Szału nie ma. Co prawda oglądam w tej chwili na słabym ekranie netbooka, ale widzę, że ostrość wylądowała na dalszym planie, a piesek rozmyty bardzo. Niestety nieudane zdjęcie moim zdaniem.
Wersja do druku
no właśnie na niektórych zdjęciach pies wygląda jak wklejony
nie wiem czemu tak jest
czy ktoś może podpowiedzieć jak ładnie obrobić fotke
załączam oryginał
Załącznik 172570
Pomysł fajny, tylko Odyna mało, tzn. trochę mały jest. Przyciąłbym jeszcze część dołu i z lewej. Druga sprawa ostrość poszła raczej w tło, a nie w Odyna. Ja wiem, że to ciężko takiego zwierza w ruchu złapać. Zakładam, że skok był reżyserowany, więc mogłeś przed skokiem ustawić ostrość na punkt na pniu, nad którym Odyn przeskoczy i wcisnąć spust migawki do końca, gdy już będzie skakał. Drugi sposób, to panoramowanie, wtedy uzyskasz rozmyte tło, ale ostrego psa. Oczywiście łatwo nie ma, bo trzeba podążać aparatem za psiakiem z taką szybkością z jaką on się porusza. O szczegółach poczytaj sobie np. tu:
http://www.fotografuj.pl/Article/Panoramowanie/id/30
http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=116
ok, dziękujeCytat:
O szczegółach poczytaj sobie np. tu:
Może jakiś Copperfield fotografii ;)
Niestety ostrość poszła na tło a to przecież pies miał być głównym aktorem :)
Pomysł z przesłoną 4.0 nie był najlepszy. Przy szybko poruszającym się psie, trudno go utrzymać w GO.
Dlatego nieostry pies wygląda jak wklejony w ostre tło.
Podobnie pień, który jest jeszcze bliżej.
jeszcze jedna zabawa w photoshopie
po tym zdjęciu zamykam temat Odyna jak i dodawanie jego zdjęć
pozdrawiam i dziekuję za pomoc i krytykę
Załącznik 172576
dłuuuuga droga jeszcze mnie czeka ;)Cytat:
Pomysł z przesłoną 4.0 nie był najlepszy. Przy szybko poruszającym się psie, trudno go utrzymać w GO.
a mogłem zostać przy swoim hobby, a tu fotografi się zachciało na stare lata
pzdr
Cześć MB1,
Jeśli chodzi o obróbkę, to kierunek dobry, ale niestety sam pies nieostry, wiec trochę zbyt artystycznie wyszło. Ostrość poszła na liście w tle - tak często się zdarza, niestety - zdecydowane gradienty w tle
Przy kolejnej próbie wyostrz na miejsce pnia (pół-wciśnięcie), nad którym będzie zwierzę przeskakiwać, i kiedy będzie to robić, jedynie wyzwól migawkę dociskając przycisk do oporu.
Powodzenia.