Spacza już komentowałam w galerii. Ptaszysko ślicznie pokazane. Na Twoim zdjęciu wygląda bardzo strojnie : )
Wersja do druku
Spacza już komentowałam w galerii. Ptaszysko ślicznie pokazane. Na Twoim zdjęciu wygląda bardzo strojnie : )
No, no twój ptaszek jest całkiem elegancki :wink::)
Dziękuję Wam za komentarze, ptaszek odleciał do ciepłych krajów ;)
Z ulicy:
Czas sjesty
https://galeria.olympusclub.pl/album...zas_sjesty.jpg
Ostatnie klimatyczne, BW. Pozazdrościć wszystkim Urlopowiczom!
Ten gośc to akurat nie urlopowicz.
Typowy, portugalski urzędnik czy pracownik jakiegoś biura. Ma dwugodzinną sjestę, wyszedł więc do kawiarenki, teczkę postawił pod stołem, pije kawę, pali, telefonuje...
Widzę że już nie tylko budyneczki....:wink: Całkiem fajniste te ostatnie fotki - "spacz" rewelacja, ostatnie też niczego sobie, no i ptasiory były też całkiem całkiem...
Pozdrawiam
Nie tylko budyneczki ;)
Wątek trochę zaniedbałem więc wkleję taki wypatrzony, późnoletni-wczesnojesienny widoczek:
Indiańskie lato
https://galeria.olympusclub.pl/album...an_summer2.jpg
Jesień coraz bliżej ;)
Czas sjesty fajny. Szkoda, że kucharz nie jest trochę bliżej prawej strony.
Ostatnie lekko nie ostre. Fajny widok ale jakoś mi nie leży.
Wiem wiem czepiam się:P
Że Ci nie leży to normalne, nie wszystkim musi się podobać :)
Taki sobie, zwykły widoczek.
Ale ostrość chyba jest OK :roll:
Rocco - zazdroszczę Ci tych wszystkich miejsc , podróży a przedewszystkim nóg..bo jestem pewny że nie jedne podeszwy zdarłeś poszukując dobrego kadru..
Przeglądałem dziś po raz kolejny twoje foty i myślę że najbardziej pasuje mi :
"Meczet Sułtana Hassana i Kair w smogu" w kolorze..
Witaj
Wojtku, jakim aparatem to robiłeś ? Nie bardzo podoba mi się kolor nieba - turkus - dobrze mi się wydaje ? - bo prawie dalton jestem ;), ale wiesz, często mam podobne niebo na swoich zdjęciach.
Pzdr
Indiańskie lato wygląda mi na "zrobione" przy pomocy suwaczków :), trochę "podrasowane", żeby wyglądało jesiennie. Przy okazji niebo nabrało dziwnego koloru.
Jedziemy dalej:
Formy
https://galeria.olympusclub.pl/album.../formy%7E0.jpg
Hmm, tak patrzę na tą fotkę i nie wiem co powiedzieć :-?. Kadr wręcz idealny. Przeszkadza mi tylko to niebo lub jego brak, i to przekontrastowanie, ale to tylko moje spojrzenie na temat.
Podniesiony kontrast uwypukla formy żywopłotów które bez tego zlewają się z tłem. Zabieg to celowy i jego ofiarą jest niebo. Niebo jest obcięte do niezbędnego minimum bo nie ono jest tematem fotografii. Nie jest ono jednak całkiem pozbawione walorów, dobierałem kontrast tak, żeby zachował się zarys chmury nad zatoką w dole.
Tak gwoli objaśnienia :)
Zdaję sobie sprawę z ujemnego wpływu jakim jest kontrastowanie zdjęcia. To że obciąłeś niebo akurat jest całkiem zrozumiałe (fakt dopiero po zrzuceniu fotki na komputer i jej powiększeniu widać że niebo tak bardzo nie ucierpiało). Myślałem jednak o innym "potraktowaniu" zdjęcia aby wyciągnąć z niego najważniejsze elementy. Niekiedy kolorowe filtry przy obróbce dają niezłe efekty, no ale pewnie o tym wiesz.
Eeee, marudzicie. Mnie się obróbka podoba. Kontrasty takie jak lubię. Kadr też bardzo czujny.
Za Rafałem ze szczególnym naciskiem na kadr (bdb)
Ładny kadr. Chętnie obejrzałabym jakieś bardziej abstrakcyjne zabawy z tym żywopłotem (nie mam oczywiście żadnych świństw na myśli ;)) masz może coś z lotu ptaka?
Witam
Mi się podoba. Duży kontrast absolutnie mi nie przeszkadza, a całość odbieram jako udane zdjęcie.
No ostatnie bardzo, bardzo. Dla mnie kadr idealny.
Ciekawe kadry i zachowanie symetrii, tam gdzie działa to na plus, to znaki firmowe tego wątku, a raczej jego autora.
Dziękuję bardzo za oceny i komentarze :)
Znów wracam do architektury
Centro Vasco da Gama
https://galeria.olympusclub.pl/album...l_v_d_gama.jpg
Centrum Vasco da Gama jest jednym z największych galerii handlowych w tym mieście. Zbudowano je nad brzegiem Tagu z okazji targów Expo 1998. Klkaset metrów dalej znajduje się Ponte Vasco Da Gama, najdłuższy most w Europie.
żeby Ci woda nie uderzyła napiszę tylko - rewelacja ;)
Bardzo podoba mi się to zdjęcie - wygląda na takie uporządkowane, przemyślany kadr, miejscami sprawia wrażenie jak makieta :-)
zywoplot po prostu relewacja - jakos niebo mi nie przeszkadza bo nie zwraca sie na nie takiej uwagi...
a ostatnie - swietne... naprawde to wyglada jak makieta... po prostu rewelacja
Dziekuję bardzo :)
Ta hala to metal i szkło. Po konwersji do BW zdjęcie wydawało mi się zbyt ciepłe oziębiłem je więc dając trochę niebieskiego.
Możesz tę galerię pokazać w opcji full color?
tez ladne ale poprzednia wersja bardziej mi pasuje ;)
Fajne te Twoje kadry :)
Co do centrum handlowego kolor jednak do mnie bardziej przemawia. :)
I nie wiem czemu w kolorze poręcz w prawym dolnym narożniku przyciąga mi wzrok.
Mnie również czarno -białe bardziej leży.
Ostatnie fajoskie like jakiśi projekt centrum handlowego na Marymoncie. Ludziki powstawiani dla urozmaicenia. ;-) Kolor mi się podoba, a BW dla mnie troszkę za mało kontrastowe ale chyba tutaj czepiam się. Ogólne wrażenie bardzo.
ps. nie musiałeś występować do kierownictwa centrum o zgodę na pozwolenie robienie zdjęć?
Wersja BW lepiej mi sie podoba
Wersja BW nie robi wody z mózgu i nie powoduje oczopląsu :P
Wersja B&W lepsza, ale pomimo naprawdę dobrego kadru, nadmiar szczegółów rozprasza
kadrowanie zdjęcia "formy" majstersztyk,