Głównie Viewerem 3 i było ciężko.
Przez moment miałem też Lightroom 5, super program - najbardziej intuicyjny, szybki i rezultaty też były wg mnie najlepsze. Świetnie ciągnie z cieni.
Wersja do druku
Głównie Viewerem 3 i było ciężko.
Przez moment miałem też Lightroom 5, super program - najbardziej intuicyjny, szybki i rezultaty też były wg mnie najlepsze. Świetnie ciągnie z cieni.
Trochę zaszalałeś - "korekty szkieł i aberacji zapisane w RAW". Choć to teoretycznie możliwe i nie wyklucza jego istnienia, to nie słyszałem o takim pomyśle.
Załatwia się to inaczej.
Każdy producent tworzy takie profile i masz je też w OV3. Te same również dostaje od nich Adobe. Najlepsze robi DxO. Na podstawie swoich badań laboratoryjnych tworzy własne, dużo lepsze profile. Możesz wykonać je sobie również ty sam. Tutaj kiedyś pisałem: https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1137000
Z OV3 lekko nie jest ale ma swoje duże zalety. Ja, ponieważ nie zapisuję jpg'ów, a dla jakichś powodów chciałbym je mieć, wywołuję je wsadowo na domyślnym ustawieniu Brak". Czasami też edytuję.
A jeśli powątpiewasz w możliwości Zonera to zapraszam do naszego wątku i czynnego wzięcia w nim udziału https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1139753. Wszystkie RAW'y apz'eta wywołałem którymś Zonerem.
Tak czy inaczej, służę Ci pomocą gdybyś potrzebował.
Nie powątpiewam w Zonera, załapałem się na darmowego Pro 16 i poza brakiem warstw (a może źle szukam?) wszystko jest fajne.
Udało Ci się może znaleźć plik .dcp (digital camera profile) dla Olympusów? Szukałem i nic... Mam omd 10 i 12-40. Procesor omd 10 potrafi korygować wady obiektywów i chciałbym z tych danych skorzystać.
Zdjęcia APZ sukcesywnie ściągałem i obrabiałem w Zonerze. Bardzo dobry materiał do nauki poprzez porównanie do kolegów z forum.
Dzięki za propozycję pomocy:)
---------- Post dodany o 13:47 ---------- Poprzedni post był o 13:39 ----------
tu podobny temat:
http://www.dpreview.com/forums/threa...-post-52148090
Źle szukasz. Zaznaczyłem odpowiednie zakładki i pasek narzędzi. Tutaj czarne tło zostało skopiowane i nałożone na białe.
Pytanie brzmi po co? Robiąc jpg'a robi to silnik aparatu. W przypadku orf'a jest inaczej. Przeczytaj, proszę uważnie mój poniższy wpis #522. Następnie otwórz pierwszy zamieszczony tam link. Przeczytaj go. Następnie obejrzyj, starannie szukając różnic kolejne załączniki. I tam jest wszystko.
Jeśli teraz dalej będziesz miał pytania, to pisz.
Dziś coś dla miłośników panoram - Photo Stitcher. Do wtorku za darmo pod adresem http://sharewareonsale.com/s/teorex-photostitcher-sale
Rano naszła mnie refleksja, że nie zapytałem czym robiłeś zdjęcia tablic. W tak razie na moje skromne potrzeby Zoner jest w 100% wystarczający:)
Mógłbyś jeszcze spojrzeć czy parametry w RAW settings mam ustawione optymalnie?
Załącznik 138339
M-10 + M.Zuiko 12-40 f2.8 też robiłem. Stąd wiem, że korekcja programowa tego obiektywu jest mocna.
Moje preferowane ustawienia są poniżej, ale w zależności od okoliczności otwieram też RAW'y poprzez Adobe DNG Converter.
Poza zaznaczeniami na czerwono, ale to kwestia opcjonalna, masz dla tej pary dobrze ustawiony.
Załącznik 138340
Zmieniłem, poćwiczę też na Twoich ustawieniach.
Manufacturer's processing method - czy to oznacza, że Zoner korzysta wtedy z Olympus RAW Codec i kolory będą jak w Olympus Viewer?
http://www.olympus.co.jp/en/support/...oftware/codec/
Wcześniej muszę Zuiko 12-60 przestrzelić. Dojdziemy powoli i do tego.
