Ja tam widzę mechaniczne pokrętło do ustawiania przesłony, więc nie będzie problemu.
Wersja do druku
Ja tam widzę mechaniczne pokrętło do ustawiania przesłony, więc nie będzie problemu.
E tam, lipa, jaki problem bolec zablokować? Chyba że ma to jakieś negatywne efekty na działanie obiektywu?
Dziś adapter 4/3->N do mnie dotarł.
No i kupiłem dziada (Samyanga).
Niestety jak podpiąłem pod body to już ciemno było i nic nie pstrykałem.
Co do pierwszego wrażenia powiem tak:
Wszystko ok, tylko boje się, że przednią soczewkę porysuję bo tak wystaje okropnie ... :roll:
No i pierścień ostrości jakoś tak luźnawo chodzi :???:
Ale za to adapter ... adapter jest "miszcz świata", Masakra. Jest wykonany tak porządnie i z takich dobrych materiałów, że mi szczęka opadła ... Moje oba (tak, mam 2, sam nie wiem po co, ale mam ...) 4/3->m42 nawet się do tego nie umywają ...
Gratuluję zakupu. Największą zaletą tego szkliełka jest sama radość z jego posiadania i focenia. Naprawdę daje dużo przyjemności dzięki swej specyfice. Przez parę lat jak miałem fuji s7000 to używałem go często z konwerterem raynoxa dcr-5000 i miałem efekt rybiego oka, do dzisiaj jak oglądam fotki to pojawia mi się uśmiech na twarzy - dlatego jak pojawił się koreaniec w dostępnej cenie to brałem go w ciemno, właśnie dla przyjemności bez roztrząsania aspektów technicznych.
Gdyby tak jeszcze ostrzył z mniejszej odległości to można by uzyskać fajną perspektywę dla np. zwierzaków :)
Ciekawie było by go porównać do 7-14 na 8mm.
To fajnie, że trafiłeś na tak dobrze wykonany adapter, po urlopie też go kupię bo tej mój ze swoim luzem to wrrrr...
Adapter polecam, jestem zadowolony w 100% !
Co do obiektywu - faktycznie ostrość od 0,3m to słaby wynik i duży minus szkła. Dla porównania ZD 8mm ostrzy od 0,135m ...
I wydaje mi się, że na f/3,5 trochę mydli ...
No i niebo łatwiutko spalić ...
Później coś podsampluję :cool:
P.S. - gsh Jaka przysłona jest na Twoich samplach ? f/5,6; f/8 ?
Sorka, że post pod postem, ale nie mogłem edytować.
Chciałem kilka sampli pokazać.
Wszystko na przysłonie f/8 lub f/11 dodatkowo ekspozycja na -0,7 lub -1.
Pliki *.jpg prosto z aparatu (e-1), zmniejszone, nie wyostrzane. Enyoj.
1.
2.
3.
4.
Kolejny test portretówki: Samyang 85mm F1.4
Oczywiście, jak na ten portal przystało, zrobiony na Alfie ;)
Niezła ostrość, ma ładny bokeh ale mnie osobiście rażą fioletowe obwódki wokół świateł na dużych otworach przysłony :roll:
A może ktoś wie skąd skołować przelotkę 4/3 -> Nikon? Sprzedawca podany przez sn00pa jest na urlopie, prawie do końca września, natomiast aukcja podlinkowana przez gsh została już przeniesiona do archiwum i nie wiadomo kto sprzedawał ;)
Ja już gdzieś to pisałem.
Adapter który ja podlinkowałem POWALA jakością wykonania !
A z tego co słyszałem inne potrafią trzeszczeć i się gibać ... Mimo wszystko radzę poczekać ;]