-
Odp: Przejście z FF do m43
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
A o jakiej repo piszesz :?:
Od lat stosuję 18-35 (Nikon D700) i jeszcze mi się nie zdarzyło abym musiał wyjść powyżej ISO2000, a najczęściej w baaaardzo kiepskich warunkach używam 1600. Przy czym i ta przymykam jeszcze do f/5,6
Na przykład nocna reporterka uliczna. Jak chcesz zrobić zdjęcie człowieka w marszu, to czasy musisz mieć minimum w okolicach 1/125 s.
-
-
Reporterka reporterką, ja jakiś czas temu fociłem mokre gałęzie we mgle na tle latarni, wiatr był słaby, prawie niewyczuwalny ale już wystarczył, żeby się obraz rozmył - iso1600, czas 1/5, f3,5. Myślę, że przy f2 dałoby się tego uniknąć. Może i sytuacja specyficzna, ale taka też może się zdarzyć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Na przykład nocna reporterka uliczna. Jak chcesz zrobić zdjęcie człowieka w marszu, to czasy musisz mieć minimum w okolicach 1/125 s.
A do marszo-biegów to nawet 1/pińcet za długo ...
---------- Post dodany o 09:10 ---------- Poprzedni post był o 09:08 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Reporterka reporterką, ja jakiś czas temu fociłem mokre gałęzie we mgle na tle latarni, wiatr był słaby, prawie niewyczuwalny ale już wystarczył, żeby się obraz rozmył - iso1600, czas 1/5, f3,5. Myślę, że przy f2 dałoby się tego uniknąć. Może i sytuacja specyficzna, ale taka też może się zdarzyć
Trzeba było zmienić koncepcję ze stabilnych gałęzi na koncepcję gałęzi rozmytych (jeszcze zwiększyć czas naświetlania) i było by tak artystowsko, że nagroda foto miesiąca na bank w kieszeni ...
-
Jezu, ale znowu szumu narobiliście. Ja tylko zapytałam o jakieś opcje, o jakich nie wiem. UWA nie jest moim priorytetem, bo jakby było, to bym pewnie nie wybrała m4/3. Ten system zadowala mnie w pełni, jedyne, czego mi teraz brakuje, to jasny szeroki kąt, dlatego się nieśmiało rozglądam, ale jeśli nie znajdę nic lepszego, pewnie zdecyduje się na 12 Samyanga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Trzeba było zmienić koncepcję ze stabilnych gałęzi na koncepcję gałęzi rozmytych (jeszcze zwiększyć czas naświetlania) i było by tak artystowsko, że nagroda foto miesiąca na bank w kieszeni ...
PS
Czasami zdarza mi się robić "macro" jakiś kwiatków, i też wieje wiatr, że ostrości ustawić nie idzie. W takich sytuacjach po chamsku unieruchamiam kwiatka - za pomocą własnej ręki lub wbijając patyczek i przywiązując doń kwiateczek ...
---------- Post dodany o 09:16 ---------- Poprzedni post był o 09:13 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ten system zadowala mnie w pełni, jedyne, czego mi teraz brakuje, to jasny szeroki kąt, dlatego się nieśmiało rozglądam, ale jeśli nie znajdę nic lepszego, pewnie zdecyduje się na 12 Samyanga.
Fajna logika, nie powiem jaka, bo zostanę posądzony o antyfeminizm ...
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
no innego wyjścia nie było niż wmawiać, że efekt zamierzony:):
Załącznik 117674
a unieruchomienie kwiatka to pomysł niezły, choć z drzewem może być trudniej;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Konkretniej to interesuje mnie głównie focenie ludzi we wnętrzach, i to raczej przy sztucznym świetle, a w takich warunkach czasem ISO 2000 nie wystarcza, bo zdjęcia wychodzą poruszone. Używałabym go też na urbeksie i tam brak światła jest mniejszym problemem, ale nie znika całkiem - takie wnętrza potrafią być naprawdę ciemne. Czasem 3,5 w fiszu już nie pozwala na zrobienie zdjęcia z ręki, a na noszenie statywu nie bardzo mogę sobie pozwolić.
