Zamieszczone przez
piotrek204
Caly czas o cene.
Wszystko zalezy od wymagan, ja mam specyficzne i 5D temu blizej.
W 90% przypadkow 40D spelnia sie tak samo dobrze jak 5D, a dobry kompakt spelnia 90% tego co daje 40D.
Jestem konsumentem, konsument glosuje portfelem, ja glosuje na nie.
Moje porownanie pokazuje jak bardzo Panas kasuje frycowe za nowosc, ja spokojnie poczekam, na starosc kupie cos mniejszego.
Dobrze wiesz ze technologicznie (koszt produkcji) zestaw Canona jest wielokrotnie drozszy od Panasa. Pewnie sam koszt matrycy FF jest wiekszy niz calego GH1. Moge sprzedac 5D i kupic zestaw panasa, ale sumienie mi nie pozwala dac sie tak skasowac za nowosc. Nawet gdyby wydanie 10kPLN nie bylo dla mnie trudna decyzja to nie kupilbym go "w imie zasad".
Jak wymieniamy parametry ktore tracimy przy FF->4/3 czylli GO i ISO to dokladnie te same parametry tracimy jesli porownamy 4/3->dobry kompakt. A nie jest powiedziane ze 4/3 to akurat zloty srodek.
Ja po swoich zdjeciach widze ze najwiecej ich wykonuje po dwoch stronach skali:
- wakacyjne, kazdy lepszy kompakt spelnia to w 100%, byle by mial te 28mm i odbitki ladne produkowal
- zadania specjalne, tutaj matryca i jakosc szkiel ma zasadnicze znaczenie
W drugim przypadku masa nie ma tak duzego znaczenia. No i z drugiej strony nie wpadajmy w skrajnosci mowiac ze zestaw FF to ciezki uciazliwy kloc, na wakacjach potrafie lazic z mamiya RZ67 i tutaj mozna mowic o upierdliwosci.
Sama idea pozbycia sie lustra jest sluszna, ja spokojnie siedze w fotelu i przygladam sie temu co z tego urosnie.