no ja to rozumiem trochę inaczej. mam nadzieję że to tylko błąd językowy.
Wersja do druku
no ja to rozumiem trochę inaczej. mam nadzieję że to tylko błąd językowy.
ja to bym poczekał jeszcze chwilkę i jako pierwszy nie aktualizował...
cierpliwie poczekam na opinie ochotników ;-)
Załącznik 141824Załącznik 141825
proszę bardzo...
dwa filmiki powyżej pokazują skokowe działanie listków przysłony we wszystkich obiektywach które podpinam do EM1. w tym samym czasie wizjer zaczyna szaleć i migać. Dzieje się to po jakimś czasie od włączenia aparatu. wydaje mi się że to ma coś wspólnego z pomiarem światła. Aparat stoi na statywie i po włączeniu przez jakiś czas mierzy światło bez zakłóceń, jednak po pewnym czasie pomiar z tego samego punktu zaczyna zakłócać pracę w obiektywie i wizjerze. Przez pierwszy rok użytkowania EM1 taka sytuacja nie występowała, dopiero teraz. Aparat był już raz w serwisie ze szczegółowym opisem zjawiska. Po powrocie znalazłem adnotacje że wygięte były gumy, które wymieniono. Aparat działał poprawnie około miesiąca, potem sytuacja się powtórzyła. Teraz znowu pojechał do serwisu. Mam obecnie drugi model EM1 i ten od samego początku ma to samo zjawisko. Miganie przeszkadza mi w kadrowaniu a sama praca obiektywów (nie ważne czy mikro czy duże ZD podpięte przez MMf3) bardzo mnie niepokoi gdyż mz może to spowodować ich mechaniczne uszkodzenie.
Może to kwestia migającego oświetlenia?