-
1 załącznik(ów)
Odp: obrazki amatora - apz.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1315866938
Dziękuję za wizyty i komentarze. W panoramach początkujący jestem , i każda Wasza uwaga jest na mnie na cenę złota - Ostatnia to jakieś 3/4 widnokręgu, kadry pionowe jeden rząd z ręki.
A co powiecie na takie coś? Pożegnalne kadry - wczesny niedzielny poranek 11/09/2011r.
-
Apz 323 niezla panoramka :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Cześć apz'ecie!
Bardzo miło się ogląda tę panoramę, jako całość jest super!
A że spawy, następne będzie bez.
Pozyczyl bys koledze spawarke :-P
A ty tylko tego perszinga montujesz, montujesz i skonczyc nie mozesz...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
masakrer
Pozyczyl bys koledze spawarke :-P
A ty tylko tego perszinga montujesz, montujesz i skonczyc nie mozesz...
A ty myślisz że to tka na ho-siup się zrobi? A jak zamiast ... trafi w ... to cooo?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
A ty myślisz że to tka na ho-siup się zrobi? A jak zamiast ... trafi w ... to cooo?
To nic. Bedzie tylko wielkie bummmmmmmmmmmm i swiatelko na koncu tunelu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
masakrer
To nic. Bedzie tylko wielkie bummmmmmmmmmmm i swiatelko na koncu tunelu.
Ty mnie tym światełkiem nie czaruj! Drugi raz przed metro nie wlezę!:-P
-
3 załącznik(ów)
A może takie się spodoba?
Po całym tygodniu próżnowania, brakuje mi trochę czsu na obróbkę zdjęć , ale na szczęście weekend już niedaleko...
Saboorze - jak byś tu był - pomyślałbyś chwilę jak delikatnie przyszarzyć ten przepał na wodzie. Mam trochę podobnych zdjęc i zostają dla moich tylko oczu.
324.
325. Wykosili.
326.Taki sobie obrazek
Pozdrawiam AP.
-
3 załącznik(ów)
Trzy obrazki powrzucane do rożnych wątków na forum z nowych penów trzecich i nowych obiektywów.
Pozdrawiam AP.
-
pierwsze mi się podoba, zwłaszcza to urocze rozmycie tła
-
Jedyneczka z ostatniej wrzutki cool.
-
mnie również 1 przypadła do gustu z ostatniej wrzuty
-
Czołem apz'ecie! Że się cafnę 324. 325. strasznie smaczne! :-D
-
2 załącznik(ów)
Dwa wczorajsze deszczowe zdjęcia. Dla pierwszego ujęcia przemoczyłem nogi w trawie , ciekaw jestem czy było warto?
AP.
-
Dwa wczorajsze deszczowe zdjęcia. Dla pierwszego ujęcia przemoczyłem nogi w trawie , ciekaw jestem czy było warto?
327. Samotna przydrożna kapliczka - Roczyny ul. Wiedeńska.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1316586424
328.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1316586429
AP.
-
Jesli chodzi o to 1., to myślę że dopiero będzie warto, ale wtedy gdy zobaczysz szron na trawie lekko połyskujący o wschodzącym słońcu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzuiko
Jesli chodzi o to 1., to myślę że dopiero będzie warto, ale wtedy gdy zobaczysz szron na trawie lekko połyskujący o wschodzącym słońcu.
Dzuiko dziękuję.
Co do trawy - masz rację, tylko wtedy te chałupy będą całkiem blisko i ostro, razem z płotami, słupami wychodkami, psimi budami, rupieciami i drutami i pewnie wtedy pojadę na swoją górkę z jej rzadką tutaj perspektywą powietrzną. Gdyby powietrze było przeźroczyste bez tego deszczu i mgły pewnie nie wziąłbym do ręki aparatu w tym miejscu.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Co do trawy - masz rację, tylko wtedy te chałupy będą całkiem blisko i ostro, razem z płotami, słupami wychodkami, psimi budami, rupieciami i dłutami i pewnie wtedy pojadę na swoją górkę z jej rzadką tutaj perspektywą powietrzną.
Pozdrawiam AP.
Czy to znaczy, że przymrozy nigdy nie występują razem z przymgleniami ? Nie jestem meteo, nie znam się.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzuiko
Czy to znaczy, że przymrozy nigdy nie występują razem z przymgleniami ? Nie jestem meteo, nie znam się.
Adambieg - dziękuję.
Najczęściej jak masz przymrozek o wschodzie to masz idealną widoczność - cała mgła leży na ziemi , zamglenie pojawia się jak się troszkę ociepli w ciągu dnia - i nasila popołudniu. W górach i lesie jest trochę inaczej.
