Odp: [Panasonic] plotki o nowym korpusie
Ja mam jedną uwagę (osobistą) wg mojej oceny Panasonic chciał być konkurencją dla Sony i stąd umieszczenie dłuższego obiektywu.
Ja osobiście wolałbym aparat Panasonica ale chciałbym stałą jasność w całym zakresie. Oczywiście może być kosztem krótszego zakresu.
To tylko taka moja pivata ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
Ja mam jedną uwagę (osobistą) wg mojej oceny Panasonic chciał być konkurencją dla Sony i stąd umieszczenie dłuższego obiektywu.
Ja osobiście wolałbym aparat Panasonica ale chciałbym stałą jasność w całym zakresie. Oczywiście może być kosztem krótszego zakresu.
To tylko taka moja pivata ;)
Mysle ze Panasonic nie chce być konkurencja sam dla siebie - jasnośc bedziesz mial w LX8, tu masz zakres w szybko ciemniejącym szkle ;)
Jednak stałej jasności prawdopodobnie to szkło nie będzie.
Co zresztą akurat dla mnie problemem nie jest, bo i tak jest bardzo jasne.
Mam nadzieję, niedługo na jakieś informacje o specyfikacji XZ-3
Na co komu stała jasność? A jakby zamiast stałego f/2,8 było f/1,8-2,8 to co, gorzej? ;)
lepiej, jeszcze lepiej :D
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Możemy tylko podziękować kryzysowi w branży foto. Gdyby nie on, producenci jeszcze długo nie podwinęliby rękawów i nie wzięli się do roboty, tłukąc ciągle kompakty z maciupkimi matrycami i ciemnymi obiektywami. Nagle się okazało, że jednak można robić porządne aparaty.
Podejrzewam, że w tym roku będzie wysyp kompaktów z matrycą 1". Ponoć jeszcze Olek X-Z3 i Fuji X30 czekają w kolejce.
Będzie sporo nowych aparatów z matrycą 1" 20MP , bo sony w końcu zdecydowało się ją sprzedawać. W poprzednim roku za dobrze im się sprzedawały RX100 aby ją udostępniać konkurencji.
Te matryce, o ile faktycznie są od Sony, to musiały być w sprzedaży już od dawna, bo przecież Panas nie kupił ich nagle i nie zrobił aparatu w parę tygodni. Być może prace nad tym kompaktem trwały jeszcze zanim ktokolwiek słyszał o RX100.
A poza tym te matryce produkuje jeszcze Aptina. Ba, może nawet sam Panas ją wyprodukował, bo zaplecze technologiczne przecież ma.
To jest matryca od SONY (informacja od źródła). Wcześniej ich nikomu nie udostępniali. Sprzedawane sa od początku tego roku , i dlatego też pojawił się nowy Panas i pojawią się inne na tej matrycy, co by nie mówić bardzo udanej matrycy.
Stawiam na własną matrycę Panasa. Technologie podają inną niż Sony i mają 4K. Ostatnie ich matryce 4/3 są niezłe i ta też pewnie taka będzie. LX8 zapowiada się smakowicie.
4K nie jest cechą matrycy tylko procesora obrazowego i dodania tej funkcji do menu.