-
Odp: Przejście z FF do m43
Kompletnie nie rozumiem tego biadolenia na temat długich czasów ekspozycji przy statycznych kadrach. Stakujesz kilka, kilkadziesiąt fotek i nie masz problemu ani z długością czasu ekspozycji, ani z szumem na zdjęciach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Great.
A były z NR ?
bez - potem zrobiłem darkframe, też mogę podrzucić, choć pewnie dopiero z rana w pracy w domu net zamula...
Pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
A ja nadal szukam aparatu, który mi pozwoli nocne zdjęcia robić wśród bezlusterkowców. :(
Trzeba dobierać sobie narzędzia do danego zadania.
Skąd to parcie na bezlusterkowca:?:
Lepiej wypadnie aparat z matrycą APSC, o FF nie wspominając.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Trzeba dobierać sobie narzędzia do danego zadania.
Skąd to parcie na bezlusterkowca:?:
Lepiej wypadnie aparat z matrycą APSC, o FF nie wspominając.
Trzeba dobierać sobie narzędzia do danego zadania... z głową i zrozumieniem, a nie klepać zabobony :wink:
Nocny krajobraz, musi być duża GO, czyli mniejsza matryca i mniejsza przysłona pozwoli na krótszy czas naświetlania lub niższe ISO, dzięki czemu zniwelujemy różnicę w szumach, które są mniejsze przy większej matrycy ... :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Trzeba dobierać sobie narzędzia do danego zadania... z głową i zrozumieniem, a nie klepać zabobony :wink:
Nic dodac nic ujac.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nic dodac nic ujac.
Zgadzam się w całej rozciągłości stwierdzenia, a po za tym, czasami wystarczy dobrze poznać sprzęt jaki się ma i nauczyć omijać problemy, które nam stwarza. W większości przypadków praktyka i wiedza zastąpi kolejne wymiany sprzętu ;)
ps. tego typu kadry spokojnie można zrobic np e-620 z odpowiednim szkłem, a komplet taki jest niewiele większy i cięższy od mikro, a wygodniejszy w obsłudze na pewno.
https://galeria.olympusclub.pl/album...l_131017_1.jpg
-
5 załącznik(ów)
Zapowiedziane rawy
Załącznik 117333Załącznik 117334Załącznik 117335Załącznik 117336Załącznik 117337 - 4 ekspozycje i ciemna klatka. Wszytko fiszem Samyanga, f8
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Zgadzam się w całej rozciągłości stwierdzenia, a po za tym, czasami wystarczy dobrze poznać sprzęt jaki się ma i nauczyć omijać problemy, które nam stwarza. W większości przypadków praktyka i wiedza zastąpi kolejne wymiany sprzętu ;)
ps. tego typu kadry spokojnie można zrobic np e-620 z odpowiednim szkłem, a komplet taki jest niewiele większy i cięższy od mikro, a wygodniejszy w obsłudze na pewno.
https://galeria.olympusclub.pl/album...l_131017_1.jpg
Zależy od jakiego mikro ;-)
Ja bym E-M10 na E-620 nie wymienił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nic dodac nic ujac.
Dokładnie Panowie, dokładnie.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
...tego typu kadry spokojnie można zrobic np e-620 z odpowiednim szkłem, a komplet taki jest niewiele większy i cięższy od mikro, a wygodniejszy w obsłudze na pewno.
Faktycznie, niewiele większy:
Załącznik 117378
Hmm, czyżby?
Załącznik 117379
Przyjrzyjmy się objętości puszek + obiektywów:
E-620: 733,2 + 352,2 = 1095,4 cm^3
E-M10: 437,3 + 124 = 561,3 cm^3
A waga całych zestawów:
E-620: 801 g
E-M10: 555 g
Co jest wygodniejsze w obsłudze? Pomyślmy... E-M10 ma dwa kółka, programowalne przyciski, histogram na żywo w wizjerze, możliwość ustawienia punktu AF praktycznie gdziekolwiek w kadrze. No nie wiem, nie wiem :D
-
maver1ck wszystkie puszki które miałeś są na matrycach panasonica e-m5 ma prawdopodobnie sony i to może być różnica.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Faktycznie, niewiele większy:
Załącznik 117378
Hmm, czyżby?