To są pagórki , trochę nisko i otwarta przestrzeń. Jak będzie zamglenie to masz pełne zachmurzenie, bez światła, i efektów na szronie nie będzie. Poza tym pojawi się zadymienie i zapylenie od dziesiątków kominów dookoła. Też meteo nie jestem, często bywam w takich okolicach.
Pozdrawiam AP.
-
Zawsze chętnie zaglądam, czekam na nowe widoczki z miejsc pokazanych na zdjęciach 302 i 303 i oczywiście na jesienną zetownicę:wink: (296)
-
dla takich zalanych chałup jak na 1 zdjęciu to można przemoczyć, ale na drugim kompletnie nie pasuje mi ta kolorystyka z deszczowym dniem. taka zieleń jaskrawa to chyba nie ta pogoda, no chyba że trawa jakaś malowana ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarmana
dla takich zalanych chałup jak na 1 zdjęciu to można przemoczyć, ale na drugim kompletnie nie pasuje mi ta kolorystyka z deszczowym dniem. taka zieleń jaskrawa to chyba nie ta pogoda, no chyba że trawa jakaś malowana ;)
Adamie - jak tylko się rozpogodzi, zacznę focić i wrzucać.
Może za dużo światła dodałem po podniesieniu kontrastu. Ale ta młoda zieleń jest na prawdę zielona.
Pozdrawiam AP.
-
327. ciekawe, dobre kolorystycznie, warto było podjeść w pole ; ).... jednak dla mnie ciut przekontrastowane.
328. szkoda że drzewa są ciemne - ich zielony kolor ożywiłby to "mokre" ujęcie.
-
Cześć apz'ecie! Kapliczka fajna ale ten tercet poniżej .... no miodek po prostu!
-
Witaj, 327 i 8 bardzo ładne i nastrojowe ale , nie sądzisz, że gdyby było mniej dołu a więcej góry byłoby lepiej ? Kapliczkę odruchowo zrobiłoby się w pionie, Ty zrobiłeś w poziomie i okazało się, że z tymi domami w głębi fajnie wyszło.
pozdrawiam hb.
-
Saboorze i heniobe - dziękuję za opinie.
Cytat:
Zamieszczone przez
heniobe
Witaj, 327 i 8 bardzo ładne i nastrojowe ale , nie sądzisz, że gdyby było mniej dołu a więcej góry byłoby lepiej ? Kapliczkę odruchowo zrobiłoby się w pionie, Ty zrobiłeś w poziomie i okazało się, że z tymi domami w głębi fajnie wyszło.
pozdrawiam hb.
Obrazek z kapliczką zrobiłem głównie z powodu domów za mgła, kapliczka robi tylko za pierwszy plan w tym krajobrazie. Więcej góry? miałem, mam , ale wycinałem, pokażę cały kadr . Chmury i mgła zlały się w jedno białe mleko.
-
-
Kapliczka świetna, polski klimat ;)
-
Szkoda,ze mgla nie byla wieksza,takie bardziej tajemnicze by bylo i delikatniejsze.O takie w tym kierunku by bylo,ale o wiele lepszeZałącznik 55125
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Szkoda,ze mgla nie byla wieksza,takie bardziej tajemnicze by bylo i delikatniejsze.O takie w tym kierunku by bylo,ale o wiele lepsze
Jakbyś w mych myślach czytał. I wygasiłeś żółcie i czerwienie - z tym mam największy kłopot by znaleźć równowagę w czerwieniach i zieleniach. Nic nie kombinowałem z przeźroczystością, ale zapisałem cały plik po wyplewieniu ogrodzenia i hydrantu zastanawiając się nad dalszą obróbką - wczoraj wieczorem skoncentrowałem się na znalezieniu równowagi miedzy kapliczką, dalekim planem i białym niebem. I nie dokończyłem, będę dziś za chwilę dalej nad tym plikiem pracował. Spróbuję dokończyć.
Fajna sprawa - jechałem sobie, zobaczyłem obrazek, zatrzymałem się zrobiłem 4 fotki i pojechałem dalej. Przed komputerem spodobały mi się dwa ujęcia. Cała sesja nie trwała więcej jak 5 minut. Suszenie butów i spodni i skarpetek trwało do wieczora. Ale warto było.
Pozdrawiam AP.
-
4 załącznik(ów)
Wczoraj miałem zajęcia pozazakładowe - przy tej okazji powstało trochę obrazków zarejestrowanych moim XZ-tem. Dzień zaczął się paskudnie, ponuro, mglisto, za to bez deszczu.Skończył się słońcem prześwitujących przez warstwę chmur.
