Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
A ja zaparzyłem zielonej herbaty, podwójne espresso i jedna czarna herbata już za mną ;) Jedziemy....
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
... bo jak widzisz są potrzebujący, którzy zastanawiają się dlaczego nos na portrecie z 7 mm jest taki wielki. Mówię Ci, coś jest na rzeczy.
A Ty wiesz dlaczego tak jest?
Jak wiesz to napisz, chętnie się dowiem.
PS
Jak dotąd to nic w tym wątku nie powiedziałeś sensownego poza permanentnym OT w postaci docinków.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
A ja zaparzyłem zielonej herbaty, podwójne espresso i jedna czarna herbata już za mną ;) Jedziemy....
Niestety nie będę mógł cały czas śledzić Waszej dysputy, ale chętnie przeczytam po powrocie.
Pozdrawiam AP.
PS. W fotografii są różne perspektywy - ja na przykład lubię perspektywę powietrzną - fotograficzną.
Aby było co czytać to o perspektywie z mojej perspektywy ;)
Znam trzy podstawowe rodzaje perspektywy zwane potocznie: normalna, żabia, z lotu ptaka.
Zależą one od miejsca, punktu z jakiego robimy zdjęcie.
A czym się charakteryzują ? Położeniem linii horyzontu.
Przy perspektywie normalnej linia horyzontu jest mniej więcej w połowie kadru.
Przy żabiej bardzo nisko lub jej niema.
Z lotu ptaka linia horyzontu biegnie wysoko kadru lub jej niema.
A długość ogniskowej nie ma znaczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A Ty wiesz dlaczego tak jest?
Jak wiesz to napisz, chętnie się dowiem.
PS
Jak dotąd to nic w tym wątku nie powiedziałeś sensownego poza permanentnym OT w postaci docinków.
Z cyklu, niekończąca się opowieść, odcinek XXX.
Poproszę tymczasowego o odpowiedź na poniższe pytania:
1. z geometrycznego punktu widzenia, perspektywa zależy od odległości między obiektem fotografowanym a aparatem. TAK/NIE
2. Myślenie o tym, że perspektywa zależy od ogniskowej jest swoistym uproszczeniem wynikającym z założenia, że obiekt fotografowany ma zawsze, niezależnie od ogniskowej, zajmować taką samą część kadru. W efekcie przy krótkiej ogniskowej podchodzisz bliżej i dopiero ten fakt powoduje zmianę perspektywy, a nie zmiana ogniskowej. TAK/NIE
p.s. o wycieczka osobistych nie będę się rozpisywał, wolny też od tych pokus nie jesteś, więc proszę - daruj sobie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tjszl
Aby było co czytać to o perspektywie z mojej perspektywy ;)
Znam trzy podstawowe rodzaje perspektywy zwane potocznie: normalna, żabia, z lotu ptaka.
Zależą one od miejsca, punktu z jakiego robimy zdjęcie.
A czym się charakteryzują ? Położeniem linii horyzontu.
Przy perspektywie normalnej linia horyzontu jest mniej więcej w połowie kadru.
Przy żabiej bardzo nisko lub jej niema.
Z lotu ptaka linia horyzontu biegnie wysoko kadru lub jej niema.
A długość ogniskowej nie ma znaczenia.
Dziękuję za merytoryczną wypowiedź. Ponieważ zbliża się weekend poproszę Cię o wykonanie następującego zadania.
Wybierz sobie jakiś obiekt. Ustaw w aparacie jakąś ogniskową (ot np. 70mm). Następnie zrób trzy fotki tego obiektu:
1. z perspektywy normalnej
2. z perspektywy żabiej
3. z perspektywy z lotu ptaka
Następnie zmień ogniskową na np. 28mm i zrób trzy kolejne fotki tego obiektu:
1. z perspektywy normalnej
2. z perspektywy żabiej
3. z perspektywy z lotu ptaka
Następnie wklej te fotki do tego wątku.
Dziękuję.
PS
28mm i 70mm są dla przykładu, zazwyczaj każdy standardowy zoom ma takie ekwiwalenty ogiskowych.
---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:12 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Z cyklu, niekończąca się opowieść, odcinek XXX.
Poproszę tymczasowego o odpowiedź na poniższe pytania:
1. z geometrycznego punktu widzenia, perspektywa zależy od odległości między obiektem fotografowanym a aparatem. TAK/NIE
2. Myślenie o tym, że perspektywa zależy od ogniskowej jest swoistym uproszczeniem wynikającym z założenia, że obiekt fotografowany ma zawsze, niezależnie od ogniskowej, zajmować taką samą część kadru. W efekcie przy krótkiej ogniskowej podchodzisz bliżej i dopiero ten fakt powoduje zmianę perspektywy, a nie zmiana ogniskowej. TAK/NIE
Odpowiem z chęcią na te pytania, ale ja pierwszy zadałem w tym wątku pytania, na które Ty nie chciałeś udzielić wypowiedzi, więc z łaski swojej cofnij się do moich pytań i na nie odpowiedz pierwszy.
Poza tym obiecałeś jakieś informacje o zniekształceniach przy portretowaniu, czekam.
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Zrób, zrób. Ty się tak nie śmiej, bo jak widzisz są potrzebujący, którzy zastanawiają się dlaczego nos na portrecie z 7 mm jest taki wielki. Mówię Ci, coś jest na rzeczy.
Portrety są najlepszym przykładem praktycznego zastosowania wiedzy o perspektywie. Przerysowanie nosa zależy od odległości od osoby portretowanej, od ogniskowej zależy tylko "ciasność" kadru. Stań 1,5m od modelki/modela i kręć zoomem ile chcesz, nosa nie przerysujesz. Podejdź na 0,5m i przerysujesz nos każdą ogniskową.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Portrety są najlepszym przykładem praktycznego zastosowania wiedzy o perspektywie. Przerysowanie nosa zależy od odległości od osoby portretowanej, od ogniskowej zależy tylko "ciasność" kadru. Stań 1,5m od modelki/modela i kręć zoomem ile chcesz, nosa nie przerysujesz. Podejdź na 0,5m i przerysujesz nos każdą ogniskową.
Zmieni się tylko nos?
PS
Fret, a co z tym wycinaniem 21mm z 200mm :wink:
21 odwzorowuje płaszczyznę na płaszczyznę, a 200 da odwzorowanie wycinków sfery na płaszczyznę, nie da się tego po prostu posklejać, ale to temat na osobną dyskusję :) Proste wycinanie działa tylko w drugą stronę.
Nie zmieni się tylko nos, ale nie chce mi się wypisywać wszystkich elementów anatomicznych modelki/modela. Nos jest najbardziej jaskrawym przykładem, najczęściej zniekształcanym.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Odpowiem z chęcią na te pytania, ale ja pierwszy zadałem w tym wątku pytania, na które Ty nie chciałeś udzielić wypowiedzi, więc z łaski swojej cofnij się do moich pytań i na nie odpowiedz pierwszy.
Poza tym obiecałeś jakieś informacje o zniekształceniach przy portretowaniu, czekam.
W takim razie wybacz, że może poproszę kolejny raz, ale chciałem usystematyzować (zgodnie z akademickim sposobem dyskusji) pewne istotne dla mojej odpowiedzi podstawy. Więc proszę, odpowiedz a ja równie chętnie wypowiem się pod tym co zilustrowałeś przykładami.