To jeszcze wytlumacz prosze czemu ISO 2000 jest dla Ciebie problemem - drukujesz duze formaty? Niestety nie mam wladu w Twoje prace poza galeria ale w oparciu o nia trudno mi znalezc uzasadnienie dla nieprzydatnosci tego szkla
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ten system zadowala mnie w pełni, jedyne, czego mi teraz brakuje, to jasny szeroki kąt.
no taki urok systemu Samyang i Sigma robią pod APS-C a nam to musi starczyć w wersji węższej. Pozostaje liczyć na Olka duuuży zastrzyk gotówki. Choć coś mi po głowie kołacze, że Kowa ma w planach szkiełko 8 czy 8,5 mm pod MFT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Dla tak marginalnych przypadków można podważyć każdy system. Przy f/2.0 byś miał chyba 1/8s... czy nie lepiej podnieść czułość ISO 2000:?:
Czy jednak wolisz wydać kilka tysięcy więcej aby mieć MOŻE nieporuszone liście przy f/2.0 :?:
-
Ja to się nie znam, ale czy różnica między 2 a 3,5 nie będzie większa? A te kilka tysięcy to czego jest cena?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
To jeszcze wytlumacz prosze czemu ISO 2000 jest dla Ciebie problemem - drukujesz duze formaty? Niestety nie mam wladu w Twoje prace poza galeria ale w oparciu o nia trudno mi znalezc uzasadnienie dla nieprzydatnosci tego szkla
Myślę, że teraz bez względu na to, co powiem, dowiem się, że nie mam racji, nie znam się i wymyślam. Dlatego pozwolę sobie odpuścić tę dyskusję, jako że nie mam ochoty tłumaczyć się ze swoich wymagań i oczekiwań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Dla tak marginalnych przypadków można podważyć każdy system.
Nikt tu nie podważa systemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Czy jednak wolisz wydać kilka tysięcy więcej aby mieć MOŻE nieporuszone liście przy f/2.0 :?:
Ale taki obiektyw nie musi kosztować tysięcy... Samyang 12 f/2 jest nawet tańszy, niż m.ZD 9-18. Wyjaśnisz mi, z jakich powodów mielibyśmy nie chcieć obiektywu o takim świetle i kącie widzenia w m4/3? Oczywiście oprócz tego, że Ty go nie masz, a żyjesz...
---------- Post dodany o 12:13 ---------- Poprzedni post był o 12:10 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Myślę, że teraz bez względu na to, co powiem, dowiem się, że nie mam racji...
Masz 100-procentową rację, i to w dwóch sprawach: jeśli chodzi o obiektyw oraz fakt, że głową się przez beton nie przebijesz.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Ja to się nie znam, ale czy różnica między 2 a 3,5 nie będzie większa? A te kilka tysięcy to czego jest cena?
Różnica między f/2 a f/3.5 będzie mniej więcej taka, że będziesz mógł zastosować czas ~1/10s zamiast 1/5s
A kilka tysięcy, to tak sobie gdybam gdyby wyszedł odpowiednik 9-18 ale o wspomnianym przez Ciebie świetle f/2
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ale taki obiektyw nie musi kosztować tysięcy... Samyang 12 f/2 jest nawet tańszy, niż m.ZD 9-18.
Ale Samyang nie ma 9mm. Sądzisz, że zoom Olego/Panasa do m43 ze światłem f/2 będzie w równie dobrej cenie :?:
-
No właśnie o tym rozmawiamy, że takiego obiektywu nie ma. A o zoomie nic nie pisałem.
-
A czy w ogóle gdziekolwiek jest zoom UWA ze światłem f/2?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Różnica między f/2 a f/3.5 będzie mniej więcej taka, że będziesz mógł zastosować czas ~1/10s zamiast 1/5s
Ta różnica to 1,7 EV, czyli zamiast 1/5 s uzyskujesz 1/15 s. Czas jest trzykrotnie krótszy - żadna różnica ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
W specyfikacji Kowa 12mm2.0 napisali, że rozdzielczość na brzegach będzie gorsza 2x w stosunku do centrum ....
-
Dla mnie akurat najbardziej interesujące jest szkiełko 8,5 mm ale jak tak będzie z rozdzielczością, to już tracę zainteresowanie;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
A czy w ogóle gdziekolwiek jest zoom UWA ze światłem f/2?
