jasna stalka np sigma 30mm 1.4
bokeh (plastycznie) z 14-54 rewelacyjny raczej nie jest... cięzko też czasem odzielić pierwszy plan od tła. dobrego zakresu mu odmowić nie można.
Wersja do druku
jasna stalka np sigma 30mm 1.4
bokeh (plastycznie) z 14-54 rewelacyjny raczej nie jest... cięzko też czasem odzielić pierwszy plan od tła. dobrego zakresu mu odmowić nie można.
Z tego co pisza to z Sigma jest roznie, roznie jest z ostroscia, roznie jest z AF. Panasonic Leica z tego co sie orientuje trzyma rowny poziom. Wiadomo ze zmiennoogniskowym (pomijajac gorna polke) nie osiagniesz takich efektow jak porzadna stalka :) Ale nie sugeruj sie tylko moja opinia :) Ja slubow nigdy nie focilem, zawodowcem tez nie jestem i moze sie okazac ze prouserzy nie zgodza sie ze mna :) Ale wydaje mi sie ze mam racje :)
Na Sigmę 30 na tym forum nikt nie narzekał.
Tu moze nie ale czytalem gdzies na zagramanicznym opinie o sigmie
Konkretnie o sigmie 30, o innych różnie...
Konkretnie o Sigmie 30 czytalem, odbiegamy od tematu watku
No nie wiem czy z tym czekaniem na E-30 to taki dobry pomysł. Podejrzewam że przy obecnym kursie USD to na starcie będzie on za drogi (jak to nowość). Też miałem taki dylemat i ostatecznie zakupiłem E-3 z Fl50R. W połączeniu z 14-54 jest to niezły zestaw, duuuuużo lepiej niż poprzedni układ E-300 i 14-54. Jak na razie jeszcze ćwiczę ale coraz bardziej mi się podoba.
Panowie to wątek o E-3
.
Po pierwszych kilku godzinach (używania E-3) wiem jedno
i nie jest to subiektywne
BOLI mnie palec :mrgreen:
powaga
1.Czy osoby które przesiadały się z "Olkowej matrycy CCD" na Olkową matrycę w E-3, też miały takie subiektywne(?) odczucie że na iso 100 bardziej szumi E-3.
2.Robię E-3 foty RAW+jpeg. Jak ustawić/jak ustawiacie/ aparat w menu żeby w takim przypadku uzyskać optymalną jakość jpega?
edit: chodzi mi o odszumianie/z waszej praktyki/ nie o instrukcję obsługi ;)
Ustawienie jpg to w menu : klucz 1 ->klucz g-> ustaw
tam wybierasz jak jpg ma wyglądać
W których Olkach oprócz E-1 były matryce Kodaka ?
ostatnim był E-400 i wcześniejsze modele
W E-300 też.
Odnosnie zaciekow wody: wymienili caly wyswietlacz:)
Odnosnie obiektywu (post 501): jakos naprawili.
Trzy tygodnie byl w serwisie. Wszystko naprawione, ale...
Na szkle obiektywu od wewnetrznej strony pojawil sie jakis paproch. Bialy i mniejszy od ziarenka paisku, ale jest. Odeslalem spowrotem obiektyw z adnotacja, ze teraz to ja sie obawiam o szczelnosc tego obiektywu. Odeslali po trzech tygodniach. Niby wyczyszczony. Paproch zniknal, ale... pojawil sie podobny w troszke innym miejscu na tym samym szkle. Swieta ida, narazie nie odsylam, chcialbym miec mozliwosc zdjec porobienia. W nowym roku juz wysmaruje dlugi list o wymiane calego obiektywuw na nowy. Ot, taki dupny serwis w UK.
A mimo to E330 bardzo chwalono za kolory :)
Na moje amatorskie oko bo sobie porównywałem e-500 i e-330 to różnic nie ma. Chyba że w profesjonalnych testach. Nieco gorsze wysokie ISO widoczne w e-500 ale o tym było baaardzo dużo na forum.
Witam
czy e-3 to aparat nadajacy sie do studio? jak tak, to z jakim objektywem?
a jesli nie to co polecacie ?
dzieki wielkie:esystem:
Popytaj gościa o nicku willow32
https://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=11960
Galeria prawdę Ci powie :)
Mi tez wpuścili niemałego paprocha ale się tym juz od dawnaa nie przejmuję:) szkoda zdrowia i czasu na odsyłanie szkła do serwisu:P
Czy E-3 obsłuży kartę 16 GB?????
Znam gościa z 16GB w e410, więc raczej e3 nie powinno mieć z tą kartą problemu.
Mam pytanie.
Jakim listem wysyłaliście papiery w celu otrzymania FL-50?
Zwykłym, priorytetem, poleconym?
Proszę o odpowiedzi.
Napisał puciu https://forum.olympusclub.pl/images/...s/viewpost.gif
Mam pytanie.
Jakim listem wysyłaliście papiery w celu otrzymania FL-50?
Zwykłym, priorytetem, poleconym?
Ja poslalem poleconym z mozliwoscia sledzenia i potwierdzeniem odbioru. Lampe mialem juz w domu po 6 dniach.
Bo Olympus odbiera rozpatruje jedynie listy z potwierdzeniem odbioru, inne gubi w akcji:)
Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi dotyczące karty. Ja w sprawie lampy papiery wysłałem poleconym priorytetem, czekam już ponad dwa tygodnie i nic. Mam nadzieję że się doczekam. Też zrobiłem kopie kodu na wszelki wypadek ale czy to co da????