-
Odp: Przejście z FF do m43
Miałem ostatnio okazję pofocić X-E2 z obiektywem 35mm f/1.4. Równocześnie miałem przy sobie E-M10 z 25mm f/1.8. Oba aparaty mają swoje lepsze i gorsze strony, ale dość szybko Fujik poszedł "do torby" a w dłoni pozostał Olympus. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, przejścia z pokręteł na pierścień na obiektywie + kółko nastaw czasu, ale małe detale w ergonomii jednak mi nie odpowiadały (m.in. wizjer na skraju obudowy, nieuchylny ekran LCD, trzymanie aparatu itp).
Gdybym dzisiaj miał podejmować decyzję o kupnie aparatu to byłby to jednak Olympus, chociaż Fujikom ciężko coś zarzucić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
I jedną rzeczą, która ma się do tej dyskusji nijak, jest przekonywanie do ciemnego obiektywu, nawet jeśli miałby zoom, AF i parzył kawę :)
I pewnie dlatego jako jeden z pierwszych zaproponowałeś właśnie 9-18 ;)
-
Nie zaproponowałem, tylko zapytałem:
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A co z m.ZD 9-18?
Dostałem odpowiedź, że za ciemny, więc nie proponowałem...
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Po 10-dniowym teście E-M5 mam nieco inne spostrzeżenia. Ale gratuluję wyboru. A ja może zapoluję na Twojego X-E2 :D
IMVHO w formatach normalnie używanych nie rozróżnisz tych aparatów.
A reszta to marketing.
Zresztą, żeby nie być gołosłownym
Dwa zdjęcia. Jedno z X-E2. Drugie z GM1.
Które jest które ?
1.
Załącznik 117963
DUŻE: http://public.brynski.pl/olympusclub/test1.jpg
2.
Załącznik 117962
DUŻE: http://public.brynski.pl/olympusclub/test2.jpg
PS. Po EXIFie się tego nie pozna ;)
EDIT: podmieniłem oba zdjęcia na WB - daylight.
-
Nie no, takie zdjęcia to wszystkim można zrobić. Różnice pojawiają się tam, gdzie matryce dochodzą do granic swoich możliwości.
A tak swoją drogą odróżnienie tych zdjęć nie jest dla mnie żadnym problemem: pierwsze Fuji, drugie Panas :) Szum na niebie, wyostrzanie, balans bieli...
-
Drugie mi się bardziej podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie no, takie zdjęcia to wszystkim można zrobić. Różnice pojawiają się tam, gdzie matryce dochodzą do granic swoich możliwości.
A tak swoją drogą odróżnienie tych zdjęć nie jest dla mnie żadnym problemem: pierwsze Fuji, drugie Panas :) Szum na niebie, wyostrzanie, balans bieli...
No tak.
Pytanie brzmi w jakim procencie dochodzimy do granic możliwości.
I czy to, że ISO 6400 będzie lepsze w Fuji cokolwiek nam da jeśli AF nie zadziała. Bo ja jestem pod mocnym wrażeniem w jakich miejscach mi GM1 ostrość łapał. ;)
---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post był o 10:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Drugie mi się bardziej podoba.
A to tylko WB jest. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
IMVHO w formatach normalnie używanych nie rozróżnisz tych aparatów.
A reszta to marketing.
Zresztą, żeby nie być gołosłownym
Dwa zdjęcia. Jedno z X-E2. Drugie z GM1.
Które jest które ?
1.
Załącznik 117959
2.
Załącznik 117960
PS. Po EXIFie się tego nie pozna ;)
Jezeli nie grzebales w PP i Olek ma wylaczone ocieplanie barw w menu, to drugie jest z Olka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Bo ja jestem pod mocnym wrażeniem w jakich miejscach mi GM1 ostrość łapał. ;)
Za to E-M5 pokazywał, że łapie, a zdjęcia często były kompletnie rozogniskowane. Nie miałem takich problemów z Fuji - jak nie złapał, co się oczywiście zdarzało, to po prostu wywalał czerwoną ramkę i wiedziałem, że muszę spróbować ponownie.
---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Jezeli nie grzebales w PP i Olek ma wylaczone ocieplanie barw w menu, to drugie jest z Olka.
Żadne nie jest z Olka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Z Olka to żadnego nie ma. :P
Ale ponieważ widzę, że WB jest mylący to ustawiłem na obu w C1 - daylight.
Oczywiście wyłączone wszystkie wyostrzania i odszumania.
---------- Post dodany o 10:56 ---------- Poprzedni post był o 10:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Za to E-M5 pokazywał, że łapie, a zdjęcia często były kompletnie rozogniskowane. Nie miałem takich problemów z Fuji - jak nie złapał, co się oczywiście zdarzało, to po prostu wywalał czerwoną ramkę i wiedziałem, że muszę spróbować ponownie.
To pobaw się E-M10 - jest dużo, dużo lepiej (w S-AF porównywalnie do E-M1 i Panasów).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
To pobaw się E-M10 - jest dużo, dużo lepiej (w S-AF porównywalnie do E-M1 i Panasów).
Jak będę miał możliwość wypożyczenia, to się pobawię :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jak będę miał możliwość wypożyczenia, to się pobawię :)
OlyTest ?
Ja niestety miałem okazję tylko w sklepie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
OlyTest ?
Czekam na dostępność.
-
A ja po zabawach z E-M5 i Fuji natknąłem się na jedną upierdliwość - 1/4000s.
Bazowe ISO 200 przy dzisiejszej pogodzie ma swoje wady.
W GM1 zupełnie o tym zapomniałem (migawka do 1/16000s).
Jak sobie z tym radzicie ? Filtry szare czy coś sprytniejszego ? (zakładając, że chce otworzyć obiektyw do końca).
-
Ja dokupilem do Lejki 25/1.4 filtr ND8 od Panasonica i póki co zdaje to egzamin.
-
Migawka 1/16000s? Nieźle. Nie spodziewałem się tego po GM1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Migawka 1/16000s? Nieźle. Nie spodziewałem się tego po GM1.
Elektroniczna. Ale jest i działa.
Ciekawe czemu nikt inny na to nie wpadł.
-
Jeszcze trochę filtrów jest do sprzedania.
-
Myślę, że wszyscy na to wpadli już dawno, ale widocznie wyszło im, że takie rzeczy robią zbyt małe wrażenie, aby mogło się to przełożyć na pieniądze. Obecnie na topie są piksele z detekcją fazy, Wi-Fi, gibane dotykowe ekrany, wygląd retro i wyścigi na najszybszy autofocus świata. Na tym się robi mamonę (a raczej odrabia straty w okresie zapaści).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
A ja po zabawach z E-M5 i Fuji natknąłem się na jedną upierdliwość - 1/4000s.
Bazowe ISO 200 przy dzisiejszej pogodzie ma swoje wady.
W GM1 zupełnie o tym zapomniałem (migawka do 1/16000s).
Jak sobie z tym radzicie ? Filtry szare czy coś sprytniejszego ? (zakładając, że chce otworzyć obiektyw do końca).
W E-M5 po aktualizacji można zejść na iso "low" czyli programowy odpowiednik iso 100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafrr
W E-M5 po aktualizacji można zejść na iso "low" czyli programowy odpowiednik iso 100.
Ale to nie jest to samo co ISO 200 wywołane z -1 EV ?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tak, to to samo.
A to tak to mogę sobie zrobić nawet ISO 25 ;)
-
Ano właśnie mogliby chociaż wbudować filtr szary jak to ma miejsce np w Fuji X100/X100s jak dla mnie świetna opcja.
Do 35 f1.4 kupiłem ND4 i w skrajnych przypadkach na styk starczy :wink:
Pozdr
-
Ja mam ND8. A ruchomy filtr przed matrycą mógłby być trudny do wykonania. W X100 to jest pewnie malutkie szkiełko w obiektywie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Ano właśnie mogliby chociaż wbudować filtr szary jak to ma miejsce np w Fuji X100/X100s jak dla mnie świetna opcja.
Też niedawno właśnie pisałem, że wbudowany filtr ND to niegłupia rzecz.
Ewentualnie migawka hybrydowa, chociaż ma to swoje minusy. Ponadto zapowiadana od kilku lat migawka "global shutter" rozwiązałaby ten problem.
-
No i chyba można mówić o zakończeniu procesu.
Po drodze stwierdziłem, że m43 mam wielką wadę - wagę.
Mając lustro każdy dobry obiektyw ważył przeciętnie z 0,5kg, co skutecznie ograniczało zapędy do zakupów - trzeba to było nosić.
W m43 sensowne obiektywy ważą po 200g i są małe - dużo się ich w torbie mieści.
No i zestaw rozrósł się do 3 puszek (2xOly + Panas GM1) i 7 obiektywów dla 2 osób. A jeszcze nad 25/1.4 myślę.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
No i chyba można mówić o zakończeniu procesu.
Po drodze stwierdziłem, że m43 mam wielką wadę - wagę.
Mając lustro każdy dobry obiektyw ważył przeciętnie z 0,5kg, co skutecznie ograniczało zapędy do zakupów - trzeba to było nosić.
W m43 sensowne obiektywy ważą po 200g i są małe - dużo się ich w torbie mieści.
No i zestaw rozrósł się do 3 puszek (2xOly + Panas GM1) i 7 obiektywów dla 2 osób. A jeszcze nad 25/1.4 myślę.
Fakt że rozmiary zachęcają do zakupów. Jak sobie pomyślałem że trzeba by nosić jeszcze jednego takiego klamota jak EOS 5D to mi się odechciewało kupowania, a teraz myślę czy by nie dokupić drugiego body (właśnie GM1)
Z drugiej strony 7 szkieł to nie tak dużo na dwie osoby. W FF tylko dla siebie miałem 6 szkieł (17-40, 24-105, 70-210, 35mm, 50mm, 85mm), teraz mam tylko 4, ale to dlatego że ciągle nie jestem pewny czy na pewno potrzebuję 9-18 i 25mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Fakt że rozmiary zachęcają do zakupów. Jak sobie pomyślałem że trzeba by nosić jeszcze jednego takiego klamota jak EOS 5D to mi się odechciewało kupowania, a teraz myślę czy by nie dokupić drugiego body (właśnie GM1)
Z drugiej strony 7 szkieł to nie tak dużo na dwie osoby. W FF tylko dla siebie miałem 6 szkieł (17-40, 24-105, 70-210, 35mm, 50mm, 85mm), teraz mam tylko 4, ale to dlatego że ciągle nie jestem pewny czy na pewno potrzebuję 9-18 i 25mm.
No u mnie się zrobiło 7.5, 7-14, 12-32, 12-40, 20, 45 i 35-100.
W sumie zdublowany jest tylko zakres standardowego zooma.
A GM1 polecam :)
---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post był o 13:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
przejdzie Ci :)
Ta 25 aż taka zła ? :>
-
Za rok zamienisz to wszystko na 10 kompaktów ;-)
-
a za dwa lata na 20 smartfonów? :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Za rok zamienisz to wszystko na 10 kompaktów ;-)
Znajdź mi jeden kompakt z obiektywem UWA.
-
Z 'prostej' nic mi do głowy nie pzrychodzi, ale ok. 10 lat temu miałem Nikona Coolpixa 995 - po dołożeniu stosownych konwerterów (byly oryginalne Nikona, osobiście miałem Raynoxa) uzyskiwało się kąt porównywalny z 20mm na Full Frame.
-
Cóż LBA jest niezależne od systemu :roll: Jedyne to trzeba dbać o kondycję portfela, żeby biedny nie umarł podczas zakupów i można sobie spokojnie na LBA chorować, w zasadzie to przyjemne schorzenie jest, są gorsze.
-
Chyba do Pentaksa Q jest jakiś UWA. Wiem, to nie kompakt, ale w tym przypadku nie ma różnicy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Chyba do Pentaksa Q jest jakiś UWA. Wiem, to nie kompakt, ale w tym przypadku nie ma różnicy.
Kompakty mają większą matrycę niż Pentax Q :>
---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post był o 14:09 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
Cóż LBA jest niezależne od systemu :roll: Jedyne to trzeba dbać o kondycję portfela, żeby biedny nie umarł podczas zakupów i można sobie spokojnie na LBA chorować, w zasadzie to przyjemne schorzenie jest, są gorsze.
L(?) Buying Addiction ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
L(?) Buying Addiction ?
http://www.pentaxforums.com/forums/5...addiction.html
:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Kompakty mają większą matrycę niż Pentax Q :>
Znaczna cześć tych "ambitniejszych" ma taką samą jak Q7, czyli 1/1.7 cala.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
PENTAX 08 Wide Zoom, na Q7 to ekw. 17,5-27mm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
You made my day :)
+