DxO 9 czy 11, aż tak wielkiej różnicy nie ma:). Dopiero najnowszy DxO PhotoLab wprowadza znacząca zmianę - możliwość lokalnych korekt.
Możesz nastawić się na pełną dowolność programową. Edycja 1/2018 będzie klasyka+ (regulamin).
Wersja do druku
DxO 9 czy 11, aż tak wielkiej różnicy nie ma:). Dopiero najnowszy DxO PhotoLab wprowadza znacząca zmianę - możliwość lokalnych korekt.
Możesz nastawić się na pełną dowolność programową. Edycja 1/2018 będzie klasyka+ (regulamin).
Pomyślę, pomyślę:) Jeśli już się zdecyduję na wcześniejszy termin rozpoczęcia popRAWki (nie ten wstępnie planowany 07.01.18 ) będzie to piątek 05.01.18 i wówczas najprawdopodobniej (wyjątkowo) wydłużę termin o 2 dni na przyjmowanie prac czyli do 14.01.18 godz. 24:00. Ankieta do głosowania z pracami pojawiłaby się wtedy następnego dnia 15.01.18 - poniedziałek.
Tak gwoli przypomnienia, w zeszłym roku popRAWka - Edycja 1/2017 rozpoczęła się 11.01.17 i problemów czasowych (mieliśmy także miesiąc przerwy w okresie letnim) z przeprowadzeniem 20 Edycji nie było.
Piątek mija, a RAW-ka niczyja :???: Ok, ok, wiem, zima, dużo roboty przy odśnieżaniu, a ja tu o jakiejś zabawie...
Spokojnie, do końca dnia daleko:)
Mniej niż godzina. Później, to już ciemna noc... :cool:
Zastanawiam się nad RAW-em jeszcze:). Bogdan (Bodzip) zaoferował 3 RAW-y do składania w pionową panoramę, ale na skrzynkę nie wysłał. Fakt, że się nie przypominałem.
Choć tak myślę, że na pierwszą edycję popRAWki 1/2018 jednak dać coś łatwiejszego:) i tak chyba uczynię. Proszę mnie nie poganiać:wink::), postaram się powiedzmy do 18:00 rozpocząć.
Fakt, zapomniałem :(
Ale najpierw ja wróciłem ze szpitala, teraz Marysia tam trafiła. No się dzieje :roll:
Już się martwię, pozdrów Ją ode mnie.
Ja z kolei nie rozumiem co masz na myśli z tym zaniedbywaniem. PopRAWka lokalna toczy się swoim rytmem. Bardziej od użytkowników forum zależy czy będzie "zaniedbywana".
Czyli w lokalnej "róbta se sami", a tu srasz energią? Nie będę zaskoczony jeśli padną obie.
andtor2 - przecież oczywistym jest że jaja se kolega robi - nie przejmuj się, bo i po co ..
w sumie faktem niezaprzeczalnym jest że rozruszałeś poprawkę w ostatnim roku.. i oby tak dalej
pomysł na poprawkę na 3 forach też był spoko - niestety nie zauważyłam go w porę i przespałam ten konkurs - ale 3mam kciuki za ciągiem dalszym, bo pomysłowe to było ;)
Po wstępnym przeliczeniu Edycji 1/2018 podjąłem ostateczna decyzję jak będziemy punktowali w pierwszym cyklu 10 popRAWek.
Jak wiecie poprzednio punkty odpowiadały liczbie głosów jakie praca uzyskała i dodatkowo były premiowane 3 pierwsze miejsca, odpowiednio 5, 3 i 1 pkt.
Obecnie punkty powiązane będą ściśle z miejscem jakie zajęła praca w głosowaniu. Przyjąłem, czy raczej przyjęliśmy (sprzeciwu nie odnotowałem) aby przydzielać także 1 pkt. dla tych prac, które w ankiecie nie otrzymały głosu. Powiedzmy taka mała premia za udział i na zachętę do uczestnictwa.