I taczki do transportu :wink:
Mam ZD 7-14 i najczęściej uzywane ogniskowe to 7mm i 14mm - pośrednich uzywam b. rzadko, jak np robię krajobraz i chcę go dobrze wykadrować.
Amatorowi UWA sugeruję zakup obiektywu stałoogniskowego, bo będzie taniej, jaśniej i mniej sze gabaryty.
UWA to zabawa kadrem, i tu jest jego największy fun. Czy zabieranie go do piwnic i innych ciemnych pomieszczeń i robienie zdjęć szybko poruszającym się obiektom jest najlepszym pomysłem? Naprawdę nie wiem. Może ktoś pochwali się taką twórczością?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Myślę, że teraz bez względu na to, co powiem, dowiem się, że nie mam racji, nie znam się i wymyślam. Dlatego pozwolę sobie odpuścić tę dyskusję, jako że nie mam ochoty tłumaczyć się ze swoich wymagań i oczekiwań.
Mysle ze niepotrzebnie sie obawiasz. To jest Twoja potrzeba i cokolwiek bym nie powiedzial to sie nie zmieni. Ja chcialbym tylko zrozumiec dlaczego Ci to przeszkadza bo ja najwyrazniej mam inne wymagania
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No właśnie o tym rozmawiamy, że takiego obiektywu nie ma. A o zoomie nic nie pisałem.
Ty nie, ale ja piszę o szerokich super jasnych w kontekście tego, że użytkownicy narzekają na ciemnicę przy 9-18 mając przecież na najszerszym końcu, czyli 9mm wartość = f/4
Zatem skoro ktoś twierdzi, że to ciemnica to jakiej wartości by tam oczekiwał :?: 2.8 :?: 2.0 :?: Trzeba sobie zdać sprawę jakim by to było kosztem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
UWA to zabawa kadrem, i tu jest jego największy fun. Czy zabieranie go do piwnic i innych ciemnych pomieszczeń i robienie zdjęć szybko poruszającym się obiektom jest najlepszym pomysłem? Naprawdę nie wiem. Może ktoś pochwali się taką twórczością?
Dokładnie :cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Zatem skoro ktoś twierdzi, że to ciemnica to jakiej wartości by tam oczekiwał :?: 2.8 :?: 2.0 :?: Trzeba sobie zdać sprawę jakim by to było kosztem.
Kosztem wysokiej ceny albo rezygnacji z zooma, może nawet i AFu. Ale dla wielu to niska (lub do zaakceptowania, nawet jeśli okaże się wysoka) cena za większe możliwości fotograficzne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Ty nie, ale ja piszę o szerokich super jasnych w kontekście tego, że użytkownicy narzekają na ciemnicę przy 9-18 mając przecież na najszerszym końcu, czyli 9mm wartość = f/4
Dokładnie :cool:
Zapominacie o astrofotografii.
Obstawiam, że taki Samyang 12/2 przypięty do Fuji albo Sony będzie do tego idealny (nie kojarzę czy w jakikolwiek innym systemie jest 18mm/F2.0)
-
No i decyzja 'w rodzinie' podjęta.
Będzie m43.
W związku z tym może ktoś skorzysta.
https://forum.olympusclub.pl/threads....7-Samyang-8mm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Zapominacie o astrofotografii.
Obstawiam, że taki Samyang 12/2 przypięty do Fuji albo Sony będzie do tego idealny (nie kojarzę czy w jakikolwiek innym systemie jest 18mm/F2.0)
A po co jasne szkło do astrofotografii?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A po co jasne szkło do astrofotografii?