---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post był o 16:00 ----------
Tak będzie. Prawie na 100%. Dlatego też miedzy innymi, nie widzę sensu fotografowania z jpg'ami.
Co do profili .dcp do Olympusów u mnie znajdują się na kompie (win7) w lokalizacji (uprzednio w Opcje folderów\Widok zaznaczyć: Pokaż ukryte pliki, foldery):
C: \ Users (Użytkownicy) \ nazwa_użytkownika \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles , a także w:
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra
Jeśli miałeś zainstalowany Lightroom bardzo możliwe, że to zostało. Są tam takie standardowe profile .dcp:
-Olympus E-M10 Camera Muted.dcp
-Olympus E-M10 Camera Natural.dcp
-Olympus E-M10 Camera Portrait.dcp
-Olympus E-M10 Camera Vivid.dcp
Najlepiej skopiować folder o nazwie Olympus E-M10 w którym znajdują się te profile i wkleić go sobie w innej łatwo dostępnej lokalizacji. Później wskazać w Zonerze te pliki .dcp. Po ich dodaniu będziesz miał je na
liście do wyboru: Załącznik 138366
Co do warstw to tak chyba nie do końca jest jak w PS, PS Elements, Gimp, albo też nie znalazłem odpowiednich opcji. Na przykład brakuje opcji powiel warstwę, utwórz nową warstwę, maskę warstwy, aby odkryć z zdjęcia tylko fragmenty. (Odnoszę się do ZPS 15 PRO ale nie sadze aby w 16 były tu jakieś istotne różnice) Z drugiej strony dla amatora program bardzo fajny i pewnie spełni oczekiwania. Można też rozszerzyć jego możliwości dodając sporo dostępnych darmowych filtrów .8BF
A jesli kto nie zdazyl to jest tu do wziecia
http://www.google.de/imgres?imgurl=h...Q9QEwAQ&dur=38
Z moich obserwacji wynika, ze w ZPS korekcja obiektywów zachodzi dokładnie w taki sam sposób jak w programie Lightroom. Jest tylko warunek aby w Preferencjach Zonera zaznaczyć: Format RAW/Użyj Adobe Dng Convertera do załadowania plików RAW, Musi być też powyżej wskazana ścieżka do: Adobe DNG Converter.exe. Najlepiej oczywiście mieć zainstalowany najbardziej aktualny Adobe Dng Converter (8.7 teraz)
W Zonerze jest może nawet o tyle lepiej, że tym zaznaczeniem wybieramy czy chcemy mieć korekcję obiektywu. W Lightroom jest zawsze (z tego co wiem) z automatu.
Co do aberracji chromatycznych nie zauważyłem aby w ZPS zachodziła automatycznie ale są odpowiednie suwaki do jej korekcji.
Mam jeszcze triala lightroom, ale w obu podanych przez Ciebie lokalizacjach niestety nie widzę tych folderów. "Olympus E-M10" na "C" też nie znalazł.
Jeżeli owe .dcr nie zawierają korekt obiektywów to być może nie ma czym zawracać sobie głowy;)
---------- Post dodany o 22:47 ---------- Poprzedni post był o 22:45 ----------
Tylko, że w lightroom na aberracje chromatyczne na 100% są poprawiane. Więc jeżeli korekcje w Zonerze zachodzą identycznie to CA też powinny być poprawione.
Jeżeli masz Lightroom tak ustawionego (bo można), że po jego uruchomieniu masz tu zaznaczone: Załącznik 138371 wtedy program będzie od razu usuwał aberracje (na swoich domyślnych ustawieniach - suwaki) podczas eksportu RAW-a. Osobiście nie mam tego domyślnie zaznaczonego gdyż nie zawsze zachodzi potrzeba usuwania aberracji. Po za tym wolę spróbować użyc tego próbnika, który tu się znajduje klikając na kolorze aberracji, często daje to lepszy efekt.
Po raz kolejny jest udostępniony do darmowego pobrania Sketch Drawer 2.0 - program do przerabiania zdjęć na coś w rodzaju szkiców.
http://www.giveawayoftheday.com/sketch-drawer-2-0/ - promocja aktualna do jutra do 9 rano.
Na szczególną, potrójną i osobliwą, prywatną prośbę andtora2, w pełnej niezgodzie na to co powyżej, przygotowałem to co poniżej.
Mniemam,że przyda się również wszystkim zainteresowanym obróbką w Zonerze. W Zonerze którego, jakość i prostata zarządzania zdjęciami jest rewelacyjna, przeglądanie zdjęć bardzo fajne, a wywołanie RAW-ów i ich dalsza edycja jest intuicyjna i elastyczna, z mnóstwem możliwości, łącznie z zapisywaniem ich profili i presetów oraz obróbki wsadowej. Jak "na program dla amatora" swoją ergonomią, elastycznością i elegancją bije na głowę, no właśnie... nazwijmy to: programy nie dla amatorów? Jakie tu jest kryterium, piszący nie określił. To prawda, że to nie jest PS, ale Lightroom też nim nie jest, a przywoływanie tutaj PS Elements jest kpiną z rozsądku.
Sekwencja czynności- część opisowa:
1. Wywołujemy na ile umiemy RAW-a,
2. Przechodzimy do Edytora - przycisk w prawym dolnym rogu,
3. Kopiujemy i wklejamy "jedno na drugie" - Ctrl+A, Ctrl+C i Ctrl+V; nie dajemy się zwieść moim wygłupom pokazującym istnienie warstw i prostą kombinacją Ctrl+Z wracamy tam gdzie trzeba,
4. Zatwierdzamy - Warstwa>Zastosuj Warstwę,
5. Dowolnymi, przeznaczonymi do tego narzędziami tworzymy maskę, wydziwiając ile chcemy,
6. Nie zrażając się, idziemy dzielnie dalej: Warstwa>Dodaj Filtr...; wybieramy co tam chcemy i w zależności od wiedzy, inteligencji oraz talentu, stosujemy w dowolnych układach i kombinacjach,
7. Przyciskiem " Odwróć kolory" na belce warstw, podglądamy zmiany.
Sekwencja czynności - część obrazkowa:
Załącznik 138441Załącznik 138442Załącznik 138443Załącznik 138444Załącznik 138445Załącznik 138446Załącznik 138447
Jaśniej nie potrafię. Młodzieńcza świeżość umysłu jak mgła poranna się rozwiała.
Prośba była jedna i dotyczyła abyś wstawił zrzut ekranu co jest w zakładce Warstwy w ZPS, pozostałe 2 priv to raczej krótka wymiana zdań. Bardzo dziękuje za włożony trud i wyjaśnienia.
Przechodząc do meritum. Różnica pomiędzy zakładkami Warstwa w PSE i ZPS w (PS Elements jeszcze nie rozwinąłem wszystkich opcji)
Warstwy w Elements: Załącznik 138448
Warstwy w Zoner:Załącznik 138449
Patrząc na obrazki powyżej powiedziałbym coś odwrotnego. W ZPS to jakaś namiastka warstw w porównaniu do Elements.
Znowóż Elements ma skromne mozliwości w porównaniu z pełnym Photoshopem jeśli chodzi o warstwy.
Po p. 4 "Zatwierdzamy - Warstwa>Zastosuj Warstwę" i po zastosowaniu, efektów, dopasowań, obróbki (na tej górnej warstwie) w Zonerze
nie można wybrać stopnia procentowego krycia warstw, nie można wybrać trybu mieszania warstw (te pola są nieaktywne) jak dla mnie to jest dyskwalifikując jako użycie warstw.
Wolałbym jednak prostotę:wink::grin: czego zresztą nie neguję. Jednak warstwy to nie to. Mam spore wątpliwści czy pracowałeś na warstwach w PS.
O samym programie juz napisałem, że dla amatora program bardzo fajny i pewnie spełni oczekiwania. Można też rozszerzyć jego możliwości dodając sporo dostępnych darmowych filtrów .8BF
Edit.
p.3 "Kopiujemy i wklejamy "jedno na drugie" - Ctrl+A, Ctrl+C i Ctrl+V"
w Elements (w PS też) do tego służy jeden skrót Ctrl+j (Warstwa przez kopiowanie)
W "PC FORMAT" 2/2015 umieszczono kurs GIMP-a (27 odcinków) w postaci pliku PDF.