Miało być takie punktowanie (miejsce / punkty) :
Wariant I -> 1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/6 ; 8/5 ; 9/4 ; 10/3 ; 11/2 ; 12/1 (pierwsze miejsce 25 pkt. , drugie miejsce 20 pkt. itd.).
Wprowadziłem małą zmianę i będzie tak:
Wariant II -> 1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2
Punktowane będzie pierwsze 12 miejsc. Od miejsca 13-stego (pechowego:smile:) i dalej będzie przyznawany tylko 1 punkt.
Obojętnie czy praca na miejscu 13 (lub niżej tj. 14, 15 itd.) uzyskała głos/y czy miała zero głosów.
Aby praca miała przyznane punkty według powyższego przelicznika musi w Ankiecie uzyskać przynajmniej 1 głos.
Gdy praca nie uzyska żadnego głosu, a zajmie punktowane miejsce (może być w przypadku niskiej frekwencji) otrzyma tylko 1 punkt.
QUOTE=andtor2;1330799]Edit.
Już mi się mienią te głosy / liczby / punkty i wcześniej źle policzyłem..[/QUOTE] https://forum.olympusclub.pl/images/...icon_smile.gif https://forum.olympusclub.pl/images/...icon_smile.gif https://forum.olympusclub.pl/images/...icon_smile.gif Żebyś ty wiedział, jak mi się mieniły te głosy przy konkursie na 3 fora. W sumie to było 9 tabelek na forum i 5 tabel sumujących, a każda po kilkadziesiąt pozycji.
Nastepnym razem będę liczył od 50 w dół i tak samo, za udział będzie 1 pkt, nawet gdy nikt na to zdj nie zagłosuje. Słuszna strategia.
Może zapisz jak rozpisujesz pkt w przypadku miejsc ex-equo na pozycjach dalszych, bo chyba dogrywki nie ma co robić dla niższych pozycji.
No i usuwanie exf - krzyczeliście na mnie, że to niepotrzebne, a nawet szkodliwe (można usunąć tym samym profil koloru), tymczasem masz to w regulaminie.
Punktacji w regulaminie za to nie ma.
Domyślam się, a właściwie wiem bo próbowałem podliczać drugą Edycję:). Nie zazdraszczam takiej roboty.
Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o tych dalszych pozycjach i jaki konkurs przede wszystkim (lokalna popRAWka na forum, czy na 3 fora). Pojedyncza edycja czy suma całego cyklu. Przykładowo tylko napiszę, jakby w popRAWce na 3 fora były przewidziane różne nagrody za 3 pierwsze miejsca i na koniec cyklu na drugim miejscu (czy na trzecim) byłby remis, dogrywka musiała by być.
Z tym profilem tylko ja krzyczałem:wink:, choć to określenie na wyrost. Zwróciłem tylko uwagę, bo chciałeś usuwać programem, który razem z EXIF usuwa profil koloru zdjęcia. Ja używam EXIFtoolGUI gdzie można usunąć wszystkie dane EXIF pozostawiając profil koloru. Wiesz przecież, zrzuty ekranu Ci pokazywałem. To, że program nie działa na Win10 na to już nic nie poradzę.
W regulaminie na początku tego punktu jest napisane "staramy się" i w domyśle dotyczy też EXIF. W każdej popRAWce piszę również: "Jeśli nie będzie to stanowiło problemu proszę wysyłać prace bez danych EXIF." Jak EXIF jest, sam go usuwam, nie ingerując w pracę w żaden sposób.
Trzeba rozróżnić taki konkurs na 3 fora, a lokalny na jednym forum gdzie prac jest kilkanaście i ludzie się znają. Część wie także jaki kto program używa.
Dane EXIF zazwyczaj informację o użytym programie zawierają. Przykładowo u nas chyba tylko Bodzip, biorący udział w popRAWce, używa Linuxa i Darktable. Przy dogrywce jakby w EXIF w jednej z prac była taka informacja to łatwo by się domyśleć kto jest autorem.
W konkursie popRAWki na 3 fora nie widzę potrzeby usuwania danych EXIF.
Co innego konkurs tematyczny, tu byłaby konieczność usuwania EXIF.
Punktacji owszem w regulaminie nie ma i raczej nie będzie w naszej lokalnej popRAWce. Wprowadziłem ją ot tak dla urozmaicenia, z myślą o wzroście frekwencji, pewna forma rywalizacji raczej nie zaszkodzi:). Często przypominam, że nie ma obowiązku uczestniczenia w rankingu, wystarczy info. Metody punktacji też się zmieniają i nie wiem czy ta obecna pozostanie. Za często musiałbym zmieniać regulamin:)
Może gdyby w tej naszej popRAWce na forum były stałe nagrody, wtedy bym zapisał punktacje do regulaminu.
Według nowego systemu punktowania, jaki mamy teraz, odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2
Prace które mają po 7 głosów zajmują ex aequo 3 miejsce i dostają równą ilość punktów czyli 15 (zgodnie z tym co powyżej)
Praca z 4 głosami zajmuje 5 miejsce i dostaje 10 punktów.
Chyba się nie mylę, że tak samo (na takiej samej zasadzie) przydzielałeś punkty za miejsca (w edycji na 3 fora), oczywiście tylko inną ilość punktów za dane miejsce.
To akurat słuszne pytanie było, bo we wczesniejszych poprawkach lokalnych bylo tak ze jak miales 2 prace na 2 miejscu, to praca z 4tym wynikiem dostawala punkt za wskoczenie nz podium..
Nowe punktowanie jest IMO lepsze ;)
Rzeczywiście kilka razy się tak zdarzyło. Mój błąd, powinienem traktować że praca zajęła 4 miejsce i już bez tego 1 punktu. Jestem jednak przekonany, że te pojedyncze punkty nie odegrały jakiejś istotnej roli w całościowym podsumowaniu cykli 10 popRAWek.
Zobaczymy:). Będzie się dobrze sprawdzać, gdy będzie kilkunastu uczestników.
Edit.
W skrajnym przypadku może być tak, że za 2 głosy w ankiecie będzie można dostać 20 punktów, ale również tylko 1 punkt (ten za udział). Uzależnione będzie od liczby uczestników. Poprzednio punkty były uzależnione od ilości osób głosujących. Idealnego rozwiązania chyba tu nie ma:). Możliwe, że obecne jest lepsze. Zobaczymy po całym cyklu.
Po zakończeniu edycji 2/2018 naszła mnie refleksja, że w zasadzie popRAWka przestała się różnić od OR czy obecnego konkursu tematycznego.
Jest tylko jedna, mała różnica w zadaniu tematu. W popRAWce tematem jest zdjęcie.
Utrwaliła się niedobra (moim zdaniem) tendencja do przedstawiania interpretacji zadanego zdjęcia. Nie ważne co jest na zdjęciu, wielu uczestników stara się to pokazać inaczej niż inni. Nie chodzi o "dobrze" ale o "inaczej".
Stąd dążenie do pokazania atrakcyjnej wersji, nie zawsze oddającej charakter oryginału. Gdyby nie widzieć oryginału, zdjęcia te są nawet świetne ale np zamiana pełnego intensywnych barw zachodu słońca na delikatny poranek to chyba nie to o co chodziło pomysłodawcom popRAWki.
Dlatego złoszczą mnie teksty o robieniu takich wersji, które trafiają w gust oceniających. Wydaje mi się, że celem zabawy powinno być obrobienie zdjęcia tak, jak ja widzę to co jest na zadanym zdjęciu a nie tak jak podejrzewam, że spodoba się oceniającym.
Nic tu nie pomoże najprecyzyjniejszy regulamin. Po prostu ogół oceniających wybierze i tak "słit focię".
PS
Andtor, nie traktuj tego jak atak na Ciebie. Po prostu tak myślę i sądzę, że nie masz wielkiego wpływu na to, jak uczestnicu podchodzą do tej zabawy.
Może za mało zabaw, gdzie można się wykazać interpretacją tematu? Może nowa zabawa tematyczna coś zmieni? Chociaż podejrzewam, że trudniej jest wymyślić zdjęcie na temat, niż poruszać suwaczkami ;)
Cóż, taki jest "charakter" tej zabawy i od tego nie uciekniemy, jak nazywasz "słit focie". Można w tym uczestniczyć, bądź nie, jeśli to aż takie denerwujące jest:). Nie zgodzę się tylko z twierdzeniem, że "popRAWka przestała się różnić"...Była taka od samego początku i nic się tu nie zmieniło w tym względzie.
Wystarczy choćby zajrzeć do wątku Archiwum popRAWki, co prawda nie z wszystkich początkowych edycji oryginały się zachowały.
Wypowiedź z wątku edycji 8/2010:
Galeria z pracami już nie działa, ale "ocaliłem" w wątku Archiwum popRAWki chociaż prace zwycięskie, można zobaczyć jak wyglądają i takie edycje (jak 8/2010) można mnożyć. Też można nazwać je "słit focie".
Edit2.
Przypomnę, że mamy taki rodzaj edycji jak:
czy umiemy lepiej -> to najbardziej popRAWkowa edycja i jednocześnie najbardziej ograniczająca pole manewru. Tu zadaniem naszym jest, opierając się głównie na wywoływarce, poprawienie wszelkich błędów technicznych na zdjęciu. Skupiamy się głównie na poprawkach ograniczając do minimum swoje "wizje" kadru. Zachowanie zawartości kadru min. 75%.
W edycji czy umiemy lepiej -> , niedozwolona jest konwersja do B&W, sepii, itp. Nie dodajemy winiety. Jak wyżej napisano skupiamy się na poprawkach, czyli takich rzeczach jak: balans bieli, prostowanie zdjęcia, szum, ostrość, kontrast, ekspozycja, nasycenie koloru, korekcja wad obiektywu (dystorsja, aberracje chromatyczne, perspektywa, winieta, flary, bliki). Dozwolone jest usuwanie tylko bardzo drobnych elementów w kadrze takich jak: plamki od zabrudzonej matrycy, w portrecie niedoskonałości skóry, itp.
Tylko wówczas byłyby narzekania głosujących (i tak są), że ileś tam prac bardzo podobnych do siebie i jak tu głosować ?...nudy:wink:
ja sama raz wygrałam :shock: a na zdjęcie a w zasadzie jego obróbkę patrzeć teraz nie mogę ;)
kosmos
w sumie to nigdy nie do końca wiadomo co się spodoba
ja tam robie foty wg sojego uznania... a przy okazji czasami widzę że trzeba było się nie krępować w działaniu suwaków bo ostrzejsze prace wyszły lepiej
innym razem te delikatniejsze dużo bardziej gadają
więc aż tak bardzo bym nie generalizowała
I oczywiście nauka przerabiania RAW'a na "dzieło". :mrgreen:
Na moje "dzieła" raz po raz ktoś głosuje, to znaczy, że aż takie straszne nie są. :oops:
Wydaje mi się, że taki jest, bo się taki stał. Cytat, który podałeś trudno ocenić. Nie wiadomo co było materiałem wyjściowym.
O ile sobie przypominam, było to zdjęcie zrobione przy zachodzącym słońcu i to światło korciło, żeby pokazać apokaliptyczną wersję. Nie mniej jednak, większość tamtych prac (edycji) nie była tak odjechana.
Mam wrażenie, że teraz każda (no prawie) edycja kończy się dość swobodną wersją, zrobioną pod kątem spodobania się a nie własnym spojrzeniem na oryginał.
Nie wyciągałbym aż tak daleko idących wniosków. :-P
Raczej Ci się wydaje. Tu już nawet nie jest istotne co było materiałem do obróbki skoro ex aequo dwie zwycięskie wyglądają tak:
Załącznik 198178
Załącznik 198179
Nie powiesz mi, że maja coś wspólnego z rzeczywistością. "Słit focie" w najczystszej postaci i takie przykłady można mnożyć z popRAWek z przed lat.
Mi się bardzo podobaja te dwa zdjęcia. I świetnie jest zobaczyć, jak można róznie podejść do tematu. Skąd mamy wiedzieć co chciał autor? Autor dał zdjęcie i się zgodził na jego przeróbki. Jesli autor powie, by tylko wyciagnąć cienie/światła, poprawic kolor to dostaniemy bliźniacze niemal pilki. A jak będzie duża frekwencja i 50 prac (3 fora - ciagle do tego nawiązuję) to po prostu będzie masakra. Nikt nie będzie chciał cyzelować i sie głowić na które zdjęcie głosowac.
Gdyby tylko przychodziły takie prace jak te wyżej .. byłoby świetnie.
Wydawało mi się, że o to właśnie chodzi w tej zabawie. Mamy zdjęcie źródłowe RAW, które powiedzmy, że jest wyzerowane w stosunku do rzeczywistości. Tylko autor zdjęcia wie jak było naprawdę, jakie emocje były związane z oglądaniem sceny na żywo. My uczestnicy zabawy możemy tylko interpretować "surowego" RAWa. Ja tą zabawę traktuję jako pokaz umiejętności obsługi wywoływarki oraz swojego pomysłu na daną scenę. Dla mnie to super, że wynikowe zdjęcia tak bardzo różnią się od siebie. Wybór pomiędzy 20-stoma bardzo podobnymi pracami byłby chyba koszmarem.
Tu zgoda. Robienie wersji pod publikę wypacza tą zabawę ale jeżeli kogoś to bawi to zasadniczo jego sprawa.
Dokładnie tak samo uważam, co zresztą napisałem powyżej :D
Nawiązując do kierunków obróbki chciałbym zapytać w jaki sposób prowadzący mógłby wpłynąć na:
1) kierunki obróbki,
2) motywacje obrabiających RAW-a
3) pamiętając, że ocena prac jest głosowaniem, wpłynąć na motywacje oceniających?
Moim zdaniem, masakra już była. W "superpoprawce" było ponad 50 zdjęć bardzo podobnych. To jest nie do uniknięcia przy zabawie, w której uczestnicy "pastwią" się nad tym samym zdjęciem, mając dość ograniczone narzędzia.
Chyba jednak nie.
Zabawa, która w nazwie ma poprawę, nie powinna polegać na tworzeniu własnej wizji. Może należy zmienić nazwę i zasady? Może przestać sugerować się rawem i wywoływaniem a zezwolić na wszystko, z wklejkami włącznie? Po prostu dać wolną rękę uczestnikom?
PopRAWka zostałaby bardziej elitarną zabawą, w której przypuszczam będzie brało udział mniej chętnych.
ad 1. kierunki obróbki byłyby określone w zasadach zabawy.
ad 2. tylko chęć sprawdzenia się i porównania z innymi będzie motywacją do wzięcia udziału
ad 3. jeżeli będą ograniczone możliwości interpretacji zdjęcia, ograniczone będą motywacje oceniających
@helmuth tematyczne zawsze są trudniejsze i dlatego tak mało ludzi w nich bierze. Ciężko jest zrobić zdjęcie pod temat. Gorzej, gdy masz jakiś temat kosmiczny. Idę nawet na ręke i dopuszczam szufladę. Przecież to tylko zabawa. Nie gramy tu o złote kalesony warte miliony.
A co do rawków to ciężko jest ocenić czy ktoś robił pod publikę czy wedle swej wizji. Zawsze rawka robię tak jak mi się podoba :) Nie raz zrobię i dochodzę do wniosku, że czegoś mi w nim brakuje :D
Właśnie- kosmiczny!
Temat to jest to, od czego zależy frekwencja. Im temat prostszy, tym więcej uczestników. Dlatego, gdy tematem jest konkretne zdjęcie, uczestnik już nie musi zastanawiać się o to, co pokazać. Jego zadanie sprowadza się do tego jak pokazać.
W zadaniach tematycznych jest problem z tematem mało precyzyjnym (co pokazać?) oraz z tematem zbyt precyzyjnym (skąd wziąć takie zdjęcie?).
Przykładowo:
- "W przedszkolu"- co pokazać? Panią przedszkolankę, sprzęty dla dzieciaków, gromadę dzieciaków w trakcie zabawy, pojedyncze dziecko itp.
- "Przedszkolna zabawa"- temat już jest bardziej precyzyjny. Już wiadomo, że pokazać należy dzieciaki w trakcie zabawy. Obojętne w grupie czy pojedynczo, same czy z panią, ze sprzętem albo zabawką czy bez. Wielka ale dająca się sprecyzować dowolność w pokazaniu tematu.
- "Mała księżniczka na przedszkolnej zabawie"- czarna rozpacz dla kogoś, kto nie ma ani córki ani wnuczki w wieku przedszkolnym. Owszem, można zapodać zdjęcie pięknie wystrojonej karocy z turystami na krakowskim Rynku i liczyć na opinię oceniających ale to kompletne wypaczenie idei zabawy "zdjęcie na temat".
Od prowadzącego zależy jaki temat będzie miała dana edycja. To od niego zależy, czy zabawa trafi do szerokiego czy wąskiego grona userów.
Tu juz nie chodzi o kwestie podobania się czy nie. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że zawsze w popRAWce była duża swoboda w interpretacji danego RAW-a. Zależało/zależy to też od samego pliku RAW jakie dawał możliwości. Przykładowo w portrecie aż tak "poszaleć" nie można:), chociaż też zdarzały się "ciekawe" wizje:wink::
Załącznik 198186
Przy opisie na wstępie edycji: "to najbardziej popRAWkowa edycja, tu należy wywołać plik RAW opierając się głównie na wywoływarce pokazać fajną wersję fotki. Zachowanie zawartości kadru min. 50%"
Nawet nie jestem pewny czy teraz nie jest bardziej poprawkowo niż kiedyś:):wink:. Dobrze, to taki skrajny przypadek, ale podtrzymuje, moim zdaniem pod względem tej interpretacji (czy "poprawności" prac) nic się nie zmieniło.
szukalam w regulaminie opisu punktacji - ale nie ma
komu należny jest ten 1 punkt - każdemu uczestnikowi danej edycji, czy tylko tym którzy nie załapali się na premiowe miejsca ??
(chyba znam odp ale wolę potwierdzić ;) )
W regulaminie o punktacji nie napisałem z dwu powodów. Raz, to ona powiedzmy ewoluuje, zmieniają się zasady i nie wiem jeszcze, czy taka zostanie ostatecznie. Dwa, to nie chciałbym aby ta punkacja/ranking był jakoś bardzo poważnie traktowany (zapis w regulaminie). Traktujmy jako dodatek do zabawy:smile:. Nie wykluczam całkowicie, że zasady punktacji nie pojawią się w Regulaminie. Na razie na początku każdej edycji będzie (jest) informacja u góry tabelki:
"Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2"
Fakt nie dopisałem o tym 1 punkcie (poprawię to), ale wcześniej o tym wspominałem, że od 13 miejsca (i dalsze) 1 pkt. będzie dla każdego.