Ale szalików nie mają! :-P
Wersja do druku
Ale szalików nie mają! :-P
mnie za żadne skarby nie zaciągnęliby do tej wody :lol:
W tym przypadku wyprostowany kadr zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, ale nie jestem zwolennikiem prostowania wszystkiego:) "na siłę"
Przykładowo, ten wygięty budynek bardzo mi się podoba, a po wyprostowaniu staje się taki zwyczajny.
Widać, że słońce świeciło i specjalnie mocnego wiatru nie było, kąpiel musiała być przyjemna:grin:.
Może dlatego, że prosty, nawet przekrzywiony, wygląda "normalnie. Tak go widzimy "gołym" okiem. Wystarczy odpowiednio blisko podejść i przechylić głowę.
Ten sam budynek widziany "rybą", wygląda zupełnie inaczej. :roll:No nie wiem.
4°C nawet przy niewielkim wietrze, to nie są (dla większości) warunki do przyjemnej kąpieli :)
Jeszcze kilka z tego miejsca, pierwsze jest w galerii w wersji BW:
Załącznik 169327 Załącznik 169328 Załącznik 169329 Załącznik 169330
Może:)...jestem szumofobem, ale widzę go nawet bez powiększania, a z małym powiększeniem tak wygląda, a to tylko przecież najniższe iso...powinno być gładko jak pupa niemowlęcia:wink::) (biorąc dodatkowo pod uwagę, że został wstawiony znacznie już pomniejszony obrazek)
Dopatrzyłem się, że w aparacie mam wyłączony filtr szumów. Wywołując nie odszumiałem bo mi niespecjelnie przeszkadzał. Po Twojej uwadze, stwierdzam, że jak na niskie ISO i dobre światło jest zdecydowanie za duży.
Co ciekawsze, w OV3 próbowałem zmieniać stopień odszumiania ale efekty mizerne.
Pokazuję zrzuty (lewy górny narożnik) z rawa w OV.
a czy na RAWy wpłwa odszumianie w aparacie czy tylko na JPEGi? do tej pory żyłem w przekonaniu że RAW to surowizna z matrycy i wpływam na efekt końcowy w jakimś Gimpie albo innym Lightroomie a te wszystkie dodatki w aparacie to są dla leniwych co focą w JPEGach... to jak to jest w końcu?
pzdr
Hołek
Odszumianie w aparacie (jego poziom) wpływa oczywiście tylko na pliki JPG. Z tym, że w OV3 mamy plik RAW (to co pokazał helmuth) i zmieniając stopień jego odszumiania powinno to być widoczne na ekranie monitora. Na ekranie widzimy jak będzie wyglądał plik JPG wywołany z tego RAW-a przy danym ustawieniu suwaków (czy raczej w OV3 danego ustawienia bo suwaków w tym programie raczej mało jest)
... podoba mi się ten drugi kadr. Świetny.
Pozdrawiam.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w programie OV3 po zmianie stopnia odszumiania (czy zresztą obojętnie jakiego parametru) na właściwy podgląd czekam od 10 do 15 sekund. Może tu jest problem, że nie odczekałeś na odświeżenie wyglądu obrazka. Przyznam dla mnie ta "prędkość" dyskwalifikuje całkowicie ten program w celach obróbki zdjęcia. Zresztą nie tylko "prędkość" mocno kuleje, podobnie możliwości edycyjne pliku RAW (wyciąganie cieni, likwidacja przepaleń, i inne..). Mam go tylko dlatego aby czasem porównać kolorystykę pliku .ORF z programu firmowego Olympusa (czyli ten OV) do tego jaki daje LR. (np. w popRAWce).
Kilka szarych obrazków znad morza:
Załącznik 169433 Załącznik 169434 Załącznik 169435 Załącznik 169436 Załącznik 169437 Załącznik 169438
Ptasiory zamrożone fajne som!:wink:
... te z Damami oczywizna :)
Pozdrawiam.
Jak dla mnie dwojka i piatka.
Spacerowo ...wdech i jod.
Dla mnie 2,5 i 6 :)
Cieszę się, że coś się spodobało :)
Trudno znaleźć ciekawy motyw na przymglonej, ponurej plaży, kiedy nie ma fali a jak okiem sięgnąć tylko piach i woda ;)
Ja mam do najbliższej plaży nadmorskiej tylko 650km, więc nie bywam w zimie, a i w lecie... tyż:???:
Szkoda...
No to krakowskim targiem, żeby było daleko od gór i od morza, wracam do Frankfurtu.
Załącznik 169906 Załącznik 169905
Poczułem wiosnę- wytarzałem się w trawie :mrgreen:
Załącznik 170448
Coraz trudniej znajdować budynki, których jeszcze nie pokazywałem. Jakimś wyjściem jest pokazywanie ich w innym świetle (dzień- noc, chmury- czyste niebo itd) ale to jakby powielanie się :roll:
La donnae mobile.
A ja miałem być Danusia. Widocznie coś z Danusi we mnie jest :mrgreen:
Mam nadzieję, że też poczuję wiosnę. Jestem jej spragniony. Idzie wiosna, idą zdjęcia.
Czego się nie robi dla chleba :
Załącznik 170644