Mze mas inne ustawienia.U mnie jest np tu a nie na gorze jak u jckZałącznik 138458
Powtórzę jeszcze raz. Sadzę potrafisz czytać z zrozumieniem.
Po wykonaniu p.4 i wykonaniu Warstwa>Zastosuj Warstwę
Mam wtedy dwie warstwy ?
Mogę na jednej dokonać zmian obróbkowych, zatwierdziłem OK, Stwierdziłem, że były za mocne i chciałbym kryciem warstw je zmienić, mogę ?
Co będzie jak na załączonym przez Ciebie obrazku klikniesz OK w (Edycja temperatury barw) , dalej będziesz mógł sobie ustawić krycie warstw ? (podpowiem nie)
Można w Zonerze zrobić 3, 5 czy więcej warstw, każda odpowiednio nazwana i do każdej mogę w każdej chwili się wrócić (klikając na warstwę jak na obrazku poniżej) aby zmienić jej ustawienia ? (wartości suwaków, stopień krycia czy tryb mieszania warstw)
Tak jak w Elements: Załącznik 138461
Mozna w Zonerze zapisac taki obrazek j.w. z trzema (czy więcej) warstwami aby obróbke kontynuowac za dzien dwa czy tam później?
To można powiedzieć, ze są warstwy, ale wiem, Twoim zdaniem to kpina w porównaniu do Zonera.
Owszem, można i bez warstw się obejść. Co z tego, tez niewiele, poza tym, że tak działają warstwy.
Dziś nie mam na to ochoty:) Ty chyba za to lubisz negować moje wypowiedzi:wink:
PS
Elements moim zdaniem jest lepszy i to sporo od Zonera.
Ostatni raz. Dwie warstwy na raz, to też warstwy. Kiedyś wystarczały mi nawet palce pod powiększalnikiem.
Bo ma parę warstw do edycji? To ty grafikiem jesteś? Może retuszerem? A może nałogowo używasz tabletu? A może jest tak, że te całe Twoje zabawy w warstwy w "Elements" tak Ci się przydają jak kafar do wbijania gwoździ w ścianę? Kiedyś już w tym kontekście użyłem tej metafory, ale... pasuje tutaj jak ulał.
Tabletu nie posiadam:cry: Grafikiem ani retuszerem nie jestem:cry: Warstw używam sporadycznie, a jeszcze sporadycznej więcej niż dwie. Co to ma do rzeczy o dyskusji o warstwach w Zonerze, nie wiem.
Jak masz inne pytania poza tematem poproszę na priv.
Może bym polubił Zonera do wołania rawów ale mnie zniechęca fakt, że kiedy wybiorę zdjęcie do wywołania, zmienia kolory :shock:
Załącznik 138465Załącznik 138466
Pewnie coś w ustawieniach nie tak ale nie mogę tego "przeskoczyć". Może ktoś wie?
Dla ułatwienia, moje ustawienia:
Załącznik 138467
Jeśli jest tak jak piszesz, to po co to wszystko? Czy kiedykolwiek gdzieś pisałem, że Zoner na warstwach to ooo hoo? Przeczytaj bez uprzedzeń co piszę, i sam popróbuj. Moja droga do niego była pokrętna, pełna niedowierzań, ale zaczęła się od zarządzania fotami. Proponuję zacząć od tego.
PS Kontynuacją na PW nie jestem zainteresowany.
---------- Post dodany o 00:34 ---------- Poprzedni post był o 00:29 ----------
1. A którą wersję WIC codeka i Adobe DNG Convertera masz wgraną?
2. Czy na oprogramowaniu producenta jest inaczej?
3. A jaki to aparat?
4. Nie widzę ścieżki dostępu do Adobe DNG Convertera. A wtedy będziesz miał proces wywołania przeprowadzony przez dcraw.
To rodzi pytanie. Czy w ogóle zainstalowałeś Adobe DNG Converter? To jest czynność opcjonalna którą musisz wykonać, by ten sposób wołania funkcjonował.
5. Rzuć okiem na #522 i #527 oraz #529.