Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Tyle, że ja nie znam starych szkieł Olka bo nie tak dawno przesiadłem się z Canona na OM-Dka ; )
1 załącznik(ów)
Miałem dziś ten obiektyw w łapach. Idealne szkło do E-M1, dobrze zbalansowane. Sampli pokazywać nie mogę, ale jest szybko i ostro.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1381091832
Kolejny wywiad z Toshi Teradą, w skrócie: oprócz 40-150 i uwa, także "long tele PRIME" jest na mapie obiektywów systemu m43 :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Kolejny
wywiad z Toshi Teradą, w skrócie: oprócz 40-150 i uwa, także
"long tele PRIME" jest na mapie obiektywów systemu m43 :mrgreen:
I może to dotyczyć:
- stałki 150mm, 200mm, 300mm, 400mm
- jakiegoś zooma w podobnym zakresie
I wszystko o nieznanym świetle. No i tradycyjnie nie wiadomo kiedy.
Jak ktoś myśli o czymś w tej chwili to albo czekać na 40-150 albo kupować starą szklarnię. 50-200 nadal daje miodny obrazek. A AF na E-M1 jest dobry.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
I może to dotyczyć:
- stałki 150mm, 200mm, 300mm, 400mm
- jakiegoś zooma w podobnym zakresie
Jak prime/fixed to nie vario ;)
Po mojemu będzie to 150 (idą po kolei), światło? Albo f/1.8 albo f/2.0, f/2.8 zarezerwowane dla zumów, chyba, że zrobiliby odjazdowe makro to wtedy rzeczywiście 2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
I wszystko o nieznanym świetle. No i tradycyjnie nie wiadomo kiedy.
Zalinkowałem ponieważ jest to już drugie doniesienie o długiej stałce Oly, poprzednio przedstawiciel Oly w USA wspominał o tym kolesiowi, który bawił się w sklepie M1 z zakręconym 150/2. Powiedział dokładnie: po 40-150.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Jak ktoś myśli o czymś w tej chwili to albo czekać na 40-150 albo kupować starą szklarnię. 50-200 nadal daje miodny obrazek. A AF na E-M1 jest dobry.
Teraz nie ma 40-150, zostają duże szkła.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
pozostaje pytanie który lepszy Panasonic czy Olympus :)
Podejrzewam że na obrazku bez powiększania 100% będzie trudno rozpoznać którym szkłem robione.
Gdybym miał Panasonica to nawet nie myślałbym o zamianie na Zuiko.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Podejrzewam że na obrazku bez powiększania 100% będzie trudno rozpoznać którym szkłem robione.
Nie linkowałem testu z UK, bo nie było zdjęć, leje Panasa konkretnie i to na wcześniej znanych frontach: dystorsja @12mm i rozdzielczość; im dalej od centrum tym większa różnica.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Gdybym miał Panasonica to nawet nie myślałbym o zamianie na Zuiko.
Dziękuję :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie linkowałem testu z UK, bo nie było zdjęć, leje Panasa konkretnie i to na wcześniej znanych frontach: dystorsja @12mm i rozdzielczość; im dalej od centrum tym większa różnica.
Aż tak duża różnica? I jeszcze ma być tańszy od Panasonica? Ciekawe czy Panas w takim razie stanieje?
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Aż tak duża różnica?
Tak, duża w sensie [ciach] lepszej budowy i większych rozmiarów i najważniejsze dla mnie: ZERO i jakość rozmycia.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ciekawe czy Panas w takim razie stanieje?
Po co? Do Black Magic 12-35-100X jest super a korekcje geometrii wbudują pewnie w nowym, plotkowanym korpusie 2.5K z aktywnym bagnetem m43.
Poza tym ja, coraz częściej - o ironio losu dzięki tym X zumom - łapę się na tym, że chcę te mniejsze stałki/szkiełka (bombowy zestaw PM2@8-12-25-45-75) i pewnie pogonię te zumy. Trzymam tylko do GH2, ale i tu mam lepsze opcje :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
EDIT: Patrzę na Amazon i nie wierzę...Dostawa dopiero 7 grudnia? Oby w PL zdążyli przed gwiazdką ;)
Do kogoś pierwsze szkła na pewno dojdą o czasie. Problem w tym, że jest dużo zamówień i nie wszyscy chętni będą "pierwsi" ;)