Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Saboor Masz rację... Teraz jak mam nowy aparat a przedewszystkim obiektyw to znów jestem zupełnie zielona! Wiem że tylko ćwicząc nauczę się świadomie robić zdjęcia. Potrzebuję czasu i oczywiście cierpliwości... Tego 2 raczej mi nie brakuje, jestem uparta i sprawia mi to ogromną przyjemność! A wy wszyscy bardzo mnie motywujecie i wskazujecie odpowiedni kierunek... Dzięki!
Cieszy mnie to(innych na pewno też)co napisałaś, teraz faktycznie możesz rozwinąć skrzydła i Wiesz co? Zacznij od trybu: "M"
nie żebym chciał Cię pchnąć w jakiś hard core foto, ale w czasach kliszaków tak było i jakie piękne foty z tego wychodziły.
Na manual będziesz miała 100% kontroli nad przesłoną, czasem, korekcją ev, słowem: nad światłem. Sama zobaczysz ile można
zdziałać, jak aparat tylko naświetla matrycę, a nie odwala całą robotę za Ciebie i to z różnym skutkiem. Opanujesz "M", potem
będziesz z pełną świadomością ułatwiać sobie trybami "A", czy "S".
Powodzenia!
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Cieszy mnie to(innych na pewno też)co napisałaś, teraz faktycznie możesz rozwinąć skrzydła i Wiesz co? Zacznij od trybu: "M"
nie żebym chciał Cię pchnąć w jakiś hard core foto, ale w czasach kliszaków tak było i jakie piękne foty z tego wychodziły.
Na manual będziesz miała 100% kontroli nad przesłoną, czasem, korekcją ev, słowem: nad światłem. Sama zobaczysz ile można
zdziałać, jak aparat tylko naświetla matrycę, a nie odwala całą robotę za Ciebie i to z różnym skutkiem. Opanujesz "M", potem
będziesz z pełną świadomością ułatwiać sobie trybami "A", czy "S".
Powodzenia!
Ja bym raczej proponował tryb "A".
W zasadzie pełna kontrola nad ekspozycją, tylko nieco bardziej intuicyjnie i zdecydowanie wygodniejsze.
Dobierasz sobie przyslone wg. potrzeby a aparat mierzy sobie czas sam - taki tryb "M" tylko aparat sam sobie kręci kółkiem czasu, który w trybie "M" i tak dobierasz na podstawie wskazń światłomierza z aparatu.
Po co sobie utrudniać ;-)
A zawsze jest możliwość kompensacji ekspozycji na + i na -.
T.
Tak się trochę zastanawiałem jaki był główny powód zmiany aparatu. Brak wizjera, brak ruchomego wyświetlacza, czy brak stabilizacji. Zdaje się (może się mylę), że Samsung nx1000 tej stabilizacji nie miał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
W zasadzie pełna kontrola nad ekspozycją, tylko nieco bardziej intuicyjnie i zdecydowanie wygodniejsze.
Dobierasz sobie przyslone wg. potrzeby a aparat mierzy sobie czas sam - taki tryb "M" tylko aparat sam sobie kręci kółkiem czasu, który w trybie "M" i tak dobierasz na podstawie wskazń światłomierza z aparatu.
T.
Nie żeby utrudniać, a poznać: co to foto, ale co kto lubi. Robiąc w trybie "A" rzadko kto zwraca uwagę na czas naświetlania(bo to się i tak dzieje samo).
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
T.
Zgadzam się z tym. Ostatnio większość mojego focenia to wykorzystanie trybu "A" + kompensacja ekspozycji.
Łatwiej, szybciej i mniej kręcenia pokrętłami niż w trybie "M"
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Zgadzam się z tym. Ostatnio większość mojego focenia to wykorzystanie trybu "A" + kompensacja ekspozycji.
Oczywiście! Tylko jedno pytanie: od czego zaczęła się, Twoja przygoda z fotografią?
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Też się zgadzam. Większość zdjęć robię w priorytecie przysłony (tryb A). Pełen manual (tryb M) jest trudniejszy choć niewątpliwie warto go poznać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Oczywiście! Tylko jedno pytanie: od czego zaczęła się, Twoja przygoda z fotografią?
Smiena 8M, Zenith E(pożyczony), Zenith XP(już własny), Konica Minolta Z1 i do tej pory Olympus 510
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Smiena M, Zenith E(pożyczony), Zenith XP(już własny), Konica Minolta Z1 i do tej pory Olympus 510
Aa no właśnie! A Beata dopiero zaczyna, to tak jakby dostała Smienę. Pozna to, czego Ty uczyłeś się robiąc pierwsze foty i opanuje sztukę
światło-cienia tak jak Ty to robiłeś Smieną a przydało się później.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Aa no właśnie! A Beata dopiero zaczyna, to tak jakby dostała Smienę. Pozna to, czego Ty uczyłeś się robiąc pierwsze foty i opanuje sztukę
światło-cienia tak jak Ty to robiłeś Smieną a przydało się później.
Podpisuję się obiema rękoma. Trzeba najpierw dogłębnie poznać swój sprzęt, żeby potem umieć dobrać ustawienia, które są dla nas najwygodniejsze i dają najlepszy efekt. Ja po zakupie bezlusterkowca korzystałam ze starych szkieł, więc miałam przymusowego manuala :)[COLOR="Silver"]
---------- Post dodany o 12:39 ---------- Poprzedni post był o 12:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Najpierw muszę wywołać a jestem poza domem...
Właśnie w tym rzecz, żebyś wrzuciła surowe pliki, rawa prosto z karty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Teraz jak mam nowy aparat a przedewszystkim obiektyw to znów jestem zupełnie zielona!
Jak już się nauczysz robić zdjęcia, to narzędzie nie będzie miało większego znaczenia.