Co by czasy były krótkie i ISO nie za wysokie.
http://www.lonelyspeck.com/lenses-fo...y-photography/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Mam ZD 7-14mm4.0 Jaki zysk na czasie czy ISO da mi obiektyw z f=2.8 czy nawet f=2.0
Poza tym i tak po kilkunastu sekundach naświetlania gwiazdy przestają być punktami i stają się kreseczkami :wink:
-
Tak moim skromnym zdaniem, ale w astrofotografii bardziej liczy się nieszumiąca matryca i dobry montaż z prowadzeniem. W miarę dobre efekty można osiągnąć przy czasach rzędu minut i kilku-kilkunastu ujęć później zestackowanych. No chyba, że rozmawiamy o zdjęciach księżyca, plam na słońcu czy też punkcików (smug) gwiazd nad horyzontem. Wtedy, to do księżyca długie tele, również do słońca plus dobry filr, a do gwiazdek nad horyzontem po pierwsze bezchmurna i bezksiężycowa, z dala od świateł miasta, noc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Tak moim skromnym zdaniem, ale w astrofotografii bardziej liczy się nieszumiąca matryca i dobry montaż z prowadzeniem. W miarę dobre efekty można osiągnąć przy czasach rzędu minut i kilku-kilkunastu ujęć później zestackowanych. No chyba, że rozmawiamy o zdjęciach księżyca, plam na słońcu czy też punkcików (smug) gwiazd nad horyzontem. Wtedy, to do księżyca długie tele, również do słońca plus dobry filr, a do gwiazdek nad horyzontem po pierwsze bezchmurna i bezksiężycowa, z dala od świateł miasta, noc.
OK.
Bardziej mi chodziło o takie zdjęcia, gdzie chcemy coś mieć poza gwiazdami.
Np. elementy krajobrazu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
OK.
Bardziej mi chodziło o takie zdjęcia, gdzie chcemy coś mieć poza gwiazdami.
Np. elementy krajobrazu.
Tu niestety (albo stety) wkracza PS (lub coś podobnego) i opcja sklejania części ruchomej i nieruchomej kadru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
A co zaważyło na tej decyzji?
-
Albo doświetlić pierwszy plan pod koniec naświetlania ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Pewnie af. Po gm1 ciężko pstrykać czymś z poza oferty m43.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Kosztem wysokiej ceny albo rezygnacji z zooma, może nawet i AFu. Ale dla wielu to niska (lub do zaakceptowania, nawet jeśli okaże się wysoka) cena za większe możliwości fotograficzne.
Tylko, że stałka bez AF, w dodatku o węższym kącie (skoro tak często jest wspominany Samyang 12/2) ma się nijak jeśli ktoś będzie potrzebował zooma UWA z AF :)
-
Ale dyskusja zaczęła się od pytania, czy jest w systemie jakiś jasny obiektyw UWA. I jedną rzeczą, która ma się do tej dyskusji nijak, jest przekonywanie do ciemnego obiektywu, nawet jeśli miałby zoom, AF i parzył kawę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
też jestem ciekaw?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
też jestem ciekaw?
W sumie ostatecznie przekonanie mojej piękniejszej połowy, że body Olympusa jest równie fajne jak X-E2, a nawet pod niektórymi względami fajniejsze.
A tak serio - to w sumie tak.
Stan początkowy był taki, że mieliśmy 2 systemy.
- Fuji z X-E2, 18-55, 50-230, Samyang 8mm
- m43 z GM1, 12-32, 20, 45, 35-100, Samyang 7,5mm
Celem jest migracja do jednego systemu, coby nie dublować szklarni.
Wspomniana stałka UWA nie była potrzebna, więc nie była istotna przy dokonaniu wyboru.
Chcieliśmy mieć docelowo:
- zoom UWA
- standardowy zoom (x2 - naleśnik + F2.8 )
- jasne tele (F2.8 )
- portretówkę
- stałkę w okolicach 50 mm (po przeliczeniu)
- rybie oko
- makro
Jak policzyć ceny to niestety Fuji wyszło sporo drożej, albo zupełnie brak jest opcji (vide tele i makro).
Do tego:
- AF w puszkach poniżej X-T1 nie zachwyca i to nawet w porównaniu do GM1,
- jakość obrazu jest IMHO porównywalna i dużo bardziej zależy od szkieł niż puszki,
- udało się potestować pozytywnie długie ekspozycje z Olympusów,
- wagowo wygrywa m43,
- no i jeszcze raz ceny ;)
Sumując: wyszło z tego wszystkiego mikro 4/3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
- jakość obrazu jest IMHO porównywalna...
Po 10-dniowym teście E-M5 mam nieco inne spostrzeżenia. Ale gratuluję wyboru. A ja może zapoluję na Twojego X-E2 :D