Odp: Olympus XZ-2 "vs" 14-54
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
I najważniejsze, sprzedając za rok/dwa e-pl3 stracę nie wiele
A będziesz jeszcze wtedy żył? Będzie jeszcze istniał świat? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
ale nie namawiam
Owszem, nie namawiasz tylko prowadzisz krucjatę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
a okres wręcz przeciwnie wobec tego co napisałęm powyżej jest bardzo dobry do zakupu godnego aparatu
Godny aparat, jaciękręcę...
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A będziesz jeszcze wtedy żył? Będzie jeszcze istniał świat? :)
Owszem, nie namawiasz tylko prowadzisz krucjatę :)
Godny aparat, jaciękręcę...
a co grozisz mi?
uważaj, bo pięć lat mieszkałem na Czarnowiejskiej obok Restauracji Chińskiej.:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pi0trazy
Fotografuje głównie wyprawy wycieczkowe i krajobrazy dlatego stosowanie tego filtru jest dla mnie ważne. Natomiast wysokie ISO i jasny obiektyw w tym aparacie ma mi umożliwić zrobienie zdjęcia w miejscach takich jak słabo oświetlone pomieszczenia. Co sądzicie o takiej zamianie?
Ja już od dwóch lat posiadam lustrankę z b. dobrą optyką (7-14, 14-54, 35-100), bezlustrowca (NEX) i zaawansowanego kompakta (LX5). Na wycieczki zdecydowanie najczęściej zabieram LX5 (dużo rzadziej NEX'a, lustrzanki nigdy). Różnice w jakości fotek znikome, poręczność LX5 jest bezkonkurencyjna.
Jeśli brakuje Ci kasy, to odpuść sobie XZ-2, LX5 na rzecz XZ-1 lub LX5, czy nawet EX-1. Będziesz zadowolony.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pi0trazy
No właśnie zaczynam dochodzić do wniosku, że z tymi moimi rozterkami wstrzeliłem się w zły okres (podobnie miałem z E-510). Prawdopodobnie dam sobie na wstrzymanie. Jeszcze jeden sezon wytrzymam. Potem wszystkie omawiane tu aparaty w tym E-PM2 i E-PL5 oraz XZ-2 stanieją no i cokolwiek wybiorę zyskam (wiem, wiem; stracę zdjęcia których nie zrobię). Pewnie będą wtedy lepsze, które zaoferują lepsze możliwości. Ale wyżej wymienione Peny w stosunku do E-510 to i tak duża zmiana, a wówczas ich niższa cena plus jasny obiektyw...
Oczywiście w moim przypadku musi to być jasny i szeroki obiektyw. Obawiam się, że 20mm już jest dość ciasny do pomieszczeń. Sądzę, że 17 mm to max.
Skoro czekasz - to zabukuj się na toruński zlot (podobno wrzesień) i tam sobie osobiście przetestujesz swoje potrzeby we wnętrzach, tylko nie zapomnij wziąśc ze sobą karty SD. Każde rozwiązanie jak widzisz ma i swoje dobre strony...
kilka zdjęć z beznadziejnej, bo małej matrycy, i beznadziejnego, bo niewymiennego obiektywu, znajdujących się w ustępującym pod każdym względem penowi e-pl3, kompakcie xz-2.
http://robinwong.blogspot.com/2012/1...ew-street.html
mam nadzieję, że zdjęcia pokazują jak beznadziejnym wyborem do codziennego robienia zdjęć jest kompakt.
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
kilka zdjęć z beznadziejnej, bo małej matrycy, i beznadziejnego, bo niewymiennego obiektywu, znajdujących się w ustępującym pod każdym względem penowi e-pl3, kompakcie xz-2.
http://robinwong.blogspot.com/2012/1...ew-street.html
mam nadzieję, że zdjęcia pokazują jak beznadziejnym wyborem do codziennego robienia zdjęć jest kompakt.
było...
bez przesady, te zdjęcia nie są takie złe.
ale, zaraz zaraz... większość zdjęć jest robiona w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych, jak chcesz do takiego dziennego strita to kompakt jest nawet całkiem wystarczający, wręcz idealny.
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
....mam nadzieję, że zdjęcia pokazują jak beznadziejnym wyborem do codziennego robienia zdjęć jest kompakt.
Rozumiem, że to ironia jest:) Zdjęcia powiedziałbym bardzo dobre są.
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
ale, zaraz zaraz... większość zdjęć jest robiona w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych, jak chcesz do takiego dziennego strita to kompakt jest nawet całkiem wystarczający, wręcz idealny.
to czekam na zdjęcia z epl3 w dobrych warunkach oświetleniowych miażdżące xz-2.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Rozumiem, że to ironia jest:) Zdjęcia powiedziałbym bardzo dobre są.
jaka ironia, zdjęcia masakryczne. poważnie mówię. ja z kompakta to nawet bym zdjęć nie przeglądał, od razu bym kartę pamięci spalił.
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
było...
ale, zaraz zaraz... większość zdjęć jest robiona w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych
Było, ale zaklinając rzeczywistość zapominasz :)
http://as.elte-s.com/patrz/11/0624.htm
http://as.elte-s.com/patrz/11/0311.htm
A to tylko z jedynki. Z dwójki jest lepiej.