dlaczego gorszy???
Wersja do druku
dlaczego gorszy???
Ooo to był świetny sprzęt. Takiej jakości zdjęć nawet teraz wiele kompaktów może pozazdrościć. U mnie teraz jest na emeryturce, ale czasami jakieś zdjęcie nim zrobię. Zastanawiałem się nawet kiedyś czy go wymienić na coś nowszego, ale stwierdziłem, że nie ma sensu.
Ciemniejszy obiektyw, moim zdaniem też minimalnie gorsza jakość zdjęć.
Ja na Twoim miejscu kupiłbym E-PL1 z kitem. Będzie jak kompakt z jakością zdjęć amatorskiej lustrzanki. Prosty w obsłudze, z trybem AUTO lepszym niż w lustrzankach. A jak złapiesz bakcyla, to nawet obiektyw w nim zmienisz ;)
tez o tym myslalem...
ale teraz to juz tak skolowany jestem ze sam nie wiem...:roll::???::?:
ps. czy ktorys z tych aparatow G11, LX3, E-PL1 ma taka funkcje ze widac date wykonania zdjecia na zdjeciu? ;-)
ps2. a jak wyglada sprawa z bateriami[akumulatorem] w tym E-PL1? czy podobnie jak w starszych kompaktach... im dalej w las tym akumulatory coraz szybciej sie rozladowywuja??
Datę pewnie wstawi każdy (no, nie wiem czy E-PL1 tak), tylko po jakie licho jak masz EXIF? A na odbitce, jeżeli ustawisz odpowiednie numerowanie plików, też Ci z tyłu wydrukują (niektóre laby i tak mi drukowały datę utworzenia pliku).
KAŻDY akumulator będzie zdychał po pewnym czasie, czy to dedykowany, czy "paluszek". Cudów nie ma.
Miałem podobny dylemat i stwierdziłem, że pozostanie przy przy 4/3, nie ma najmniejszego sensu. Olympus ewidentnie olał lustrzanki, cała uwaga poszła w kierunku micro 4/3. Brak nowych korpusów i obiektywów. Nawet Sigma odpuściła sobie już szkła do olympusów. Żaden z nowych obiektywów, nie będzie w wersji 4/3. Ceny nie spadają, a konkurencja idzie do przodu. W cenie E-30 czy E-620, można kupić coś o wiele lepszego. Widać ewidentnie, że system 4/3 idzie do "piachu".
też miałem zamiar dokupić jeszcze jakąś szklarnię do swojego Olka, mając nadzieję może będzie lepiej. Teraz zbieram kasę i jak będę coś kupował to z innej stajni. Maja racje ci co przeszli wcześniej, mają lepsze iso, matryce i nawet stałki. O w miarę jasnych i stosunkowo niedrogich stałkach można zapomnieć. Ostatnio chodzę z kilkoma znajomymi i robimy sobie zdjęcia, to niestety wychodzą ograniczenia olka. Czy Olek by zbankrutował gdyby wypuścił jedną czy dwie jasne tanie stałki? Poszli w micro 4/3. Ale jak się Samsung z Sony rozkręcą to okaże się że tam jest lepiej.
Olympus chyba celowo poszedł w micro 4/3, bo zdają sobie sprawę, że na rynku lustrzanek są na przegranej pozycji. Nowy rynek i nowe możliwości, ale i tu zaczyna robić się tłok. Sytuacja może się powtórzyć. Z tymi cenami, nie mają szansy na dużą sprzedaż.
Faktycznie, bark jasnej stałki w rozsądnej cenie, to duży minus. Każdy inny system ma takie szkiełko w ofercie.
Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie wydanie prawie 4 tyś. na obiektyw to raczej spory wydatek. Gratuluję naprawdę mało racjonalnego argumentu.