Tak myślałem. Tak to i ja bym "wlazł" .
Wersja do druku
Tak myślałem. Tak to i ja bym "wlazł" .
Zależy co kto lubi.
Jeden lubi się wdrapywać, inny być na górze.
Ja należę do tych drugich :mrgreen:
Następna panorama:
Załącznik 158981
Pion, poziom, kontrast, kolor i kadr ładny - porządna fota!
Fajne foto, daj do galerii.
Panorama przednia.
Dzięki wszystkim za dobre słowo ;)
Przeceniasz mnie: https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1222056
Mówisz- masz:
Tak wysoko też można spotkać ciekawą architekturę.
Fragment:
Załącznik 159061
i całość:
Załącznik 159062
Fajne, ale co to, gdzie to, i po co tam stoi ??? :roll::mrgreen:
Rypnie albo odleci...?
Miałem okazję być w ciekawym miejscu a jednocześnie niefart, bo pogoda była paskudna. Cały czas padał deszcz. Trochę zdjęć porobiłem, nie zważając na zmoknięcie aparatu. Kolory wyszły nieciekawie, więc wymyśliłem sobie konwersję do BW.
Co o tym myślicie? :roll:
Załącznik 159111 Załącznik 159112 Załącznik 159113 Załącznik 159114
Oprocz 3 podchodza mi wszystkie.
Na 3 nie podoba mi sie uciety kwait i reklama na scianie an dole.
Pozostale maja swoj klimat i nie odczuwam przerobki na B&W (skad inad ciekawej) za ratowanie zdec - wrecz przeciwnie - podkresla to podroz w czasie podczas spaceru po tych uliczkach :)
Echhhh... az sobie wyobrazilem takie zakamarki w mojej okolicy i zdziwione miny tubylcow ;)
Zabierz. Co będzie w domu stał i się kurzył.
Zawsze mam tak, że oglądam zdjęcia, a potem jak coś jest do przeczytania, to czytam. Tym razem też tak było.
Moje zdanie jest takie, że monokolor tutaj się zupełnie nie sprawdził. Konwersją zabiłeś klimat tego miejsca. Mimo deszczu i braku światła(co nieraz jest plusem). Spróbował bym zrobić wręcz przeciwnie podciągając kolory.
Cześć,
Fajne miejsca, niezwykle dużo się tam dzieje! Bardzo dużo szczegółów, i chyba właśnie dzięki tej niesprzyjającej pogodzie nie ma na zdjęciach ludzi.
Mi się obróbka nawet podoba, taka lekko sepiowa potwierdza twój zamysł i odczucia co do pogody.
W celach zabawowo obrobiłem w kolorze
Helmuth 1968 KOLOR:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1444998744
i czernio-bielach to co zapodałeś.
Helmuth 1968 CzB
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1444998744
pozdrawiam,
Dzięki :)
To właśnie ta szarość i deszcz skłoniły mnie do takiej obróbki. Zdjęcia miały pokazać tę szarość.
Jasne, że wolałbym ładne światło, pozwalające pokazać całą paletę kolorów ale nie było mi dane. Może jeszcze kiedyś ... :roll: :)
Jeśli chodzi o Twoją kolorową wersję to wydaje mi się. że kolory są szare, brudne po prostu nieciekawe. Takie właśnie były w tym pochmurnym dniu.
Jeśli nie można pokazać żywych, czystych kolorów to może jednak lepiej WB?
część,
Ja uważam, że najlepiej pokazać tak jak się czuje - i ty tak to zrobiłeś.
Osobiście nie jestem zwolennikiem odzwierciedlania rzeczywistości w czysty fizycznie sposób, ale przekazanie percepcji w taki sposób, w jaki samemu się odbierało.
pozdrawiam,
Dzięki za rawa :-) Ja myślałem nad czymś takim jak poniżej. Jest jeszcze sporo niedociągnięć, ale chodziło mi o sam pomysł jak to miejsce pokazać. Moim zdaniem brak światła w tym przypadku źle nie zrobił. Nieraz szarości na niebie pozwalają na wydobycie i nasycenie barw. Nawet pokusił bym się o stwierdzenie, że to było dobre światło :-)
Załącznik 159155
W założeniu miało być między BW i sepią. Blada sepia lub ciepłe BW. Jak wolisz.
Dla mnie to i tak BW :wink:
Nie wiem :roll:
Chcesz?
Uważam, że mimo mocnego "podciągnięcia" kolorów, są one brzydkie w cieniach a cukierkowe w światłach.
Zostanę przy zdaniu, że światło było marne :)
Napisałem przecie...
Jeśli zaś chodzi o kolory to nie są one wynikiem tylko zwiększenia nasycenia, a ich cukierkowość w tym przypadku była zamierzona.
Pewnie, że o gustach gadać się nie powinno, ale ja mimo wszystko uważam, że na kolorowych wersjach(także tej pokazanej przez Sawę) widać więcej. IMHO na BW wszystko się zlało.