Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
GX7 ma być w sprzedaży na przełomie sierpnia i września, ale przeczuwam, że mogą być problemy z dostępnością. Aparat będzie się sprzedawał jak szalony.
W Polsce? Bez przesady. Czy były jakieś trudności z dostaniem OM-D albo EX-1? Cena w sumie podobna, entuzjazm na stracie też. Co nie zmienia faktu, że jak wyjdę z fynansowego doła to tego gieiksa kiedyś kupię. :wink:
Ile ma kosztować na starcie ?. 4kPLN ?
Za body 4300 - ponoć.
Wysyłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2
Gdyby był w tym tygodniu to już bym był zainteresowany.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Za body 4300 - ponoć.
Pomyśleć, że bodajże 4 lata temu za G1+ kit 14-45 zapłaciłem ok. 1500zł (3 miesięczna używka to była, ktoś kasy potrzebował). Nowy o ile pamietam był ok. 300zł droższy. Notabene ten kit teraz nówka ok 1tyś cena. Obecnie trzeba by wydać 3x więcej na sprzęt powiedzmy na czasie jak wtedy był G1. Szkoda tylko, że przez ten czas pensja nie wzrosła 3 krotnie, a raczej 30%, 40% i tak nie mam co narzekać:)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Pomyśleć, że bodajże 4 lata temu za G1+ kit 14-45 zapłaciłem ok. 1500zł (3 miesięczna używka to była, ktoś kasy potrzebował). Notabene ten kit teraz nówka ok 1tyś cena.
Obecnie trzeba by wydać 3x więcej na sprzęt powiedzmy na czasie jak wtedy był G1. Szkoda tylko, że przez ten czas pensja nie wzrosła 3 krotnie, a raczej 30%, 40% i tak nie mam co narzekać:)
Mnie się wydaje, że jednak klasa tych aparatów wzrosła nieco, producenci m4/3 idą bardziej w stronę segmentu semi-pro, stąd różnica w cenie. Ja na przykład ostatnio łyknęłam rocznego, ledwie używanego E-PL2 z podwójnym kitem za 1160 zł.
Tylko wtedy złotówka była prawie dwa razy mocniejsza, niż dzisiaj. Pamiętam Sony Alpha sprzedawane w kicie z 999 zł, a A850 z zoomem f/2,8 była za niecałe 8.000 zł. I ceny w zasadzie się nie zmieniły, a nawet spadły. Tylko nie dla nas.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Mnie się wydaje, że jednak klasa tych aparatów wzrosła nieco,....
Oczywiście masz rację, szczególnie z tym nieco:wink::grin: czy jednak ten aparat jest 3x lepszy (od tych kilkuletnich) jak wskazywałaby cena, bardzo wątpię.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ja na przykład ostatnio łyknęłam rocznego, ledwie używanego E-PL2 z podwójnym kitem za 1160 zł.
Bardzo słuszna decyzja.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Oczywiście masz rację, szczególnie z tym nieco:wink::grin: czy jednak ten aparat jest 3x lepszy (od tych kilkuletnich) jak wskazywałaby cena, bardzo wątpię.
Nie, żebym się kłóciła, bo też sądzę, że wzrost cen jest niewspółmierny, ale chyba różnica nie jest taka duża. Nie orientuję się dokładnie w cenach PEN-ów w dniu premiery, ale to chyba to było coś koło 2500 zł dla E-PL-ów, a zważając na fakt, że to półka niżej, to różnica nie jest już tak rażąca...
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Nie, żebym się kłóciła, bo też sądzę, że wzrost cen jest niewspółmierny, ale chyba różnica nie jest taka duża. Nie orientuję się dokładnie w cenach PEN-ów w dniu premiery, ale to chyba to było coś koło 2500 zł dla E-PL-ów, a zważając na fakt, że to półka niżej, to różnica nie jest już tak rażąca...
Pozostańmy zatem przy wspólnym mianowniku, że wzrost cen jest nie współmierny do jakości jaką się zyskuje. Z drugiej strony ten wzrost cen to pojęcie względne...Dla kogoś duży, dla kogoś innego niewiele znaczący.
Chyba przyzwyczaiłem się do cen komputerów. Z biegiem lat za tą samą cenę, a często niższą można było kupić o wiele lepszy. Z aparatami widać tak nie jest choć w większości to też elektronika (samo body np.)