Potwierdzam, E-M10 to aktualnie jedyny sluszny kierunek;-) Ergonomia e-pli jest kiepskawa.
Wersja do druku
Potwierdzam, E-M10 to aktualnie jedyny sluszny kierunek;-) Ergonomia e-pli jest kiepskawa.
Z punktu widzenia użytkowników systemu m43 20/1.7 ma wolny, ale to nie znaczy, że jest tak wolny i niezdecydowany jak w innych systemach.
Wszystkie wady 20/1.7 załatwia teraz mZD 17/1.8 a w przyszłości PL 15/1.7.
Imho nie warto się przejmować taką pierdołą jak wolniejszy AF w 20/1.7, jest to bardzo fajny obiektyw.
PS. Właśnie podpiąłem pod PM2 12-35X, ten tego... no 20/1.7 jest jednak dużo wolniejszy ;)
to jednak nie mój budżet... gdybym miał taki fundusz do wydania kupiłbym używanego ep5 jeśli chodzi o Olki. Ale nie będę się rozwodził... ja w użyteczności nie zauważyłem różnic między epl5 a epm2. Ale jeśli ktoś zna oba modele to chętnie poznałbym te różnice.
Oly ma świetny af z tym kitem. Jeśli ten atut znika przy ogniskowej do streetphoto/reportażu to mija się to trochę z celem albo z rozsądkiem w cenach - są m.zd ale zbyt drogie jak na amatora kupującego puszkę za 1100zł z ewentualnym przeznaczeniem na półprofesjonalne zastosowania.
Różnice znasz bo te najważniejsze są widoczne na pierwszy rzut oka. Pokrętło trybów i odchylany LCD. Z wirtualnym pokrętłem trybów da się żyć, odchylanego LCD trochę by mi było szkoda. Niemniej LCD w PM2 ma niezłe kąty widzenia i dla kogoś kto nie potrzebuje odchylanego ekranu tańszy aparat może być nawet fajniejszy.
Akurat m.zd 25/1.8 to mniej więcej ta sama półka cenowa, a nawet niższa, niż wspomniany przez Ciebie Lumix 20/1.7.
do tej pory bawiłem się starym canonetem QL 1.7 (40mm) i taki ekwiwalent chciałbym uzyskać; 50mm to dla mnie jednak za wąsko - 35mm (17mm/1.8 ) o wiele lepiej a to w m4/3 droga sprawa niestety.
Zarabianie na fotografii to nie mój cel, mam już inną pasję. Za pieniądze trafią się jedynie niskobudżetowe sesje produktowe i filmy prezentacyjne a przy nich szybki AF nie jest potrzebny. Ale chce aparat wykorzystać też do zabawy w streephoto, mieć go zawsze przy sobie, mały z dostatecznie szybkim AF. NX300 nie do końca mi odpowiada z powodu właśnie AF ale chyba innego wyjścia nie ma skoro streetphoto w MFT to w zasadzie 3.000 zł (samsung to nieco ponad 2.000 a różnica się powiększa jeśli zamarzę o drugim wymarzonym obiektywie - szerokim kącie). Dobrze, że lubię mieć takie dylematy :D
PS
canoneta mam na sprzedaż ;)
a mam jeszcze takie pytanie...
jak się sprawuje AF zestawu epm2 albo epl5 z olympus 17mm 2.8? Jest tak samo szybki jak kit?
chodzi o ten kitowy z nowym epm2 czyli 14-42 II
Nie myślałeś o Sigmie 19/2.8?
Da ekwiwalent 38mm czyli blisko tego czego szukasz.
mZD17mm1.8 użytkowałem na E-PM2 i E-P5 nie dostrzegłem żadnych różnic w AF.
Sigmę 19/2.8 polecam, bardzo ostra od pełnej dziurki, AF nie odbiega od innych szkieł - cena (niska oczywiście) nie do przebicia - były czasy, ze nowe chodziły po 400zł.