Załącznik 117379
Przyjrzyjmy się objętości puszek + obiektywów:
E-620: 733,2 + 352,2 =
1095,4 cm^3
E-M10: 437,3 + 124 =
561,3 cm^3
A waga całych zestawów:
E-620:
801 g
E-M10:
555 g
Co jest wygodniejsze w obsłudze? Pomyślmy... E-M10 ma dwa kółka, programowalne przyciski, histogram na żywo w wizjerze, możliwość ustawienia punktu AF praktycznie gdziekolwiek w kadrze. No nie wiem, nie wiem :D
Wygodniejsze jest to, co komu bardziej odpowiada i lepiej leży w ręce ;). Nie twierdzę,że dla Ciebie będzie wygodniejszy, lepszy ect. "De gustibus non ...", niemniej jednak miałem w rekach chyba wszystkie mikrusy, patrzyłem we wszystkie wizjery i niestety, ale nie dla mnie bajka. Za malutkie to, cały czas mam wrażenie, że wyleci mi z rąk, albo coś zgniotę, nacisnę dwa zamiast jednego przycisku. Może to kwestia moich łap, albo przyzwyczajeń? Wizjer moim zdaniem, jeśli chodzi o jakość i realizm tego co widać daleko odbiega od rzeczywistości, wolę bez histogramu i innych przeszkadzajek widzieć "na żywo", nawet w takim tunelu jak ma e-620 (mój ideał jasności i wielkości wizjera to np, pentax sf7, lub canon 50e, ale to analogi, więc inna bajka). Waga i jakość generowanego obrazka - tu nie ma dyskusji, przewaga mikro. Z tym, że w pewnych sytuacjach, róznica w jakości w cale nie musi być tak duża.
Reasumując, jeden lubi ogorki, a drugi woli ogrodnika córki, i nie ma co na siłę wyciągać wniosków z testów, jak ja to nazywam papierowych. Do obiektywnej oceny trzeba poświęcić trochę czasu na porównanie w praktyce, i to nie godzinę, czy dwie, tylko o wiele dłużej pracy czy zabawy z "delikwentami". A na samym końcu, jak już nie musisz patrzeć i zastanawiać sięgdzie co jest w aparacie, tylko palce w ciemno trafiają tam gdzie potrzeba, wtedy można zacząć porównywać jakieś tabelki, wycinki 100%kadru ect. No chyba, że jest to zastosowanie stricte zawodowe, pod konkretne projekty z góry ustalonymi warunkami odnośnie plików ect, to co innego, ale wtedy mówimy o puszkach pro, a w tej kategorii, jak do tej pory mikro jakoś jeszcze tak do końca się nie sprawdza ;)
Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako atak na twoją osobę ;)
-
@ayu
Juz do tego doszedlem.
Zamówiłem dzisiaj E-M5 z 12-40. Mam nadzieje ze się sprawdzi.
Taki mój własny odpowiednik programu OlyTester.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Za malutkie to, cały czas mam wrażenie, że wyleci mi z rąk, albo coś zgniotę, nacisnę dwa zamiast jednego przycisku.
Wystarczy wybrać większą puszkę i/lub podpiąć gripa. Poza tym nie bardzo rozumiem... Raz twierdzisz, że zestaw jest niewiele mniejszy, a raz, że zbyt mały.
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Wizjer moim zdaniem, jeśli chodzi o jakość i realizm tego co widać daleko odbiega od rzeczywistości...
To dokładnie jak zdjęcia z lustrzanek, które daleko odbiegają od tego, co widać w wizjerze :D
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Reasumując, jeden lubi ogorki, a drugi woli ogrodnika córki, i nie ma co na siłę wyciągać wniosków z testów, jak ja to nazywam papierowych.
Nie wiem, czy rzeczywiste porównanie wielkości czy bezpośrednie zestawienie zdjęć można nazwać testem papierowym. Chyba nie... To raczej test praktyczny, jeśli już :) I nie trzeba robić nic na siłę - wnioski nasuwają się same :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Do obiektywnej oceny trzeba poświęcić trochę czasu na porównanie w praktyce, i to nie godzinę, czy dwie, tylko o wiele dłużej pracy czy zabawy z "delikwentami".
No mi to zajęło jakieś 1,5 roku - przez tyle czasu miałem jednocześnie i lustrzanki, i bezlusterkowce. Przyznam nieskromnie, że doświadczenie z różnego rodzaju porównaniami mam niemałe :D
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako atak na twoją osobę ;)
W żadnym razie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
@ayu
Juz do tego doszedlem.
A co Ci w E-M1 nie podeszło, że sprzedałeś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez epicure
No mi to zajęło jakieś 1,5 roku - przez tyle czasu miałem jednocześnie i lustrzanki, i bezlusterkowce. Przyznam nieskromnie, że doświadczenie z różnego rodzaju porównaniami mam niemałe :D
I jaki wniosek?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
I jaki wniosek?
Od paru tygodni lustrzanka ma nowego właściciela :)
-
-
Akurat Fuji, ale równie dobrze mogłoby to być m4/3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Super.
Dzięki wielkie.
-
maver1ck- sprzedajesz M1 i kupujesz m5 o co Ci chodzi?? Bo nie o kasę.
-
Nazwij to programem MaverickTest :)
Sprawdzam po kolei puszki m43, żeby znaleźć taka, która mi podpasuje.
O kasę tez chodzi - za cenę E-M1 mam E-M5 + 12-40.
A po kilku dniach z E-M1 stwierdziłem ze ten aparat nie jest dla mnie wart takich pieniedzy, wiec idzie do ludzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chomsky
maver1ck- sprzedajesz M1 i kupujesz m5 o co Ci chodzi?? Bo nie o kasę.
Poczytaj wątek długie ekspozycje :mrgreen:
---------- Post dodany o 15:27 ---------- Poprzedni post był o 15:26 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
To tak jak ja :)
Tylko mi bardziej z B&H/FM po drodze.
Szczere gratulacje bo myślałem, że tylko mnie tak zgrzało :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
To tak jak ja :)
Tylko mi bardziej z B&H/FM po drodze.
Szczere gratulacje bo myślałem, że tylko mnie tak zgrzało :mrgreen:
Zgrzało? :)
IMVHO E-M5 daje lepszy obrazek niż E-M1, jest dwukrotnie tańszy i ma praktycznie wszystko to co jego starszy brat.
Raczej nazwałbym to rachunkiem ekonomicznym.
-
Bo E-M1 to taka nowa ścianka cyfrowa do obiektywów E-Systemu, następca E-5. Dla tych, którzy obiektywów E-Systemu nie mają, tylko od podstaw budują szklarnię mikro, E-M1 może jawić jako przerost formy nad treścią (i przerost ceny zarówno nad treścią, jak i formą).
-
Szkoda, że nie da się w związku z tym matrycy zmienic. :)
-
Imperatorze!
Ty widzisz i nie grzmisz co oni na topowniana puszke Wuja Ola nagadali!!!???? no ban jak nic:mrgreen:
:esystem2:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Zgrzało? :)
IMVHO E-M5 daje lepszy obrazek niż E-M1, jest dwukrotnie tańszy i ma praktycznie wszystko to co jego starszy brat.
Raczej nazwałbym to rachunkiem ekonomicznym.
ale ma coś co ja jako wielką zaletę widzę - jest znacznie szybszy od E-M5... no a obrazek też troszkę bardziej mi się od tego z E-M5 podoba.... na szczęście na razie mnie nie stać...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ale ma coś co ja jako wielką zaletę widzę - jest znacznie szybszy od E-M5... no a obrazek też troszkę bardziej mi się od tego z E-M5 podoba.... na szczęście na razie mnie nie stać...
Dzisiaj doszedł E-M5 + 12-40. Sklep Olympusa uwinął się w 2 dni od zamówienia :)
Myślę, że niedługo będę miał wnioski. Wstępnie oceniam go bardzo pozytywnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Dzisiaj doszedł E-M5 + 12-40. Sklep Olympusa uwinął się w 2 dni od zamówienia :)
Myślę, że niedługo będę miał wnioski. Wstępnie oceniam go bardzo pozytywnie.
A jednak Oly :wink:
Pozdr
-
Na razie chyba jeszcze testuje :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
jakby co to 12-40 w dobrej cenie odkupię
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
jakby co to 12-40 w dobrej cenie odkupię
Mogę wymienić na 12-35 Panasa :)
---------- Post dodany o 11:52 ---------- Poprzedni post był o 11:51 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tak, tak. Ja wiem.
I tak skończe na X-T1. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Mogę wymienić na 12-35 Panasa :)
niestety nie posiadam, zresztą gdybym miał to kupno 12-40 po głowie by mi nie chodziło
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Tak, tak. Ja wiem.
I tak skończe na X-T1. :wink:
a ja na A7, niech no tylko optyka stanie się ofertowo lepsza i cenowo bardziej dostępna. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Tak, tak. Ja wiem.
I tak skończe na X-T1. ;)
Niekoniecznie, m4/3 ma wiele zalet.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Np. AF. Próbowałem X-T1 z tą nową 56/1.2 ostrzyć na targach foto w Łodzi. O losie.
-
Jeszcze żeby coś jasnego i szerokiego było na m4/3 to byłoby super - mam tu na myśli coś co będzie odpowiednikiem Samyanga 12 mm na matrycach APS-C
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dwie główne: waga i cena.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Dwie główne: waga i cena.
Witam ,proszę pisz czym prędzej spostrzeżenia po przesiadce , może w końcu posiadając EM5-tkę przestanę wzdychać w stronę tej jedynki ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotreek27
Witam ,proszę pisz czym prędzej spostrzeżenia po przesiadce , może w końcu posiadając EM5-tkę przestanę wzdychać w stronę tej jedynki ;-)
Lepiej sobie jakieś fajne szkło kup :)