Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
thorgal
hej,
czy któryś z posiadaczy tego obiektywu posiada również oly 12-40? Interesuje mnie jak wygląda porównanie tych dwóch?
Może ktoś mógłby załączyć małe porównanie?
hmm nie mam ani jednego ale tak sobie myślę to z normalnego patrzenia to są to dwa różne obiektywy ;) Jednakże posiadając 12-40 i nie mając żadnej uniwersalnej stałki sprawiłbym sobie taką 25-tkę jest jaśniejsza,ostra od pełnej dziury,szybki autofocus a do tego o wiele mniejsza :)
Ja ostatnio miałem okazję porównać no i to co się rzuca w oczy to że jako stałka jest lżejsza i znacznie mniejsza ; ) Optycznie 25 moim zdaniem nie ma co zarzucić, a w kiepskich warunkach 1.8 pomaga, bo nie trzeba tak bardzo iso żyłować. 12-40 to uniwersalny obiektyw i wszędzie się sprawdzi lepiej lub gorzej. 25 ładnie rysuje, lepiej rozmywa i w trudnych warunkach poratuje, ale szerokości nie masz, a zoom tylko nożny. Dodatkowo na korzyść 12-40 masz uszczelnienia, ale jak nie posiadasz E-M5 bądź E-M1 to wtedy bez różnicy.
no i namówili. Sprzedałem 17mm kupiłem 25mm i mam 12-40 + 25mm (jeszcze nie wiem po co :)) + 45mm
a wiem po co. Zastanawiam się czy istnieje możliwość sensownego zastapienia 12-40 :) duży jest jednak
Cytat:
Zamieszczone przez
thorgal
no i namówili. Sprzedałem 17mm kupiłem 25mm i mam 12-40 + 25mm (jeszcze nie wiem po co :)) + 45mm
a wiem po co. Zastanawiam się czy istnieje możliwość sensownego zastapienia 12-40 :) duży jest jednak
jakbyś teraz zamienił 12-40 na 12mm Olympusa plus 9-18 to w sumie zestaw marzenie,szkoda tylko,że ta 12-tka jest taka droga mogłaby kosztować koło 2tysi,teraz myślę większość będzie wolała dopłacić do pro zooma ;)
12mm Olympusa, można zastąpić 12mm od Samyanga.
Osobiście wolę jednak 12-40 jako obiektyw spacerowy, a stałki będę używał na minimalistycznych spacerach :wink:
Poproszę o porównawcze zdjęcia 25/1.8 do 20/1.7 przy pełnych dziurach - ktoś może dysponuje..?
Chodzi oczywiście o sample/zdjęcia wykonane przy pomocy tych obiektywów.
Dzięki, w rzeczy samej są, ale takie...nijakie, trudno na ich podstawie wnioski wyciągnąć.
Hmm. A mi chodzi o to czy kupić 25/1.8, którego nie znam, czy ponownie 20/1.7, którego kiedyś się pozbyłem, a zacząłem tęsknić...
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Np. masz korpus Oly bierzesz 25/1.8, masz Panasa bierzesz 20/1.7 lub imho bardziej uniwersalny będzie 20/1.7 lub (ostatnie) różnica w normalnych zdjęciach będzie pomijalna więc bierzesz... tańszy. Tu znowu 20/1.7 chyba ma przewagę.
O wiele łatwiejszy wybór byłby pomiędzy mZD25 a PL25DG.
Jeszcze jedno: niektóre programy do kręcenia suwakami w raw nie czytają profili dystorsji zaszytych w szkłach, tu wygrywa Oly, jest lepiej skorygowany.
PS. Ja bym kupił z drugiej ręki, tańszego 20/1.7.
15 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sawa
Poproszę o porównawcze zdjęcia 25/1.8 do 20/1.7 przy pełnych dziurach - ktoś może dysponuje..?
Chodzi oczywiście o sample/zdjęcia wykonane przy pomocy tych obiektywów.
Małe porównanie Panasonic 20mm f/1.7 oraz Olympusa 25mm f/1.8. Starałem się tak ustawić, żeby kadr był taki sam, ale nie do końca wyszło jak chciałem, może przez różną korekcję elektroniczną obiektywów (albo brak korekcji w przypadku jednego z nich)?
Przez ograniczenie maksymalnej ilości załączanych zdjęć z jednym poście nie wszystko może się zmieścić:
Test nr 1: