Odp: Przesiadka z FF na OM-D...
Hihi, biorac pod uwage jakosc i pozycjonowanie OM-D, to pewnie mimo szybszego "starzenia" sie sprzetu obecnie, to bedzie to cos kolekcjonerskiego za te 30 lat ;-) Kto wie? Moze wowczas matryce beda mialy 200 MPix i dynamike 100 dB, ale wejdzie model na "look" ze starych matryc :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Nadal zostaje dylemat czarny czy srebrny? Ale rozwiaze go do czasu zakupu
Przysłuchując się wielu wypowiedziom nt. srebrny/czarny to chwalą tego pierwszego, wygodniejszy/pewniejszy chwyt /anypoślizgowy ?! / Mi osobiście podoba się czarny, ale gdybym miał okazje łopatologicznie oba korpusy porównać (a szkoda, że nie mam) i by wyszło, że srebrny lepiej klei się łapki, to właśnie bym go kupił mimo, że mi się nie podoba. Czarny ładniejszy...ale nie kupuje się apratu, żeby coolowo wyglądał za szybką ale by z nim lepiej się współpracowało i "obcowało".
Mialem w lapach jednego i drugiego. Co do uchwytu - nie bylo dla mnie szczegolnej roznicy, moze to kwestia jak kazdy chwyta ten korpus? Bo tu juz dowolnosc jest wieksza, niz jak mamy duzy uchwyt "tu poloz palce!!!" ;-)
A czarny chyba dlatego, ze takiego mialem manualnego LXa, obecnie ME Super i lepiej wyglada ze szklami Panasa w razie czego, bo na srebrnym wygladaja troche jednak dziwnie IMHO ;-) A srebrne szkla Olka nie wygladaja znowu tak zle na czarnym OMD, choc przyznaje, ze nieco gorzej niz na srebrnym.
Dzięki @Sylwiusz. No to jak nie ma różnicy co wezme chyba czarną. Ale porównując:
cyt. "W wersji czarnej znajdujące się tam tworzywo jest dość śliskie, więc polecamy wersję srebrną, która oferuje zdecydowanie lepszy uchwyt. "
Widać na obu fotkach, że guma jest inna w obu modelach. Naprawde nie zauważyłeś różnicy w łapie :) ?
Wersja srebrna ma klasyczny wygląd, czarna to już stylizacja na klimat kewlarowy... a ja czekam na matrycę OMD w taniej prostej puszce i 75/1,8 za realne pieniądze...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
a ja czekam na matrycę OMD w taniej prostej puszce i 75/1,8 za realne pieniądze...
myslisz, że nadejdzie?
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
myslisz, że nadejdzie?
Prosty PEN? O to jestem spokojny, gorzej może być z urealnieniem ceny 75/1,8.
Ed.:
Teraz do mnie dotarło, że prosty pen będzie pewnie bez wizjera... W sumie nie wiem, czy się doczekam, ale to nie mój problem, ja mam czym zdjęcia robić, niech się Olek stara o klienta :)
"Uchwyt mimo dość dużej masy aparatu z obiektywem 12-50 mm jest bardzo wygodny, głównie za sprawą sporej wypustki na tylnej ściance. Na przedniej ściance także znajdziemy przetłoczenie na palce. W wersji czarnej znajdujące się tam tworzywo jest dość śliskie, więc polecamy wersję srebrną, która oferuje zdecydowanie lepszy uchwyt. Czyżby była to sugestia producenta, że do wersji czarnej powinniśmy wyposażyć się w dodatkowy uchwyt?"
Cytat z testu na FOTOPOLIS
Jak kupiłem srebrny - po prostu bardziej mi sie podobał. Może z sentymentu do czasów analogu ?
Dzisiaj byłem w MediaMarkt w M1 na Ratajach w Poznaniu. W gablocie był OMD z 12 mm (okazało się ,że atrapa) ale też ładny. W tej samej gablocie był tez bezlusterkowiec Fuji. Straszny kloc - brzydki i wielki - pomijając ,że drogi.
Uchwyt jest ok, ale zastrzeżenia mam do przycisków pod kciukiem i umieszczenia tylnego kółka, do którego nie mogę dosięgnąć palcem, bo dostęp blokują okulary, które mam na nosie - kółko jest zbyt blisko wizjera.