329.https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1316645194
330.https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1316645198
331.https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1316645202
332.https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1316645206
AP.
-
Jakoś nie leżą mi te zdjęcia z ostatniej wstawki, niby miła dla oka natura ale też nie ma na nich nic specjalnie powalającego. Ale oczywiście to tylko moje subiektywne odczucie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Jakoś nie leżą mi te zdjęcia z ostatniej wstawki, niby miła dla oka natura ale też nie ma na nich nic specjalnie powalającego. Ale oczywiście to tylko moje subiektywne odczucie.
Nie mogą być powalające zamglone górskie obrazki w niskich górach gdzie wszystko jest spowite we mgle i chmurach, i do tego zdjęcia robione w południe i nieco później - - mam też coś jeszcze, najpiękniejsze plenerki z gęstą plątaniną starań tauronowych i telekomowych poczynań w krajobrazie - coś dla miłośników Rzeczypospolitej drucianej w sam raz.
Dziękuję za wizytę i słowo.
Pozdrawiam AP.
-
Kadry ładne, ale światło Cię nie rozpieszczało.
-
Można tez potraktować ten materiał jako pokazanie warunków, w których trudno zrobić dobre foto, czyli czego się wystrzegać, prawda ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie mogą być powalające zamglone górskie obrazki w niskich górach gdzie wszystko jest spowite we mgle i chmurach, i do tego zdjęcia robione w południe i nieco później - - mam też coś jeszcze, najpiękniejsze plenerki z gęstą plątaniną starań tauronowych i telekomowych poczynań w krajobrazie - coś dla miłośników Rzeczypospolitej drucianej w sam raz.
Dziękuję za wizytę i słowo.
Pozdrawiam AP.
Nie zgodzę się, widziałem sporo naprawdę rewelacyjnych fotek z zamglonego pleneru z naprawdę świetną grą świateł. Być może wyjdę na ignoranta ale po prostu nie mogę zauważyć nic ciekawego w ostatniej wrzutce.
---------- Post dodany o 11:38 ---------- Poprzedni post był o 11:38 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzuiko
Można tez potraktować ten materiał jako pokazanie warunków, w których trudno zrobić dobre foto, czyli czego się wystrzegać, prawda ?
Trudno ale nie jest to niemożliwe :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Nie zgodzę się, widziałem sporo naprawdę rewelacyjnych fotek z zamglonego pleneru z naprawdę świetną grą świateł. Być może wyjdę na ignoranta ale po prostu nie mogę zauważyć nic ciekawego w ostatniej wrzutce.
Gra świateł to jest wtedy, gdy słońce przebije się przez chmury i podświetla mgłę zalegająca nad ziemią a na tych zdjęciach są tylko chmury i mgła. Pogoda średnia ale jakiś głos każe robić zdjęcia, też tak mam :wink:. Czasem w takich warunkach jak na moment zaświeci to jest bajkowa sytuacja i nieprawdopodobne światło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Gra świateł to jest wtedy, gdy słońce przebije się przez chmury i podświetla mgłę zalegająca nad ziemią a na tych zdjęciach są tylko chmury i mgła. Pogoda średnia ale jakiś głos każe robić zdjęcia, też tak mam :wink:. Czasem w takich warunkach jak na moment zaświeci to jest bajkowa sytuacja i nieprawdopodobne światło.
Dokładnie i właśnie o uchwycenie takiego momentu mi chodzi. Kiedyś mi ktoś napisał w mojej galerii, że czasami jak wszystko jest na nie to w ogóle lepiej nie robić zdjęcia. Na początku się trochę wqrzyłem, bo pomyślałem, że ktoś totalnie lekceważy moje starania ale potem na spokojnie przyznałem rację. APZ ma wiele ciekawych zdjęć w swojej galerii, które są w odróżnieniu od powyższych po prostu ciekawe a jak wnioskuję również warunki nie były super sprzyjające:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=5234&pos=0
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=5234&pos=43
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=5234&pos=3
-
Dobra poddaję się - nie umiem takich zdjęć robić - macie rację - nie umiem też ich obrabiać - dopóki u mnie takie mgły zamilknę.
Pozdrawiam AP.
-
ale właśnie takie mgliste-mgliste jak np. 329 ma swój urok. Po prostu mgła. Na siłę można by wyciągać coś jeszcze ale po co. Jest mglisto zasnute tak jak pogoda u Ciebie, nastrój jest i tak ma być :)