Faktycznie rudzik najlepszy. Ta fota ma najspokojniejsze tło, nie przeszkadzające w oglądaniu.
@viruuss Ta fota jest fajna. Może bym ją trochę "doświetlił".
Wersja do druku
Faktycznie rudzik najlepszy. Ta fota ma najspokojniejsze tło, nie przeszkadzające w oglądaniu.
@viruuss Ta fota jest fajna. Może bym ją trochę "doświetlił".
501 srokosz
Załącznik 260701
Tak samo jak inne elementy, tak samo tło jest bardzo ważne przy fotografowaniu dzikich ptaków. Dlatego taki bażant na tle tego murka, no nie bardzo. Dzięcioł nieudany, nieostry, tak jak i gawron. Srokosz jedynie jako zdjęcie dokumentacyjne, bo i kiepska ostrość i przepalenia i kadrowanie do bani.
Ja się w żadnym wypadku nie obrażam. Jak chcę samych ochów i achów, to pokazuję zdjęcia mamie :D Też mi ten murek (i świeżo skopana ziemia) nie pasowały przy bażancie. Pozostałe uwagi również trafne. Często mam problem z idealną ostrością. Wydaje mi się, że mój chwyt jest mało stabilny. O ile w wypadku gawrona, można było jeszcze skrócić czas ekspozycji, to przy dzięciole czarnym było już trochę za ciemno.
Tym razem trochę większe ptaki. Gęgawa oraz czapla siwa. Z poprzedniego sezonu.
502
Załącznik 260712
503
Załącznik 260713
504
Załącznik 260714
O ile gęgawa fajnie złapana, i IQ zdjęcia jest poprawne, o tyle czapla na nie. Gdyby to był jpg, to jeszcze bym zrozumiał. Natomiast widzę obrabiałeś w LR . To skąd ta nachalna zieleń , brak ostrości (pewnie mocno kadrowane), przepalenia. Poćwicz suwakami
Dzięki za opinię i wskazówki! I gęgawa, i czapla mocno kadrowane. Ten kwadrat z gęgawą przed zmniejszeniem miał 1744 x 1744, a pierwsze z czaplą 1621 x 1621, więc te cropy to prawie 1:1. Robię zestawem OM-1 + M.Zuiko 40-150 mm + converter x 2.0 (chociaż czapla robiona akurat przez 90 mm 3.5 macro), więc może ten konwerter też trochę psuje ostrość? Ale bez niego 150 mm ogniskowej to trochę mało.
Jak obrobiłbyś kolory? Możesz pokazać na tym moim JPGu?
To nie są szkła na ptaki, a konwerter x2 odczep zdecydowanie
Dodam, że to 40-150 mm f/2.8 (z konwerterem 300 mm f / 5.6), a nie f / 4.
A co proponujesz w rozsądnej cenie? Ostatnio się zastanawiam, żeby sprzedać tego 40-150 z konwerterem i kupić w zamian Sigma 150-600 f / 5-6.3, bo spodobał mi się temat ptaków i chciałbym się w tym, obok robali i astrofotografii, rozwijać. Ogniskowa większa, a światłosiła podobna. No i bez konwertera. A może ciut droższy Panasonic LEICA 100-400 mm f / 4.0-6.3? Kusi jeszcze M.Zuiko 300 mm f / 4 no i oczywiście święty gral 150-400 f / 4.5, ale przez najbliższe lata nie będę mógł sobie na żaden z nich pozwolić. Z drugiej strony jestem dość zadowolony z rezultatów, które uzyskuję aktualnie, choć widzę mankamenty i wiem, że może być lepiej. Pozostałe osoby również zachęcam do wypowiedzi!
Powrót do powszechnie występującej drobnicy. Bogatka, mazurek oraz pierwiosnek. Doostrzane Topaz AI.
505
Załącznik 260732
506
Załącznik 260731
507
Załącznik 260733
Bogatka 505 i pierwiosnek 507 - przyjemne kadry, ładne światło i naturalna kolorystyka, do tego dobrze dobrane, odpowiednio rozmyte tło.
Mazurek 506 - szkoda że częściowo pozasłaniany, do tego drażnią nieostre gałązki na froncie.
Coś w rozsądnej cenie, to olympus 100-400. W micro jak wiesz dużego wyboru tele nie ma. Ewentualnie Leica 100-400, bardziej ja lubię, ze względu na małe wymiary,uzywke widziałem ostatnio za 3500.
No tak, Leica 100-400 to FF.
Hehe możesz negować napis Leica na obiektywie panasonic, ale wydaje mi się, że to bardziej leicowy projekt Leica niż ta na FF co ;)?
Tym razem coś bardziej egzotycznego. Mieszkańcy pustyni Kalahari, made in Namibia.
Na pierwszych dwóch dziergacz białobrewy. Na kolejnych tkacz oraz przykład gniazda budowanego przez tkacze. Te małe ptaszki tworzą kolonie i wspólnie budują gniazda, które (za wiki) mogą mieć nawet 1 tonę i być zamieszkiwane przez 500 osobników. Widziałem gniazda tak duże, że łamały się pod nimi gałęzie. To ze zdjęcia jest stosunkowo małe.
508
Załącznik 260761
509
Załącznik 260760
510
Załącznik 260758
511
Załącznik 260759
Po co używać czasu 1/4000 i jednocześnie ISO4000/5000 , do zdjęć ptaków, które siedza na gałązce? I to w cholernie słonecznej okolicy.
Nie będę nic negował. Nie znam się, Napiszę szczerze, że w obiektywach Leica nie orientuję się za bardzo. Coś tam piąte przez dziesiąte. Za wysokie progi jak dla mnie. :)
Ale czy Leica to Leica, czy może Panasonic, sam nie wiem.
Za to ogarniam w miarę szkła Panasonica. :)
No cóż mam powiedzieć. Był to błąd, który kosztował mnie wiele zdjęć, które poszły do kosza. Prawie wszystkie zdjęcia ptaków mam zrobione właśnie na takich ustawieniach :( Tak to jest, jak się jest nieobytym ani z aparatem, ani z robieniem zdjęć ¯\_(ツ)_/¯ Choć na swoje usprawiedliwienie dodam, że próbowałem złapać w locie (co się z dwa i pół raza udało). Na szczęście nie był to główny cel wyprawy, a jedynie dodatek, który cieszy.
512 - Hałaśnik szary (nazwa hałaśnik nie bez powodu)
Załącznik 260765
513 - Błyszczak lśniący
Załącznik 260764
514 - Nierozłączka różowoczelna
Załącznik 260763
.
.
516.Czeczotka
Załącznik 260768
piękna czeczotka, fakt
A poniżej mój pierwszy w tym roku mazurek, przyfocony nowym nabytkiem ;) . Nie zgadniecie czym to zrobione ;)
Załącznik 260792
Obłędna ta czeczotka. A jeszcze czytam, że to bardzo rzadki w Polsce ptak. Tym bardziej szacun.
Mazurek też bardzo fajny. Choć może bym delikatnie podostrzył.
517 - Pełzacz
Załącznik 260800
Za bardzo wyostrzone, to jeden z podstawowych błędów przy tego typu zdjęciach. Inne to zbyt duży kontrast i saturacja na maksa. Co ciekawe te błędy najczęściej obserwuję właśnie w systemie micro.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A. To zdjęcie mazurka to nie z micro, tylko aparat kompaktowy z malutką matrycą ;)
Trznadel. Szkoda troszkę, że nie siedzi na czymś nie pochodzenia antropogenicznego, ale nie można mieć wszystkiego. Fajnie, że w ogóle tak blisko podlatywał. To jest bez cropa (i bez kamuflażu) z 300 mm.
Tym razem łagodniej podszedłem do obróbki. Co sądzicie?
518
Załącznik 260827
Światło i kolory ok, ładnie dobrane tło, ja bym nieco silniej podostrzył po zmniejszeniu do forumowych rozmiarów.
Zdjęcie z potencjałem, ale niestety trochę "położone".
Ostrość i kontrast gdzieś się zapodział, a kadrowanie do poprawki.
Nietypowo - podrzucę link do tekstu fotografa ptaków, który swojej pasji o mało nie przepłacił życiem.
Ku przestrodze.
https://iczek.pl/2024/03/zdjecie-nie...UhE_zhuGdfZ2fg
Wcześniej miałem taką wersję trznadla (tylko teraz inaczej wykadrowałem). Ale po wcześniejszych uwagach dot. zbyt dużego kontrastu i ostrości, podszedłem wyżej dużo łagodniej do obróbki.
Ooooo, udało się załadować :D
519
Załącznik 260860
Ja jestem tylko amator, ale też "prawie" się topiłem na Wyspie Sobieszewskiej.
Wracaliśmy od strony mewiej łachy w kierunku Świbna. Woda była wysoka, i w pewnym miejscu pośliznąłem się na glonach. Powolutku jak w zwolnionym tempie wjechałem do Wisły. Na stojąco. W jednej ręce aparat, w drugiej długi obiektyw, w kieszeni komórka i kluczyk do auta.
Minusy to kamienie nabrzeża śliskie tak, że nie było szansy wyjść.
Plusy to żona i dwie kuzynki, które zrobiły łańcuch z rąk i pomogły się wydostać. Pamiętam ten rzut aparatem a potem obiektywem z wody. Złapały.
Głęboko było tak po ramiona, tyle tylko, że na dnie był muł który zaczynał lekko ssać. Woda była spoko - tak ok. +15 C. Nawet gdybym musiał płynąć, to się nie obawiałem - mam żółty czepek i uprawnienia ratownicze. Minusem jest to że jednak prawie 70 siedzi na karku.
Kluczyk zadziałał, aparat i obiektyw uratowane, telefon ok, tylko MMF-1 zdechło.
To było gdzieś w tym miejscu:
https://chmura.bodziodug.pl/index.ph...44HnKo/preview
Dziękuję. A ze śrubką racja. Mogłem ją AI usunąć.
Forum nie działa od jakiegoś czasu, więc natrzaskałem trochę zdjęć. Kila z nich niżej, choć wrzucenie ich było okupione dziesiątkami prób zakończonych timeoutami. Wrzucane przez URL.
520 - dzięcioł czarny, ale tym razem bliżej (i chyba ostrzej) niż poprzednio.
Załącznik 260873
521 - do tej pory za moje najlepsze ptasie zdjęcie uważałem wrzuconego wyżej trznadla. Ale niedawno spotkałem czubatkę wyjątkowo spokojną nawet jak na sikorki. Dawała się fotografować z bardzo bliska, dopiero jak podchodziłem na ok. 5 m, to przeskakiwała na następne drzewo. Spędziłem z nią dużo czasu :)
Załącznik 260872
522 - jeszcze jedno ujęcie czubatki. Sam nie wiem, które mi się bardziej podoba. Chyba to wyżej.
Załącznik 260871
523 - pustułka w locie
Załącznik 260870
524 - całkowity w mojej opinii hit, choć zdjęcie tylko dokumentacyjne - lepszego nie udało mi się zrobić. Spotkałem bielika :) Zboczyłem z leśnej drogi i nagle kątem oka dostrzegłem coś na odległym o ok. 15 -20 m drzewie. Zanim się zdążyłem zorientować co się dzieje, Król Nieba wzbił się w powietrze. Majestatyczne i ogromne stworzenie!
Załącznik 260869
Czubatka pierwsza klasa
Roberto słusznie prawi - czubatka świetna.
Dziękuję za komentarze. Cieszę się, że się podoba :)
Czubatka ekstra :)
525.GrubodzióbZałącznik 260890
piękny grubodziób :)