Odp: Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)

Może teraz full spectrum?

Cytat:

Zamieszczone przez 
Saboor

...Coś między 120 nm a 300nm.

Jakoś nie mam zboczki w tę stronę, chyba jednak IR bliższa sercu..
	Cytat:

Zamieszczone przez 
klikacz

Może teraz full spectrum?         .

Raczej nie, musiałbym mieć całą kolekcję filtrów na różne okazje i do różnych szkieł. Na to już mi nie starczy kasy, więc będę się gryzł nad jednym filtrem:-)

Cytat:

Zamieszczone przez 
Jack

Qrde, mam kosmicznego zgryza. Właśnie wykombinowałem sobie korpusik, do którego chciałbym włożyć filterek. Od poniedziałku nie śpię, tylko kombinuję:
780 nm - miałem, 665 nm - miałem, 715 nm - mam i nie chcę się go wyzbywać. Jaki!!!!!!

Skoro miałeś 780 nm i 665 nm a masz 715 nm to ja zostałbym przy 715 nm albo wybrałbym eksperymenty z całkiem innym spektrum, ale najwięcej frajdy moim zdaniem daje IR . Osobiście mam 715 nm i 830 nm i oba dają podobny efekt ale częściej używam 715 nm.
Pozdrawiam i dziękuję że zaraziłeś mnie tą techniką fotografii.

Cytat:

Zamieszczone przez 
adambieg

Jacku napisz jakie są jeszcze możliwości wyboru a najlepiej zrób ankietę:) Wybierzemy, a co...
A takie cuś jak ma apz ?

680nm , z filtrem jasnoczerwonym coś koło 720nm.

1 załącznik(ów)

Nareszcie usprawniłem sobie celowanie IRką:-) Przy 715nm autofokus już jest niecelny, więc siłą rzeczy muszę celować "na zombi" i używać AF na LV (o ile dany obiektyw bangla). Najfajniej IRki wychodzą w słoneczną pogodę, więc  celowanie na LCD jest masakrycznie trudne. Łatwo dostępne są lupy do LCD już od 89,- zeta (w Eltecu - na magnes, dedykowane do konkretnego modelu aparatu - na śrubkę i jeszcze inne), kłopot polega na tym, że przeznaczone są na LCD 3", lub większy. E-520 ma LCD 2,7" i znalezienie takiej lupy graniczy z cudem. Namierzyłem i zakupiłem coś takiego: http://www.amazon.de/DigiFinder-Displaylupe-Lichtschacht-Videosucher-75x-Vergrößerung/dp/B007NY8Y6I/ref=sr_1_31?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1341777720&sr=1-31 - z przesyłką 40,99 Euro.

Jack, ale kosmos. Przypomina mi z wyglądu jakąś hybrydę:grin:

Cytat:

Zamieszczone przez 
Jack

Nareszcie usprawniłem sobie celowanie IRką:-) Przy 715nm autofokus już jest niecelny, więc siłą rzeczy muszę celować "na zombi" i używać AF na LV (o ile dany obiektyw bangla). Najfajniej IRki wychodzą w słoneczną pogodę, więc  celowanie na LCD jest masakrycznie trudne. Łatwo dostępne są lupy do LCD już od 89,- zeta (w Eltecu - na magnes, dedykowane do konkretnego modelu aparatu - na śrubkę i jeszcze inne), kłopot polega na tym, że przeznaczone są na LCD 3", lub większy. E-520 ma LCD 2,7" i znalezienie takiej lupy graniczy z cudem. Namierzyłem i zakupiłem coś takiego: 
http://www.amazon.de/DigiFinder-Disp...777720&sr=1-31 - z przesyłką 40,99 Euro.

Ja zakładając ND 3.0 nawet nie myślę o tym żeby łapać z nim ostrość :). Przed nałożeniem filtra ustawiam sobie aparat na statywie, ustawim kadr i ostrość. Przełączam AF na manualny żeby aparat sam nie próbował łapać ostrości po nakręceniu filtra. Zakładam filtr i zaczynam naświetlanie.
Denerwować może ciągłe odkręcanie i nakręcanie filtra jeśli chcemy zrobić inny kadr ale w przypadku ND 3.0 jest to konieczne chociażby po to żeby zobaczyć coś w wizjerze :)
A piszę o tym po to żeby zasugerować taki sposób łapania ostrości. Myślę, że jeżeli ma się trochę czasu to nie stanowi to problemu.

Cytat:

Zamieszczone przez 
bruder

...A piszę o tym po to żeby zasugerować taki sposób łapania ostrości. Myślę, że jeżeli ma się trochę czasu to nie stanowi to problemu.

Dzięki, ale AF w LV działa sprawnie, a do matrycy dolatuje odpowiednia ilość światła. Potrzebne jest tylko odcięcie nadmiaru światła, żeby dobrze widzieć LCD w ostrym słońcu, bo obraz jest monochromatyczny i występuje problem z wybraniem kadru.

Ja bym chciał takie cuś, do e510 on ma 2,5'' no nie?

Cytat:

Zamieszczone przez 
Saboor

Ja bym chciał takie cuś, do e510 on ma 2,5'' no nie?

Palnąłem na PW - E-510 ma faktycznie 2,5", skasuj moją odpowiedź bez czytania!. Taka osłonka jest nie do znalezienia, do 2,7 znalazłem jedną jedyną, a do 2,5 nie ma szans. Ewentualnie możemy przy okazji przymierzyć ten mój "kominek" i sprawdzić, czy ramka mocująca da się przykleić do LCDeka w E-510.