Mirek gdzie Ty tam masz przekładnię?
Wersja do druku
No jest tam.Napisalem,ze jest tez z x3 przekladnia,ale cena juz prawie x2
o tu http://www.agrarfachcenter.de/AKO-Ge...9-PR33148.html
W każdym razie mam na co nawinąć motek linki , zastanawiam się jeszcze nad przebudową tej feralnej zapadki , może przykleić by się dało blaszaną nakladkę na drugim boku z metalowym zębem- pokaże to moim metaloplastykom z podwórka robiącym podnośniki do kłód drewnianych, szufelki do podnośników itd itp.
Zostało mi jeszcze wybrać kabestan i knagę zaciskową.
Pozdrawiam AP.
Dla przypomnienia, u mnie sprawdził się w 150% Spinlock do linki 2-6mm, taki jak np. TUTAJ.
Wyciągarka z mulitiplikatorem, przy bezwietrzu wyciągnęła deltę na ok 80 m
A jak już wyciągnie na tym bezwietrzu to co? Delta spada? ;)
Na Bodzowie na wysokości ok 50 m zawsze jakieś noszenie jest. To taki horst tektoniczny pośrodku doliny Wisły. Najgorsze są te dolne metry...
W wątku zlotu w Łebie pojawił się pomysł poszukania alternatywnego miejsca spotkań "w głębi lądu". Jednym z proponowanych miejsc była Świętokrzyszczyzna.
Oto odpowiedź jaką dostałem ze Skarżyska Kamiennej na pytanie o możliwość organizacji takiego spotkania.
================================================== ===============================================
Oczywiście jestem za organizacją takiej imprezy u nas w Skarżysku - Mostkach i okolicach. Pomożemy znaleźć co trzeba...
w fotografii lotniczej mamy również jakieś doświadczenia...
Sam latam na motoparalotni i fotografuję oraz filmuję... Będzie więc sporo możliwości i materiałów...
zapraszam na stronę www.mck.skarzysko.pl to jest Centrum kultury które teraz prowadzę i możemy tu podsumować" wasze działania i zaprezentować prace... rzuć okiem również na : www.fotokrupa.pl Tematów i możliwości wiele ...
Przyślij jakieś propozycje terminów.
.. Z Pozdrowieniami – link do fotografii moich i Piotra Krupy - “Kamienna z nieba w jesiennych aranżach” ... :)
http://tsk24.pl/przyroda-i-turystyka...anie-na-szlaku
oraz akcja" którą przeprowadziliśmy w 2011 roku:
http://www.starachowicka.pl/artykul/...wietrznym.html
========================================koniec cytata============================
Rzucam więc hasło:
PIERWSZY WEEKEND PAŹDZIERNIKA
kto za?
dla mnie za odległy termin, jak będzie bliżej się pomyśli
Czy mógłby ktoś podać dokładne terminy trzech imprez latawcowych które odbędą się w tym roku?
Pozdrawiam
(24)25-27 Maja Łeba, będę Ja, Icelander, Jack, Przemek i oczywiście Latarnik
29-czerwca - 01-lipca (plus minus parę dni), międzynarodowy event latawcowy w Łebie, wybieram się
02-14 września chcę posiedzieć u Latarnika i polatać, czy to impreza latawcowa? :)
Właśnie o te terminy mi chodziło, dziękuję bardzo.
Koledzy i koleżanki z forum,
Może znacie kogoś, kto chciałby rozpocząć przygodę z fotografią latawcową. Ponieważ od dłuższego czasu nie używam swojego zestawu, chętnie „oddam” go w dobre ręce.
W skład zestawu wchodzą:
Zestaw nie zawiera elektroniki do sterowania.
- FOTOKITE 160
- Łożyskowany zwijak + 120 m linki (80 kg)
- Foto RIG + 2 serwomechanizmy
- Aparat OLYMPYS FE120 + 1GB
Pozostałych informacji chętnie udzielę na email: lplonka@poczta.fm
Załącznik 65302Załącznik 65303Załącznik 65304Załącznik 65301
Witam wszystkich na forum!Piszę po raz pierwszy, jestem początkującym KAPerem (a właściwie to chyba KAFerem, bo jak do tej pory to kręcę tylko filmy z powietrza).Puszczam fotokite 180 już chyba ze trzy miesiące i w sprawy "początkujące" wprowadza mnie Jack. Zna już on kilka moich co bardziej żenujących przygód, których nie będę opisywał na forum publicznym :-)Moim celem jest samodzielne wykonywanie numerycznego modelu pokrycia terenu (NMPT) oraz ortofotomap (pracuję dużo z mapami na granicy branż CAD/GIS). Na razie sobie ćwiczę ze starą kamerą SD Panasonic miniDV, co ułatwia mi na początek - brak problemów z wyzwalaczem.Wybieram się na początku lipca do Łeby, czy ktoś może wie cokolwiek na temat programu imprezy?A oto jak do tej pory moje dwie najlepsze próby w serwisie photosynth (wreszcie w miarę stabilnie udało mi się podwiesić tą kamerkę):http://photosynth.net/view.aspx?cid=...7-9e89eed88e50http://photosynth.net/view.aspx?cid=...a-eea59edea40aZ nich udało mi się metodą SFM (program PMVS) dwa całkiem rozsądnej jakości modele pokrycia terenu:i drugi:Piotr Sadowski
Witaj w Klubie. Mam podobne zainteresowania. W chwili obecnej ćwiczę z oktokopterem
ale jeszcze mam duże trudności w sterowaniu nim. Za mało ćwiczę. A każdy błąd sporo kosztuje.
Zakupiłem więc symulator i na nim ćwiczy, tylko zbyt mało. Ażeby obniżyć koszty i uniezależnić
się od wiatru pod wpływem wspaniałych osiągnięć Jack i pozostałych kolegów z kluby postanowiłem
zająć się latawcami. Jestem w tej chwili na etapie kompletowania sprzętu.
Pozdrawiam.
Witaj shadowed, programu jeszcze nie znamy ale jestem pewien że zabawa będzie, jak zawsze zresztą. Przyjeżdżaj i oddawaj się z nami czynnościom towarzyskim i KAP/Ferstwem :)
A z wyzwalaczem problemu nie ma, albo interwał w aparacie, albo małe serwo z "paluszkiem" albo sterownik i kabelek.
Witam,
Czytam i czytam, ale przez 60 stron ciężko przebrnąć.
Dziś zanabyłem Fotokite 180 mam nadzieję że niedługo uda mi się coś tu pokazać.
Jednak troszkę roboty przede mną.
.....
Jack, jestem pod ogromnym wrażeniem. Gratuluję.
Pod wpływem tej panoramy mam jeszcze większą chęć przyspieszenia
mojego wejścia w foto-panoramy z latawców.
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 14:25 ---------- Poprzedni post był o 13:40 ----------
Witam romek1967. Czy mógłbyś podać jakieś linki do tematu o którym piszesz?
Czy ktoś fizycznie ten kabel wykonał i sprawdził poprawne działanie - czy tylko pisze,
że są takie możliwości. Próbowałem znaleźć to w necie ale bez powodzenia.
Pozdrawiam.
Ja też o tym myślałem, jeszcze zanim kupiłem latawiec. Koszty to był główny powód, ale sama frajda puszczania latawca sprawiła, że zapomniałem o tym :).
---------- Post dodany o 08:19 ---------- Poprzedni post był o 08:14 ----------
W chwili obecnej kombinuję z silniczkiem wyciągniętym z samochodu RC i lego technic :lol:. Chciałbym przystosować mój stary wierny Fuji S5500 do latania. Jak będą rezultaty to pokażę.
---------- Post dodany o 08:38 ---------- Poprzedni post był o 08:19 ----------
Na razie wyłącznie jako hobby i do nauki SFM, ortorektyfikacji (w QGIS), georeferencji NMPT (bo na razie to tylko powierzchnia 3D bez prawidłowej pozycji/odwzorowania na elipsoidzie w układzie współrzędnych). Później... zobaczymy :). Jak się rozwinę to czemu nie?
Co do jakości zdjęć to jeszcze mi dużo brakuje, oceniając po Waszych pracach...
Poniżej patent na wyzwalanie serwem, wieszak z KAPshopu ale idea jest uniwersalna.
IMHO S5500 trochę ciężki jest do KAP.
Oj te latawce, człowiek się w Łebie napatrzył i nie może się opędzić od myśli, żeby samemu polatać.
Na razie wgrałem CHDK do canona A630 i uruchomiłem interwałometr. Myślę o zakupie Delty BIG a do niej na prostym wieszaku z jednym tylko obrotowym serwem chciałbym podpiąć canonka. Ma to sens? Aparat obracałby się wokół własnej osi w ciągu np. 30 s, stałe pochylenie i robił podczas obrotu 10-12 zdjęć.
Witam,
Sam zastanawiałem się nad przekazaniem LiveView na ziemie. Znalazłem gotowe transmitery/odbiorniki firmy AIRWAVE - zasięg do 500 stóp . Po dodaniu kilku kondensatorów zestaw gotowy. Jako monitora można użyć odbiornik GPS z wejściem A/V np. Blow - są stosunkowo tanie.
Jeżeli ktoś bedzie zainteresowany tramsmiterami/odbiornikami poniżej link do strony gdzie mozna je kupić:
http://www.active-robots.com/catalog...esult/?q=AWM66
Pozdrawiam,
Łukasz
Mam pytanie do posiadaczy Autoriga o zakres możliwości
ustawienie kąta obrotu w pionie i poziomie w Autoriu.
!. czy regulacja jest kątowa, czy czasowa?
2. jaka jest najmniejsza jednostka regulacji i jaki to jest kąt?
3. czy jest możliwy obrót o 360 stopni.
Pozdrawiam.
kątowa w moim, predefinowana w AuRiCo
w moim na serwie które posiadam ok. 7 stopni, w osi poziomejCytat:
2. jaka jest najmniejsza jednostka regulacji i jaki to jest kąt?
W osi pionowej teoretycznie tak, po przeprogramowaniu sterownika, tylko po co?Cytat:
3. czy jest możliwy obrót o 360 stopni.
Ponieważ bawię się w gigapanoramy muszę mieć możliwość sterowania
głowicą w pionie i poziomie.W głowicy którą posiadam ustawiam kąt widzenia obiektywu
w poziomie i pionie oraz lewy górny i prawy dolny róg panoramy.Na podstawie tych danych
głowica sama ustala ile klatek ma wykonać w poziomie i ile w pionie. Po akcepcie wszystko
dzieje się automatycznie.Stąd moje pytanie.
Pozdrawiam.