2x to jest teoretyczne minimum, ale dla pięknego pokazania przejść tonalnych na brzegach i przy założeniu że będzie znowu filtr AA oraz bayer to pasuje 4x albo jescze więcej.
Wersja do druku
Tak to prawda, przeskoczyć nie łatwo. Bo to nie jest wymaganie praktyczne do powstania dobrego zdjęcia. Praktycznie to mnie wystarczy już 8Mpix i jest super.
To jest takie sobie teoretyzowanie. Patrzenie pod lupą na pojedyncze punkciki obrazu. A jakby aparat z matrycą 4/3 rejestrował te 60Mpix z bayerem i robił z tego 30Mpix to mielibyśmy ładne przejścia pomiędzy punktami obrazu, przynajmniej pod lupą. Bo całokształt.. zależy od wielu innych czynników.
Owszem -dlatego uważam że "12mpix wystarczy" jest bzdurne.
Natomiast rezygnacja z filtru AA czy matryca 3warstwowa lub 3 matryce pozwoliłyby uzyskać podobny lub lepszy efekt już dzisiaj i to w rozdzielczości paru megapixeli.
Jednak jak się*mam przekonać że
M8 10Mpix (2006 sep) i A900 24Mpix (koniec 2008) dają mi jakiekolwiek różnice warte zachodu? - toż*to to samo. Dla mnie taka sama cyfrowa stopklatka. ZERO własnego charakteru.
14 (!!!) MEGAPIXELI idzie w gwizdek...
Tylko nieśmiało zapytam, bo bardzo ciekawie się czyta, kto podaruje ten plik RAW do wołania, to go gdzieś zamieszcze ?
ja mogę>?_
Nie musisz czuç się urażony bo to było ogólnie :???:
O nawet mła bawiła się kiedyś w HDR ki tylko w ZUPEŁNIE innym celu -stworzeniu wrażenia analogowości.
Było to lata temu -tak więc temat nie daje mi spokoju.
Tu przykłodowe... HDR ki...
Ale to był ślepy zaułek i dałem sobie spokój -nie tędy droga.