Odp: bez tytułu - po prostu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
No i tu mnie zagiąłeś !!
Ktoś mi kiedyś powiedział, że zdjęcie przed obróbką można nakierować ... Ulepszyć ...
Dlatego zaproponowano mi wrzucanie orginalnych ....
Wiem, można i tak i tak.
Będę miała to na uwadze :D W zalezności od tego, tzn jakich komentarzy chciałabym uzyskać. Czy tam opinii ..
wiekszosc zdjec wymaga obrobki , oczywiscie beda zwolennicy i przeciwnicy "mocniejszej" obrobki , musisz to elastycznie dopasowywac do konkretnego zdjecia
jezeli architektura to ma byc prosto , jezeli krajobraz to bez drutow itd ... oczywiscie beda tez wyjatki , zadziory w architekturze i rozdzielnia wysokiego napiecia w zdjeciu krajobrazowym ;-)
znajdz sobie pewna grupe osob z ktora czujesz ze nadajesz na tych samych falach , wyczujesz po czasie czy sa Tobie zyczliwi , zbieraj wskazowki od nich , zapamietuj je , z wrzutki na wrzutke staraj sie eliminowac przerabiane wczesniej niedoskonalosci , bedzie rosl poziom Twoich zdjec , a osoby ktore beda Cie wspieraly wiedza dostana swoja "zaplate" czyli satysfakcje ze komus pomogli sie rozwinac
czytaj duzo sama w internecie o fotografii , ogladaj uznane prace dobrych autorow , napewno zobaczysz jak powinien wygladac portret , jak krajobraz itd , zobacz co Tobie sie spodoba w tych zdjeciach , dzieki temu zaczniesz pracowac nad wlasnym stylem
mysl przed zrobieniem zdjecia , pamietaj ze sama obrobka nie zrobisz z gniota super foty
no i przede wszystkim rob duzo zdjec , zabieraj aparat gdzie sie da ... praktyka czyni mistrza ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Ktoś mi kiedyś powiedział, że zdjęcie przed obróbką można nakierować ... Ulepszyć ...
Powiem więcej, zdjęcie można ulepszyć przed naciśnięciem spustu :)
W głowie_ dokładnie przemyślawszy co i jak chcemy pokazać.
Potem, to już tylko "wygładzanie, nadawanie szlifu". Zdjęcie bez tego szlifu to jak nieuczesana i bez makijażu, kobieta rano. Kto jej nie zna, nie wie- ładna czy paskuda :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
znajdz sobie pewna grupe osob z ktora czujesz ze nadajesz na tych samych falach , wyczujesz po czasie czy sa Tobie zyczliwi ,
To przepis na TWA. Najlepiej słuchać po prostu opinii. Z pochlebnych się cieszyć, niepochlebne przeanalizować, zawistne odrzucić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
no i przede wszystkim rob duzo zdjec , zabieraj aparat gdzie sie da ... praktyka czyni mistrza ;-)
+1.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
To przepis na TWA. Najlepiej słuchać po prostu opinii. Z pochlebnych się cieszyć, niepochlebne przeanalizować, zawistne odrzucić.
mnie na tym forum wychowalo pewne TWA : Saboor , Mirek54 i Helmuth , sam ocen czy sa to osoby klepiace po plecach czy naprawde dajace kopa w tylek i pomagajace sie uczyc sztuki fotografowania ;-)
kontekst mojej wypowiedzi byl taki , zbierajac rady z bardzo szerokiego grona , czasami mozna dostac kociokwiku , bo kazdy bedzie mowil i radzil cos innego , trzymajac sie kilku sprawdzonych "Nauczycieli" latwiej isc przez fotograficzna droge
oczywiscie Twoja rada Hadesie , aby "Najlepiej słuchać po prostu opinii. Z pochlebnych się cieszyć, niepochlebne przeanalizować, zawistne odrzucić."
jest dobra ale jak ocenic ktore osoby i opinie maja nam pomoc a ktore nie , ktos doswiadczony bedzie potrafil to rozgraniczyc , ale ktos kto sam ma watpliwosci ... bedzie mu ciezko podjac decyzje z ktorych opini skorzystac
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
No i tu mnie zagiąłeś !!
Dlatego zaproponowano mi wrzucanie orginalnych ....
Wiem, można i tak i tak.
Będę miała to na uwadze :D W zalezności od tego, tzn jakich komentarzy chciałabym uzyskać. Czy tam opinii ..
Za prawdę Centus rację ma, powiadam ci! Pokaż swój warsztat, a więcej umiejący powiedzą ci: co można więcej, lepiej zrobić.
Dlaczego oczęta są tak ważne w portrecie, czemu skóry nie wygładzać do bólu, a jedynie niektóre przebarwienia usunąć .... .
Ale się po mądrzyłem, raany. :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
mnie na tym forum wychowalo pewne TWA : Saboor , Mirek54 i Helmuth , sam ocen czy sa to osoby klepiace po plecach czy naprawde dajace kopa w tylek i pomagajace sie uczyc sztuki fotografowania ;-)
Jak miło, mógłbyś częściej? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
kontekst mojej wypowiedzi byl taki , zbierajac rady z bardzo szerokiego grona , czasami mozna dostac kociokwiku , bo kazdy bedzie mowil i radzil cos innego , trzymajac sie kilku sprawdzonych "Nauczycieli" latwiej isc przez fotograficzna droge
Ja tam terminuję U Kardynała Richelieu, może kiedyś się czego naumiem.
---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post był o 15:08 ----------
Nie no koniec [OT]
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jak miło, mógłbyś częściej? :mrgreen:
pewnie ze moge ;-)
---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 15:12 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nie no koniec [OT]
wlasnie , bo sie zlot TWA zaczyna robic ...
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
I wyszło TWA... ;)
Nie bluźnij!:evil: