Nie zamierzałem krytykować również uważam, że nie jest złe. Ale jeśli ktoś pyta czy widzę to z całą pewnością mogę stwierdzić że jeszcze widzę.
Wersja do druku
Na razie koledzy z dobrymi układami w OP nie udostępnią czegokolwiek, gdyż możliwe jest fotografowanie aparatem z FW 0.9, o którym producent bardzo jednoznacznie się wyraża: " Nie wolno udostępniać do testów i publikować zdjęć". Chyba trzeba jednak trochę poczekać z empirią. Teraz jeszcze mamy teorię :grin:
Pozdrawiam
Jack
Dla tych co nie widzą ;)
http://slashdot.org/articles/08/11/28/0033204.shtml
No tak, ale jak na monitorze nie widać, to na odbitce na prawdę tego nie będzie widać.
Mam chyba poważne problemy ze zrozumieniem tekstu czytanego, gdyż nie mogę pojąć, o czym piszecie. Do szkół chadzałem jeszcze w czasach głębokiej komuny. Jednakże te obrazki mi nie leżą. Takie "cyfrowe" bohomazy. Jak popatrzę na foteczki z "dziadka", to aż się oczka do nich śmieją.
Dzięki uprzejmości Jacka, miałem dziś w ręku E-30. bardzo fajna puszka od strony "trzymalności", jedyne co wzbudza na razie zastrzeżenia- to działanie poziomicy. Mam też kłopot z operowaniem dwoma rolkami - tak jakby miały zbyt duży "rozstaw". Może kwestia przyzwyczajnia.
Wyraźnie mniejsza od E-3- kolega "youlekart" był przekonany, że trzymam E520.
A jak wizjer?
Między wizjerem w E30 a w E410 jest różnica gigantyczna.
Jest niewiele mniejszy niż ten w E3.
Dla mnie już OK.
Czy te rozmiary wpływają negatywnie na wygodę użytkowania?
To trochę niefajnie, liczyłem że wygodą nie będzie odstawać od dużych Olków...
Może jednak wziąć do reki i pomacać
Spokojnie. Opinie należy wyrobić sobie samemu. Do aparatu trzeba się przyzwyczaić, pofotografować dłużej niż kilka minut. Aparat ma dwie rolki i jego ergonomia zapowiada się znacznie lepiej niż E-5XX. Być może nie będzie tak dobrze jak w E-3 ale tu wielkość i waga puszki nie zawsze jest zaletą, chociaż osobiście lubię fotografować dużymi aparatami, a nosić małe. Zawsze to są jakieś kompromisy, na coś trzeba się zdecydować - wszyscy by chcieli aparat wagi i gabarytów E-4XX a ergonomii E-X tylko, że nie da się takiego zrobić...
Nie na 99,9 tylko na 110%.
Dla mnie E3 jest za duży i za ciężki.
E30 jest w sam raz. To będzie moja puszka. Pytanie tylko kiedy. Pewnie w dniu gdy cena spadnie poniżej 3kPLN.
Kurcze myślisz że sama puszka będzie kosztować 3 tysiaki??
E-3 jak się skończy promocja z lampą powinna kosztować ze 2400. Jeżeli jet to klasa Pro to E-30 powinna być od niego tańsza.
Też bym chętnie przetestował E-30.
pozdr.
Znając zachowania marketingowe to pewnie nie jest liczona po cenie detalicznej.
Może liczę na to, że tak jest :-)
Niestety obawiam się że na starcie samo body to będzie 4k...
Zapewne E-30 będzie tańsze na starcie niż E-3 w promocji po odliczeniu mniej więcej 1/2 lampy ok. 700 zł. promocja która trwa czyści magazyny, bo po wyjściu E-30 większość potencjalnych nabywców nie będzie potrzebować metalowego body z uszczelnieniami a najzwyklejszych w świecie wodotrysków :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
za qbic-iem mi wychodzi 3000
...i w okolicach D90. Według mnie na początku będzie kosztował w granicach 3900 PLN, po jednym, dwóch miesiącach cena spadnie do 3500 PLN.
W każdym kraju będzie inna cena, bo to zależy od polityki firmy w danym kraju. To nie jest tak, że jak w USA coś kosztuje X $, to w UK, Polsce, Rosji będzie kosztować odpowiednio z kursem walut Y i Z funtów, złotych czy rubli. Popatrz jakie są ceny różnych rzeczy w różnych częściach świata, a przekonasz się, że kurs walut niewiele ma w nich do czynienia.
Zgadzam się z epicure - w obecnych czasach kalkulowanie polskich cen na podstawie cen z USA nie ma sensu... Zobaczcie ile kosztuje obecnie E-3 w USA. Ile musiałby kosztować w Polsce wg takiej zasady, o której pisał Koriolan:
E-3 musiałby być u nas znacznie droższy niż w USA a jest nie dość, że znacznie tańszy to jeszcze u nas jest promocja z lampą...Cytat:
Taa. cena sugerowana w U$A określona została na $1300. Po dzisiejszym kursie ok. 3 PLN to daje 3900. A gdzie cło i VAT ?
Przecież Olympus nie sprowadza własnego sprzętu do Polski kupując go w sprzedaży detalicznej w USA - to jakiś absurd...
Dla mnie z kolei najważniejsza jest kwestia dopasowania ceny (nie tylko tej) puszki do jej możliwości. Jeśli to ma być jakość 50D - niech kosztuje tyle co ten Canon, jeśli to będzie coś pokroju D90 - niech kosztuje tyle co Nikon... Oczywiście jako że to będzie grudniowa nowość niech na wstępie kosztuje ciut więcej od analogicznych konstrukcji. Właśnie właściwe wstrzelenie się w swoje miejsce na rynku jest tym co może do tej puchy przyciągnąć nowych klientów bo starzy i tak nie mają innego wyjścia :-P.
Koriolan: Jakie masz konkretnie zastrzeżenia wobec poziomicy w E-30?
Konkretnie mam takie, ze IMO na razie nie pokazuje poziomu.
Z pewnością wyleczą tę dziecięcą chorobę.. :)--pozdrawiam
Panowie,
E30 ma obowiazek kosztowac mniej anizeli D90 czy tez 50D, wynika to m.in. z zalozen systemu 4/3 - i o ile firma Olympus chce zachowac system zgodnie z logika nadana przez tworce Four Thirds - Katsuhiro Takade, o tyle powinna pamietac o idei samego systemu; a jak bedzie - dowiemy sie juz wkrotce - i oby owe "wodotryski" nie podbily nieracjonalnie ceny. Dla niezorientowanych przypominam, ze w systemie 4/3 zastosowano mniejsze matryce w celu osiagniecia korpusow o mniejszych rozmiarach i w nizszej cenie niz u konkurencji, a tzw. telecentrycznosc to juz wynikowa owych zalozen.
pozdrawiam
Aparacik cuuuuuudny! :)
Świetnie leży w ręce, guzikologia też przyjazna, wszystko wiadomo, gdzie co jest... AF śmiga pięknie [ale niestety w Galerii Bałtyckiej mew ani psów nie było, co by potestować ;)], detekcja kontrastu pięknie działa [wolno, ale się nie myli!]. Wizjer imho większy od E-XXX + ME-1, co do E-3 to nie wiem, nie pamiętam... Ale super, duży, wyraźny. Parametry wyświetlane na dole wizjera.
Cóż, ja wad nie widzę ;) No dobra, pewnie cena [ale to prędzej czy później się przeskoczy ;p], no i hmm chyba tyle...
Co do iso, to dla mnie miodzio... Na ustawieniach standardowych - jak się pewnie doda jakąś redukcję szumów to i wyżej będzie można robić. Tak z ciekawości, podbiłam sobie JPGa z 1250 na 3200 i MI się to podoba... :) Procz czarnego, ale co tu duzo chciec - trza dobrze naswietlic.
Nie wiem, jak Wy, ale ja już odliczam do wiosny ;p [znaczy się, okazji do kupna ;p].
Cenę poznamy już jutro, ergonomia i wizjer bardzo ok, LV ok. Puszka wydaje się mniejsza od E3 ponieważ jest odchudzona patrząc z góry. W sprzedaży pojawi się od połowy stycznia.