu, dwieście lat później zamknięte wysokim murem, na nowo odkryte przez francuskich lotników w 1917r.
Załącznik 114944Załącznik 114946Załącznik 114932Załącznik 114933Załącznik 114934
Medresa Ben Jusufa (szkoła koraniczna) do której już tylko turyści uczęszczają :)
I znowu będę w weekend nadrabiał. Świetne fotki :) P.S. fotorelacje to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Piekna seria fot.
Lisiczka piękna :)
lubię oliwki:)
Dzięki, dzięki za miłe słowa :) Bodzip, Saboor całe szczęście, że lisiczka nie zagląda do mojego wątku, bo by medycynę rzuciła i celebrytką chcieć by chciała :mrgreen:
Casablanka znana z z filmu Curtiza, choć żadna scena tam nie była filmowana, jest mało marokańska, takie duże portowe nowoczesne miasto. Meczet Hassana II to chluba całego Maroka. Otoczony z trzech stron wodą z marmurowym minaretem na wys. 175 m. przypomina maksymę z Koranu "Allach ma swój tron na wodzie". Świątynia z otwieranym dachem może pomieścić 20000 ludzi w środku i 80000 na placu. Ten potężny kompleks został wybudowany jako dar narodu dla Hassana II, ojca obecnie panującego króla. Nocą ze szczytu wiązka lasera wskazuje kierunek Mekki, w pokojach hotelowych bywa to znaczek na suficie, ostatnie zdjęcie :)
Pierwsze bardzo mi się podoba.
Może to przez tę ciemno niebieski kolor wody. :grin:
Ładnie się Meczet prezentuje na tym zdjęciu.
Przejrzałem wszystkie zdjęcia z Maroka. Bardzo fajna fotorelacja. Mimo, ze widziałem sporo zdjęć z Maroka, to jednak i u Ciebie można zobaczyć coś nowego :-)
Panorama Stonehenge :)
Załącznik 156676
Fajna panorama. Szkoda że nie udało się bez ludzi ale tam pewnie bez przerwy ktoś łazi
Dzięki :)
Dynamiczna pogoda :)
Załącznik 156707
Załącznik 156706
Kolega widzę Albion nawiedził :) , szkoda że ci ludzie tam łażą :mrgreen: . Pierwsza "dynamiczna pogoda" podchodzi mi z tego względu najbardziej - nie ma ludzi :)
Dwójka z dynamiczną pogodą byłaby super w czerni i bieli. Tutaj ludzie mi nie przeszkadzają, stanowią raczej subtelny element krajobrazu.
To jeszcze jedno w czerni i bieli :)
Załącznik 156711
klimatyczne miejsce - obfotografowane chyba juz z wszystkich stron - więc chyba faktycznie musiałyby być jakieś mega ciekawe warunki albo piękne światło
niemniej podoba się ;) i bardziej kolor niż BW
Dynamiczne niebo dodaje jednak temu miejscu odpowiedniego klimatu. Współgra z legendą tego miejsca.
Wow kolejne ciekawe miejsce jakie u Ciebie widzę :-) Pierwsza dynamiczna pogoda bardzo ładna kolorystycznie.
Ciekawe miejsce i interesujące fotki ☺
Ale mam zaleglosci do nadrowbienia...tyle do czytania i ogladania.
A ja se oglądam.... Bez zaległości...:roll:
Jest mi miło że zaglądacie :grin:
Jesienny wiatraczek :grin:
Załącznik 157393
Załącznik 157393[/QUOTE]
Tak niewiele a jak pięknie!
A co nie potrafisz tak... pfrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ?! (wcześniej oczywizna trza "zaczerpnąć" ciut wody :) )
Dasz radę. A foto świetne. Pozdrawiam.
Tak się ześmiałem, że monitor splułem :lol:
A co do Pań Domu, to potrafiły nie tylko wodą. Kluski też...
...baco, a jaka zupa będzie ?
- a bo ja wiem, będą kluski lane albo pryskane...
- jakaś różnica ?
- lane to z garnuszka na zupę się leje, a pryskane to z gęby. Drobniejsze i delikatniejsze :mrgreen: