No tak, ale jak ktoś nie miał D700, to nie będzie "starocia" kupował nie? ;-)
D800 ma mikroregulację???
T.
Wersja do druku
No to ja wyznaję jednak inną zasadę (przy sprzęcie foto). Nie kupuję puszek, które są "discontinued" :)
Nawet jakbym trafił nówkę gdzieś i tak dalej drogie, a używanej się nie odważę. Jak mam aktualnie nowością pachnący model na rynku to wolę dołożyć i mieć coś aktualnego.
T.
Troche racji w tym jest , ja wiedzialem od kogo biore puche i dlatego kupilem z drogiej reki,nie zaluje, ale patrzac na d600 jako nowy , wolal bym chyba dolozyc pare stowek i d 800 kupic, k/s to samo , a rozdzielczosc w studiu sie przyda, chyba ze do reporterki , to zaden z nich sie nie nada cos mi sie wydaje , poza tym wielkosci tych plikow zabijaja ,pzdr.
Tak, narazie można dołożyć parę stów i zamiast D600 brać D800. Za miesiąc, góra dwa różnica będzie na poziomie 3-4 tyś. Tzn, D800 dalej będzie po 12000 a D600 pójdzie w dół do 8000. Cena w Euro to okolice 2100-2000 Euro. Oczywiście wróżę z fusów, ale tak jest najlogiczniej po skasowaniu produkcji D700, który normalnie stał po 7500-8000.
D800 ma mikroregulację jak D700. Chociaż D700 jak przystało na stary, dobry korpus z moimi stałkami (wszystkie w wersji D na śrubokręt) mikro regulacji nie potrzebuje.
Nie wiem czy to wada, czy zaleta, ale front D600 i okolice bagnetu to tworzywo PC (poliwęglan), D700 i 800 jest całkowicie odlewem magnezowym. Matryca D600 nie ma mikrosoczewek jak D700, D800. Sądzę, że D600 rozczarowuje bo wszyscy spodziewali się ceny na poziomie 1500$/1500 Euro a nie tej z D700.
Sądzę, że D600 rozczarowuje bo wszyscy spodziewali się ceny na poziomie 1500$/1500 Euro a nie tej z D700.
no i wlasnie o to mi kaman ,pzdr.
Z tego co znalazlem d600 tez ma mikroregulacje, to jakas zmylka byla.
Na razie to o cenach D600 w PL trudno mowić. Zobaczymy za 2 miesiące :)
Co do obudowy czy magnezowa, czy plastikowa to akurat mnie mało rusza. Aparatem nie rzucam, nie używam też do wbijania gwoździ :)
Mikroregulacja byłaby przydatna. Choć mając E-30 nigdy z tej możliwości nie korzystałem. Może jakbym miał >5 szkieł no to wtedy fakt. Do D600 i tak planuje max 2-3 szkła i tyle mi trzeba. Na początek jakieś 85 f/1.8 i później chętnie 135 DC f/2 i tyle, no może całkiem, całkiem dalej jak mnie najdzie (i będzie kasa) to jakiś zoom pokroju 24-70 f/2.8, żeby i spacerowo ;-) coś mieć.
Co do mikrosoczewek to nie mam ciśnienia. Stosując dobry obiektyw po przeskalowaniu w dół do 12MPix i tak śmiem twierdzić, że ostrość obrazu będzie wyższa niż D700 :P
T.
---------- Post dodany o 13:27 ---------- Poprzedni post był o 13:27 ----------
No to byłoby nawet sensowane... korpus wszak nie jest jakimś kastratem dla ubogich mimo wszystko.
T.
Ciągle drożej niż kupiłem D700, a kupowałem w lipcu tego roku. Zejdzie do 8000 i koniec.
Ciekawe czy komuś się omsknął palec na opcji kup teraz w FJ, po 11000PLN?